Flyktninghjelpen: Det begynner å bli nok klær og sko – nå må vi bidra på det sosiale.

RØMMER LANDET: En syrisk flyktning ved Akcakale-passeringen på grensen mellom Tyrkia og Syria. Foto: Espen Rasmussen , VG

Dobbelt så mange nordmenn vil ta imot flere flyktninger nå som i juni

På tre måneder har antall nordmenn som mener
Norge må hjelpe flere flyktninger, doblet seg. – Nå må vi fokusere på hvordan vi skal hjelpe dem som alt er her, mener Flyktninghjelpen.

 • Camilla Fredstad Huuse
 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

En fersk InFact-undersøkelse gjort for VG viser en holdningsendring blant det norske folk. På spørsmålet om Norge bør ta imot flere enn de 8000 flyktningene fra Syria, som Stortinget har gått inn for, svarer 30,6 prosent «ja».

I juni svarte kun 13,6 prosent «ja» på samme spørsmål. Det er en økning på 17 prosentpoeng.

I junimålingen ble 1040 nordmenn i et representativt utvalg spurt om hva de synes om stortingsflertallets plan om å ta imot 8000 syriske flyktninger de neste tre årene. I september ble 1005 nordmenn spurt.

Årsak? Katastrofen har kommet nærmere

– Det er en veldig hyggelig ryggmargsrefleks på bildene vi ser fra Europa, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse.

Han tror årsaken til det store engasjementet er at flyktningkrisen har gått fra å være noe langt borte, til noe nært oss.

– Bildene av krisen som før utspant seg i Midtøsten, er nå fra Europa. Mange er tatt på grensen til vårt eget land. Katastrofen har kommet hjem til oss – og vi responderer, sier Nesse.

Har du lest? Slik kan du hjelpe flyktningene

FrP-velgere mest skeptiske

Blant de politiske partiene er det velgerne til SV og Rødt som viser størst villighet til å ta imot flyktninger. Men ifølge målingen har velgerne til de fleste partiene endret mening på flyktningkrisen siden juni.

Tidligere mente 13,7 prosent av Arbeiderpartiets velgere at Norge burde ta imot flere flyktninger, mot 37,5 prosent nå. Blant Venstres velgere har tallet gått fra 11, 4 prosent til 43,6 prosent, mens i Høyre har tallet gått fra 4,6 til 18,5.

Kun for Fremskrittspartiets velgere har tallet gått i motsatt retning. Her mente 8,4 prosent at vi burde ta imot flere flyktninger i juni, mot 3,1 prosent nå.

Les også: Denne kommunen tar imot tre ganger flere enn de ble bedt om

Flyktninghjelpen: – Det begynner å bli bra med klær og sko

Nesse i Flyktninghjelpen tror at fokuset på katastrofen nå bør flyttes fra hvor mange vi skal ta inn, til hvordan vi skal hjelpe dem som alt er her.

– Det begynner å bli bra med klær og sko nå, sier Nesse.


– Tenk på dem som allerede har komme, ta kontakt med kommunen din og gjør noe hverdagslig sammen med en flyktning. Ta dem med på fisketur, fotballkamp eller restaurant. Det vanskeligste for flyktninger flest er ensomhet, og på dette punktet kan alle bidra.

Han får støtte fra Knud Kleppe, en av initiativtagerne bak Facebook-gruppen «Refugees Welcome to Norway». I skrivende stund har gruppen 82.648 medlemmer og flere søstergrupper i distriktene.

Fått med deg denne? Carl I. Hagen: Vil gi 10 milliarder til FNs flyktningleirer

Inkluder flyktningene i hverdagen

– Gruppen vi startet handler ikke om hvor mange flyktninger vi syntes skal komme, men hvordan vi skal bedre situasjonen for oss selv og dem som har kommet hit. Personlig er jeg mest opptatt av den biten som går på det sosiale – det å inkludere dem i hverdagen, sier Kleppe.

Han peker på ting som å invitere med en flyktning på grillfesten i helgen, eller en så enkel ting som å vise dem hvor nærbutikken er.

– Vanlig folk må bidra med integreringen av disse menneskene. For dem som kan gjøre det best, er oss nordmenn – ikke politikerne. Jeg prøver å appellere til den store massen – de som sitter i sofaen og ikke vet hva de skal gjøre. Nå har de gitt bort bamsene, men kan vi ta engasjementet skrittet videre? Kan vi inkludere dem i hverdagen? spør Kleppe.

Se de utrolige bildene: Samir (24) og Shrook (20) giftet seg i en flyktningleir

Må ikke åpne hus og hjem for å hjelpe

Både Kleppe og Nesse mener man kan hjelpe flyktningene på andre måter enn ved å åpne hjemmene sine for dem. For eksempel kan man være flyktningguide hos Røde Kors. Eller man kan spørre kommunen om de kan sette deg i kontakt med en flyktning.

– Dette kan alle gjøre, sier Nesse.

Det samme sier Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

– Den beste hjelpen er penger og tid. Start din egen innsamlingsaksjon og bruk tid på flyktninger der du bor, sier generalsekretær Egeland.

Organisasjonen er en av de store også internasjonalt og har 3000 ansatte i arbeid inne i Syria og i landene rundt.

– Bare en tredjedel av hjelpearbeidet er finansiert. I Syria må matrasjonene til kvinner og barn skjæres ned på. Det koster 12,5 dollar eller drøyt 100 kroner i måneden å gi et menneske den maten de trenger. Så mye penger har man ikke pr person. Samtidig er forholdene i nabolandene så dårlige, at flyktningene begynner å vandre, sier Egeland.

– Gi av din tid

Flyktninghjelpen trenger alene 1,5 milliarder kroner for å opprettholde prosjektene neste år og det er mer penger alle hjelpeorganisasjonene ønsker seg mest av alt.

Billedspesial: Fire år med krig i Syria

– Gå inn på vår eller andre organisasjoners nettsider og start din egen aksjon. Vi trenger pengene. Samtidig kan du gi av din tid og hjelpe i mottak og integreringsarbeidet der du bor. Det er en god måte å bidra på, sier Egeland.

Liv Tørres som er generalsekretær i Norsk Folkehjelp beskriver et utrolig engasjement for flyktninger akkurat nå.

– Vi har normalt rundt 20 frivillige som jobber på transimottak i Oslo. Til et informasjonsmøte vi skal ha på Blindern, har det meldt seg på mellom 900 og 1000 mennesker, sier Tørres.

Les også

 1. Frp-nestleder vil la flyktninger søke asyl fra egen verdensdel

  Per Sandberg vil opprette regionale flyktningleirer rundt om i verden slik at mennesker på flukt kan søke asyl fra disse.
 2. Hemmelig vaffel-møte sikret Syria-avtale

  Jonas Gahr Støre ble enig med Høyre om avtalen som løste Syria-floken mens han i all hemmelighet spiste vafler hjemme…
 3. Flyktninger nekter å forlate tog i Rødbyhavn

  En togvogn med nærmere 100 personer om bord blir onsdag bevoktet av politiet i Rødbyhavn i Danmark, fordi flyktningene…
 4. Regjeringen samler Syria-givere i Norge

  BERGEN/OSLO (VG) Regjeringen vil tilby FN å holde en giverlandskonferanse for å øke landenes vilje til å gi penger til…
 5. Her sparker TV-reporteren mot løpende flyktninger

  Da flyktningene løp for å unnslippe politiet, møtte de motstand fra uventet hold.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Flyktninghjelpen: Frp misbruker Syria-tall

 2. Jan Egeland om Frp-kampanje:
  – Absurd sammenligning

 3. Flyktninghjelpen fikk penger fra asylmottaksgigant

 4. Alans (3) skjebnehistorie har endret nordmenns syn på flyktningkrisen

 5. Pluss content

  Jan Egeland kaller Frps bruk av tall absurd

Fra andre aviser

 1. Folket sier klart ja til Syria-flyktningene

  Bergens Tidende
 2. Jan Egeland om Siv Jensens Syria-utspill: - Et uhyre populistisk utspill

  Aftenposten
 3. Det norske folk sier klart ja til Syria-flyktningene

  Aftenposten
 4. Siv Jensen har ikke meldt seg ut av «Norges-laget«

  Fædrelandsvennen
 5. Flyktninghjelpen: Norge ga under 20 øre om dagen

  Bergens Tidende
 6. En ganske god mann

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder