LYSPUNKT: Steinar Grønsberg, leder i Aurland Røde Kors Hjelpekorps, fant bildet av datteren til Arild Borlaug tre kilometer unna der huset deres lå. Foto:Helge Mikalsen,VG

Arild mistet huset – så dukket dette opp i vannmassene

FLÅM (VG) Arild Borlaug (38) og familien mistet nesten alt de
eide da vannmassene slukte huset. Men under et døgn senere dukket ett dyrebart minne opp igjen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ved 19.30-tiden tirsdag kveld skjedde det han aldri hadde forestilt seg, selv da vannstanden i Flåmselvi ble faretruende høy.

– Jeg sto sammen med kona og så på at huset reiste. Vi måtte bare stå og vente i garasjen, sier Borlaug til VG.

Han led dermed samme skjebne som Bodil Vetti og familien, som hadde sett frem til å feire jul i den naturskjønne bygda.

Det var i løpet av tirsdagen at vannstanden steg svært raskt og kommunen satte i gang hasteevakuering.

Uvirkelig

– Jeg var ikke så forberedt som henne på at det var det siste vi så av huset. Fortsatt er det ikke virkelig for meg, sier han.

Før Borlaug og kona tok seg ut av huset, rakk han å raske med seg en ekstern harddisk og noen få bilder. Resten av familiens eiendeler forsvant i vannmassene og var tapt for alltid.

Trodde han.

Flyktet

Etter å ha oppholdt seg i et nabohus en kort stund, tok ekteparet og flere andre naboer seg opp i fjellet og søkte ly under en fjellhylle, mens Flåmselvi buldret og spiste stadig mer av jordmassene under dem.

REVET VEKK: Her stod huset til Arild Borlaug og familien. Flere av nabohusene ligger farlig nær vannmassene. Foto:Helge Mikalsen,VG

Borlaug anslår at de oppholdt seg her i et par timer, før de forflyttet seg videre opp til en slette ovenfor fjellhyllen.

– Stemningen var egentlig veldig bra. Vi hadde heldigvis tatt med oss litt klær.

I regn og kulde tilbrakte de ytterligere halvannen time her, anslår 38-åringen, før de ble hentet ut av et Sea King redningshelikopter rundt midnatt.

– Ikke noe å gjøre med

Da VG fløy over Flåm i onsdag ettermiddag var familien Borlaugs garasje, bil og deler av det som skulle være den nye uteplassen utenfor huset det eneste som sto igjen på eiendommen. Nabohuset, der svigerforeldrene bor, overlevde også flommen.

– Det er klart at det hadde vært kjekt å ta vare på en del ting, som minner fra bryllupet blant annet. Men det er det ikke noe å gjøre med nå, sier han fattet, men tydelig preget.

Onsdag kveld samlet nærmere 100 av de 269 evakuerte fra bygda seg da kriseteamet i kommunen holdt informasjonsmøte. Ordfører Noralv Distad opplyste her at flere trolig får flytte hjem igjen torsdag.

Overrakte bildet

Borlaug og familien har imidlertid ingen ting å flytte hjem til. Likevel inneholdt sammenkomsten i rådhuset i Aurland ett lyspunkt.

I løpet av onsdagen fikk Steinar Grønsberg, leder i Aurland Røde Kors Hjelpekorps, øye på et bilde av en jente som lå og fløt i nærheten av Flåm sentrum.

Han plukket det opp og fant etter hvert ut at det var Borlaugs datter, Tora (11), som var avbildet. I forbindelse med informasjonsmøtet i går kveld ble bildet overrakt.

– Ligger strødd

– Det er et bilde av jenta mi fra barnehagen. Det lå i en kommode i stuen og ble funnet nede i Flåm sentrum – tre kilometer unna der huset vårt lå, forteller Borlaug, og lyser opp.

– Folk kan finne tingene mine. De ligger strødd, utbryter han.

Midt oppi den store tragedien synes 38-åringen at det er godt å bo i en liten bygd.

– Alle vet at vi har mistet huset vårt, så det blir litt ekstra oppmerksomhet og noen klemmer. Jeg visste at det ville ta litt ekstra tid å dra og handle i dag.

Både i Aurland og Odda kommune, der flom også har herjet de siste to døgnene, vil mange veistrekninger fortsette å være stengt, til tross for at vannmassene har trukket seg noe tilbake.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder