MOBILISERTE: Pegidas protestmarsj rundt og utenfor rådhuset i Oslo i går. Pegida, med Max Hermansen (t.h.) som frontfigur. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Pegida-demonstrasjon ga rekordoppmøte

Max Hermansen:  -Vi er ikke ekstremister

Vepsen-redaktør Tor Bach mener gårsdagens Pegida-demonstrasjon er den største i sitt slag etter andre verdenskrig.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han har fulgt de høyreekstreme miljøene tett over lang tid.

– Et oppmøte på 190 personer er mer enn jeg hadde forventet. Tidligere har det aldri vært flere enn rundt 50 frammøtte i slike demonstrasjoner. Dette er den største manifestasjonen av norske høyreekstremister etter annen verdenskrig, sier Bach til VG.

Terroraksjonen i Paris og den relative suksessen som Pegida har hatt i enkelte tyske byer, er to av grunnene til at oppmøtet ble så stort, mener han.

– I tillegg ble arrangementet frontet av en ny skikkelse med – en lærer med offisersbakgrunn – som ikke har en belastende høyreekstrem fortid. Gårsdagens demonstrasjon er trolig det beste dette miljøet kan få til, men likevel kunne man forventet enda flere med tanke på hendelsene i Frankrike de siste dagene, sier Bach.

- Helt feil

Initiativtaker bak Pegida Norge, Max Hermansen, mener det Bach sier er helt feil.

- Han kaller oss ekstremister, men en ekstremist for meg er en som bruker vold eller er villig til å bruke vold som politisk verktøy. Det er ingen på høyresiden som for tiden er villige til å bruke vold som verktøy. Det er på venstresiden vi har problemer med ekstremisme, sier Hermansen til VG.

Hermansen sa klart fra etter demonstrasjonen i går om hvordan han liker å blir kalt for alt fra rasist til nazist.

Han mener Bach utsetter Pegida-tilslutterne for fare ved å kalle dem ekstremismer.

- Hvis han hadde hatt noen som helst empati, så hadde han latt være å kalle oss det. Han gir legitimitet for de som er voldelige på venstresiden til å angrepe oss, sier Hermansen.

Han sier at han ikke er klar over at flere av de som deltok på marsjen i går er tidligere voldsdømte, men mener at de som har gjort opp for seg likevel er velkomne til å delta i marsjene.

- Det er bedre at de går sammen med oss i gatene enn at de sitter på rommene sine og planlegger forferdelige ting, sier Hermansen.

FEIL: Max Hermansen mener det er feil å kalle deltakerne i Pegina-marsjen for ekstremister. Foto:Trond Solberg,VG

- Sammensatt

Ifølge redaksjonen i Vepsen var det en sammensatt forsamling som markerte sin motstand mot muslimsk innvandring i Oslo mandag.

REDAKTØR: Tor Bach. Foto: Mojtaba Najafibayat,

– Mange av dem som møtte fram i går og som gikk i fremste rekke, er kjente skikkelser fra det høyreekstreme miljøet. Det var også innslag fra Sian og enkelte ekstreme kristne miljøer, sier Bach.

Han sier til NTB det pågår en dragkamp mellom om eierskapet til Pegida-navnet.

– Et tenkelig scenario er at flere nazister og høyreekstreme vil dukke opp på disse demonstrasjonene og ta mer og mer over. Framover tror jeg vi vil se en avskalling av de mindre ideologiske og mer moderate stemmene, sier han.

- Enmannsbevegelse

- I praksis er dette en enmannsbevegelse med Max Hermansen, der flere har hengt seg på. Mønsteret er det samme som vi har sett før: Personer med høyreekstreme sympatier oppdager at en bevegelse har suksess i utlandet, for eksempel Defense Leauge-navnet, og forsøker å kopiere dette. Men det ender alltid med fiasko, sier Bach til VG.

Den første Pegida-marsjen i Norge er inspirert av bevegelsen som de siste månedene har markert seg i Dresden og andre tyske byer.

Pegida står for Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten. Hermansens plan er å gjennomføre en marsj i Oslo hver mandag framover for å bli hørt.

– Ingenting tyder på at det finnes et organisasjonstalent oppe i dette som kan drive det videre. Med mindre det dukker opp nye og dyktigere personer, er det liten grunn til å tro at Pegida blir særlig større enn Folkebevegelsen mot innvandring var på 1990-tallet. FMI hadde aldri flere enn rundt 2.000 medlemmer, sier Bach.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder