Venstre og Ap steiler mot lagring av radioaktivt avfall i Oslofjorden

IKKE AKKURAT BADEVANN: Spesialvafall-øya Langøya ved Holmestrand er beregnet å være «full» i 2022, og uegnet til å ta i mot radioaktivt avfall fra Nome-gruvene i Telemark, mener driftsselskapet NOAH. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Mæland vil likevel ikke tvinge NOAH til å lagre radioaktivt avfall

Reaksjonene lot ikke vente på seg da VG meldte at regjeringen vil lagre radioaktivt avfall på Langøya i Oslofjorden. Nå sier statsråden at hun likevel ikke vil bruke Langøya.

  • Frank Ertesvåg
  • Bjørn Haugan
  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

– Dette kan de ikke gjøre. Nå må regjeringen ta et steg tilbake og ta en grundig utredning av alle mulige alternativer til hvor dette avfallet fra Nome-gruvene skal lagres, sa Ola Elvestuen til VG.

Han er leder av Stortingets miljø- og energikomité, og svært tydelig på at regjeringen ikke må overprøve NOAHs eget fagmiljø.

VIL STOPPE REGJERINGEN: Leder Ola Elvestuen (V) i Stortingets miljø- og energikomite. Foto:Tore Kristiansen,VG

Etter to faglige vurderinger har miljøavfall-selskapet med avfallsdeponi på Langøya i Oslofjorden ved Holmestrand nemlig konkludert med at det ikke er forsvarlig å lagre det radioaktive avfallet der.

Som VG meldte tidligere i kveld, har striden stått om det radioaktive slammet som fortsatt ligger ved Søve gruver i Telemark, skal lagres i på Langøya i Oslofjorden.

Mæland får motbør

Næringsdepartementet har nemlig ikke godtatt NOAHs nei til å lagre avfallet. Næringsminister Monica Mæland har satt i gang et arbeid for om mulig å overprøve det privateide selskapets konklusjon.

Men etter at VG brakte nyheten om atomstriden fredag kveld, tok næringsminister Monica Mæland (H) kontakt, og da var tonen en annen.

– Det er ikke aktuelt for oss å overprøve NOAH og lagre avfallet der hvis NOAH ikke ønsker å lagre det der, sier Mæland til VG.

– Men NOAH har vurdert dette og konkludert med at selskapet ikke kan ta imot avfallet. Da er vel det en overprøving at regjeringen på ny vil vurdere Langøya?

– Statens strålevern har bedt oss foreta en vurdering av mottak, der NOAH er et av mottaksstedene som skal vurderes. Men hvis NOAH og Langøya ikke vil- og kan ta imot, så må vi forholde oss til det, sier Mæland til VG.

Hun innrømmer at det er et stort problem at ingen vil ha det aktuelle radioaktive avfallet i sin nærhet.

– Hva er poenget med å la det svenske selskapet utrede Langøya dersom dere ikke vil overprøve NOAH?

– Vi har et ansvar for å håndtere dette avfallet. Når NOAH nå sier nei, må vi vite mer om dette avfallet. Dette må nå utredes nærmere.

– Betyr det at dere må se etter andre steder å lagre dette radioaktive avfallet enn på Langøya hos NOAH?

– Ja, det er riktig, svarer Mæland på VGs spørsmål.

RINGTE VG: Næringsminister Monica Mæland (H), slo på tråden til VG fredag kveld og avviste at det var aktuelt å sende radioaktivt avfall til Langøya på tvers av NOAHs eget ønske og kapasitet. Foto:Javad M. Parsa,VG

– På villspor

Første nestleder Terje Aasland (Ap) i Stortingets miljøkomité, er minst like kritisk som Elvestuen til regjeringens initiativ overfor NOAH på Langøya.

– Her er regjeringen helt på villspor. Å forsøke å overprøve NOAHs eget kompetente fagmiljø, er ingen farbar vei. Her må alle muligheter for fremtidig avfallsdeponering utredes grundigere. Regjeringen må finne en partner som kan håndtere dette avfallet fra Nome-gruvene innenfor forsvarlige rammer, sier Aasland til VG.

Statssekretær Lars Jacob Hiim i Næringsdepartementet, bekreftet tidligere overfor VG at regjeringen tross NOAHs nei likevel ville utrede lagring av det radioaktive avfallet på Langøya.

– Det er riktig at NOAH er skeptisk til å lagre avfallet, på grunn av muligheten for at det radioaktive materialet kan lekke i sjøen. Derfor har vi lagt ut på anbud et oppdrag med å undersøke om det er sikkert å lagre radioaktivt avfall der, sa Hiim før statsråd Mæland kom på banen med den nye vendingen i saken sent fredag kveld.

– Staten har ansvaret for å behandle dette avfallet på en forsvarlig måte. Men regjeringen kan ikke overprøve NOAHs egne faglige vurderinger, fastslår Ola Elvestuen.

– Er ikke problemet at ingen vil ha dette avfallet i sin nærhet?

– Derfor må det finne sted en grundig utredning, så regjeringen sikrer seg at dette blir håndtert på en sikker måte enten i Norge eller i utlandet, svarer Elvestuen.

Flere artikler

  1. Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden

  2. Slik feirer Bellona-Hauge 50-årsdagen: Drar til Holmestrand: Bellona krever radioaktiv granskning

  3. Lokalpolitikerne visste ingenting om regjeringens Langøya-utredning

  4. Bakken skjuler 2500 tonn radioaktivt avfall

  5. Elvestuen: Lager plan B for Brevik

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder