RYSTENDE FORKLARING: Den tidligere samboeren bodde sammen med tiltalte i åtte måneder i 2009. Torsdag vitner hun i sal 250 i Oslo tingrett. Foto:Helge Mikalsen,VG

TV-danserens tidligere samboer vitner i retten: – For meg så er han et monster

Kvinnen forklarer at hun følte skyld da hun ble utsatt for grov mishandlingOSLO TINGHUS (VG) TV-danserens tidligere samboer forteller om et mishandlingshelvete, hvor hun skal ha blitt utsatt for voldtekter og torturvold.

– For meg så er han et monster. Han har ikke respekt for kvinner. Han respekter ingen andre mennesker.

– Når jeg ikke ville ha sex med ham, lagde han «knurrelyder» og virket sint. Det samme gjorde han da han banket meg. Han skiftet helt personlighet, forklarer den tidligere samboeren i retten.

Det skal ha startet nyttårsaften 2008, da den tidligere samboeren og en venninne reiste til Oslo for å treffe mannen, som nå er tiltalt for ni voldtekter, de hadde fått kontakt med via Facebook.

Venninnene var på en storstilt fest på en hotellsuite i Karl Johans gate, ble satt på gjesteliste på et hipt utested i Oslo sentrum og var på nachspiel hjemme hos 37-åringen.

– Ble advart

Allerede denne kvelden skal den tidligere samboeren ha blitt advart av en av 37-åringens bekjente.

– «Du må passe deg for NN – han er farlig», men han sa ikke noe mer, forklarer den tidligere samboeren.

TILTALT: Den tidligere danseren har jobbet med flere kjente TV-programmer, og skal ha beskrevet seg selv som en «multikunstner». Her opptrer han i forbindelse med festivalen Oslo Pride i 2002. Foto:Gøran Bohlin,VG

I januar 2009 var venninnene på et nytt Oslo-besøk. Helgebesøket skal ha endt med at den tidligere samboerens venninne ble voldtatt. Forholdet er en del av tiltalen mot 37-åringen.

– Jeg satt i sofaen og så på TV. Han gikk rundt i bare et håndkle. Plutselig tok han tak i benene mine og rev av meg buksen. Jeg prøver å ta tak i hendene hans, dytte ham vekk og sier slutt, forklarte venninnen i Oslo tingrett onsdag.

Tilbake i hjembyen et sted på Østlandet, fortalte venninnen om hendelsen.

– Han satte oss veldig opp mot hverandre, jeg trodde på løgnene hans. Han var så overbevisende at jeg trodde det venninnen min sa ikke var sant. Jeg trodde hun bare var sjalu, forklarer den tidligere samboeren.

– Ekspert på manipulasjon

Det endte med at de to ble uvenner og ikke hadde mer kontakt.

– Hadde jeg valgt å høre på henne og kutte ut ham i stedet, så hadde jeg ikke gått gjennom alt det jeg har gjort. Han er en ekspert på å manipulere, og jeg har aldri møtt noen som er så dyktig til å vri på sannheten som det han er, sier den tidligere samboeren.

Kvinnen forklarer at hun var betatt av 37-åringen, og flyttet kort tid senere sammen med ham i Oslo. De neste månedene skal hun ha levd i et voldshelvete.

– Badekar-tortur

Hun forklarer seg om den første voldsepisoden, som skal ha skjedd på kjøkkenet i 37-åringens leilighet.

– Jeg ble satt ut og sjokkert, men han klarte å få det til å virke som det var min feil. Så jeg følte skyld. Og det skjedde flere ganger – det endte med at jeg følte skyld da han banket meg, forklarer kvinnen.

Ifølge tiltalen skal 37-åringen jevnlig ha sparket og slått henne. Han skal ved flere anledninger truet henne ned i et badekar fylt med glovarmt vann og holdt henne nede.

– Det var kokvarmt vann. Der skulle jeg sitte i ti minutter, mens han satt på toalettet og tok tiden. Jeg hadde det forferdelig vondt, det var rene torturen.

– Jeg satt der og gråt. Etter ti minutter kunne jeg gå. Og etter det oppførte han seg som om alt var greit, forklarer kvinner.

– Slo aldri i ansiktet

Han skal også ved en anledning ha truet henne med kniv da hun ville varsle politiet om vold hun skal ha blitt utsatt for, ifølge tiltalen.

– En gang slo jeg tilbake, og da svartnet det for ham, forklarer kvinnen.

Kvinnen forklarer videre at hun ble grovt mishandlet. Hun kom seg etter hvert til en lege, hvor hun fikk påvist hjernerystelse.

– Legen ville at jeg skulle anmelde, han presset på for at jeg skulle anmelde, men jeg ville ikke for han hadde sagt: «Hvis politiet kommer på døren, så vet jeg at det er på grunn av deg», forklarer kvinnen.

LEVER I FRYKT: Kvinnen ville ikke at adressen hennes skulle bli lest opp i retten, i frykt for at tiltalte skulle få vite den. - Jeg har levd i frykt og sett meg over skulderen de siste årene, forklarer kvinnen. Her sammen med bistandsadvokat Trine Rjukan. Foto:Helge Mikalsen,VG

Etter besøket hos legen, skal hun ha fått følgende beskjed fra tiltalte:

«Du vet hvorfor jeg gjorde det jeg gjorde i går? Det er din feil at jeg gjorde det, du provoserte meg så jævlig. Når du ikke hører, det er din feil.»

– Det endte med at jeg sto og ba om unnskyldning for å ha fått juling, forklarer kvinnen.

Hun forklarer at hun aldri ble slått i ansiktet, noe hun mener 37-åringen var veldig bevisst på.

– Jeg hadde alltid blåmerker på armer og ben, man kunne aldri se merkene når jeg gikk ut. Han sparket også noen ganger, når jeg lå nede etter at han hadde kastet meg i gulvet, forklarer kvinnen.

– Voldtatt flere ganger

Kvinnen forklarer at hun har oppsøkt lege og sykehus flere ganger. Ifølge tiltalen skal 37-åringen ha voldtatt henne flere ganger i løpet av den perioden de to bodde sammen, fra februar til oktober i 2009.

Hun forklarer seg om flere episoder.

– Jeg lå og sov på sofaen, da jeg våknet av at han var over meg. Jeg ropte nei og gråt, men han bare fortsatte og fortsatte. Jeg sa at det gjorde vondt. Etterpå sa han: «Du vet du ville det, du lå så beleilig til», forklarer kvinnen.

Kvinnen forklarer at hun til slutt måtte ha et kirurgisk inngrep etter en betennelse som følge av voldtektene. Politiet har hentet inn legeerklæringer som bekrefter skader den tidligere samboeren forklarer seg om.

– Et frivillig samleie kunne gå fra frivillig til ufrivillig, for han ble så hardhendt. Jeg forsøkte å stoppe det. Han tok kvelertak og holdt puter over ansiktet mitt, sier kvinnen.

Hun forklarer at 37-åringen også hadde sex med andre kvinner mens de to var samboere.

– Mot slutten av forholdet hadde han sex med andre foran meg, men da brydde jeg meg ikke lenger. Jeg ville bare ut av det, sier hun.

– Lever i frykt

Tiltalte skal ha truet henne med at han kjente torpedoer og andre kriminelle, og at disse ville ta henne hvis hun gjorde noe som var galt etter hans bok. Det skal ha skjedd både mens de var samboere og etter at hun gikk fra ham.

– Da jeg flyttet ut, sa han «du skal være forsiktig med hva du sier og hva du gjør, for jeg har folk som passer på». Jeg har levd i frykt og sett meg over skulderen de siste årene,

Kvinnen forklarer at hun etter bruddet hadde store psykiske vansker og måtte til slutt oppsøke hjelp.

– Det var en periode der jeg festet veldig hardt og ble helt utkjørt, forklarer kvinnen.

På et tidspunkt, noen måneder etter at hun hadde flyttet ut av 37-åringens leilighet, spiste hun et helt pillebrett. Da skal 37-åringen ha sendt henne en SMS-melding.

– «Så dum du er, skal du først ta livet ditt, får du gjøre det skikkelig». Men jeg hadde ikke lyst til å ta livet mitt. Jeg hadde det bare så vondt, sier den gråtkvalte kvinnen.

Tiltalte skal forklare seg om tiden med den tidligere samboeren senere. 37-åringen sitter i et annet rom mens kvinnen forklarer seg.

Han nekter straffskyld for forholdene i tiltalen som gjelder henne. Det samme har han gjort for de åtte andre voldtektene han er tiltalt for.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder