STØTTE: Her er kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på vei til en privat middag i Jakarta forrige uke. Foto: Gisle Oddstad, VG

Mette-Marit om surrogati-turen: Kronprinsen enig i at jeg burde reise

(VG Nett) Før kronprinsesse Mette-Marit dro til India for å passe et vennepars surrogatbarn, diskuterte hun med kronprins Haakon om det var riktig å dra.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det går fram av en uttalelse publisert på Slottets nettsider.

«Etter å ha diskutert spørsmålet med mannen min, tok jeg min beslutning. Han var enig i at jeg burde dra», forteller kronprinsessen i meldingen.

Mandag ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit i oktober reiste til India for å passe på et vennepars tvillinger som ble født av surrogatmor i landet. Det homofile paret fikk ikke visum i tide, og dermed reiste kronprinsessen - som har diplomatpass - i forveien for å ta seg av barna.

Etter å ha passet barna på klinikken Manav Medicare Centre i to dager, fraktet hun barna til et ukjent sted i New Dehli, der hun overleverte barna til annet barnepass. 27. oktober dro hun tilbake til Norge.

På klinikken fikk de ansatte først i dag vite at det var Norges fremtidige dronning som var på besøk. De trodde hun var en barnepike sendt av de forsinkede foreldrene.

- Men hun var jo så jordnær! Tenk at vi har hatt en prinsesse her! Og jeg kan gi både fedrene og kronprinsessen de beste skussmål. Nydelige mennesker, sier Dr. Aggarwal ved Manav Medicare Center til Haugesunds avis da han fikk se bilde av kronprinsessen.

Kronprinsesse ble mandag hyllet fra flere hold etter den hemmelige turen.

- Jeg mener hun gjorde det man kan ønske at alle gode venner gjør i en sånn situasjon. Når foreldrene ikke fikk visum, er jeg sikker på at de var i en vond situasjon mens barna var alene på sykehuset. Da dro kronprinsessen, og det synes jeg er flott, sier Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie til VG.

Her er hele uttalelsen fra kronprinsesse Mette-Marit:

«Noen ganger i livet står man i en vanskelig situasjon med få eller ingen gode løsninger. Det er i slike situasjoner at man må gjøre vanskelige valg, selv om det kan ha en pris. Jeg opplevde dette som en slik situasjon.

For meg handlet dette om to nyfødte barn som lå alene på et sykehus i Dehli. Jeg var den som kunne reise. For meg var det viktig å bidra med det jeg kunne gjøre.

Etter å ha diskutert spørsmålet med mannen min, tok jeg min beslutning. Han var enig i at jeg burde dra.

Det pågår en viktig debatt i samfunnet om surrogati. For meg var dette ikke ment som et innlegg i denne debatten. For meg dreide dette seg om at jeg var den som kunne hjelpe to nyfødte barn som var alene i verden.»

VG Nett har vært i kontakt med Norges ambassade i New Dehli. De ønsker ikke å kommentere om de var informert om kronprinsessens besøk i landet, og henviser til Slottet for kommentar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder