BACONKONGE: Kim Orderud lager baconet selv, og vil nærmest ikke ta i en pakke industrikjøtt. Foto: Trond Solberg , VG

Kim spiste bacon hver dag i ett år:
– Jeg er ikke redd for kreft

Baconkonge Kim Orderud (33) spiser kjøtt nærmest hver eneste dag. Han frykter ikke at han vil bli rammet av kreft av den grunn.

Publisert:

Om Kim Orderud (33) på Skøyen faktisk kan kalles «baconkongen» er naturlig nok vanskelig å dokumentere, men det er liten tvil om at han er en tøff utfordrer i grisemonarkiet.

I 2014 spiste han bacon hver eneste dag. Det var riktignok et nyttårsforsett, men 33-åringen holdt sine ord. Det kunne han ikke ha gjort uten sin kjærlighet til det røde kjøttet.

– Men det er viktig å få frem at jeg lager alt selv. Jeg kan ikke fordra industribacon, eller industrikjøtt, for den saks skyld, sier han da VG møter ham mandag kveld.

Lukten av stekt kjøtt brer seg i leiligheten, i stekepannen freser baconstrimler i en god porsjon smør. Han plukker opp et baconstykke, selvlaget og krydret med pepper og laurbær.

– Vil du smake? spør han.

Frykter ikke kreft

Verdens Helseorganisasjonen (WHO) publiserte mandag en rapport som viser at bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til tarmkreft.

Kjøtt som er bearbeidet er verstinger, og settes i samme gruppe som de kreftfremkallende stoffene tobakk, asbest og dieselavgasser, selv om WHO påpeker at kjøtt ikke er like farlig.

Rødt kjøtt - fra lam, storfe og gris - klassifiseres som trolig kreftfremkallende. Den kjøttglade 33-åringen lar seg ikke skremme.

BACONSUSHI: Det står ikke på kreativiteten til det kjøttglade paret. For ordens skyld, baconsushien ble ikke spist rå. Foto: PRIVAT ,

Les også: Dette gjør kjøtt med kroppen

– Vi spiser kjøtt, eller i alle fall animalsk protein, hver eneste dag. Vi er veldig nøye på at dyrene er økologiske, at de har gått på beite, at de har hatt et godt kosthold. Du blir hva du spiser, det blir dyrene også. Jeg er ikke redd for å få kreft, sier han.

– Så ditt bacon er sunnere?

– Det kan jeg ikke vite, men jeg vet i alle fall hvilke ingredienser jeg har brukt, svarer han.

Les også: Vegetarmat forebygger kreft

På kjøleskapet henger det en ukeplan hvor alle måltider er planlagt. Lever, taco, hønsefrikasse og hjertegryte. Han og samboeren Therese Aarsæther (28) spiser ikke noe bearbeidet kjøtt. Det sluttet de helt med for fire år siden.

– I begynnelsen var det fordi vi ønsket å bli sunnere, for det er ikke lurt å spise så mye bearbeidet mat. Men nå gjør vi det også fordi det er miljøvennlig og gøy, sier han.

Parteres på spisebordet

Paret er nærmest selvforsynte på både grønnsaker, smør og selvbearbeidede kjøttprodukter. Mannen i hjemmet understreker at de også spiser mye grønnsaker og sjømat, selv om fryseren bugner over av rødt kjøtt i alle varianter. Skinke, bacon, lever, tunge, lammelår og nyrer. 33-åringen drar opp et dypfryst lammehjerte og gliser fra øre til øre.

Nordmenns kosthold: Vi spiser for mye kjøtt

– Jeg gir heller indrefileten til katten, for dette – det er det beste jeg vet.

Oktober og november er travle måneder for det kjøttglade paret. Da skal dyr hentes, kuttes opp og klargjøres for fryseren slik at matbingen er full for det kommende året. Både sauer, geiter, elg og griser parteres hjemme på spisebordet i leiligheten på Skøyen. Paret kjøper en gris i året, og grisen de kjøpte i fjor er i ferd med å spises opp. På lørdag skal de derfor ut for å hente årets gris.

Har du lest denne? Advarer mot å legge pølser og hamburgere på grillen

– Vi bruker mye tid på å gjøre dette, men vi prøver å gjøre det til utflukter og familieaktiviteter, så vi synes jo det er gøy. Det er en spesiell opplevelse, det er klart, sier han entusiastisk.

Utnytter hele dyret

Det hersker et vist hemmelighetskremmeri rundt utvelgelsen av den perfekte gris. Og siden man ikke skal kaste perler for svin, vil baconentusiasten ikke avsløre hvor han har plukket ut årets gris. Men han understreker at han har en rekke krav som må oppfylles før han finner sin utkårede. De siste årene har han prøvd ut griser fra uliker steder, og han har derfor opparbeidet seg viss kresenhet og kompetanse.

HAV AV BACON: Det mangler ikke på sideflesk i fryseren til paret på Skøyen. Foto: PRIVAT ,

– Det er viktig at den har gått ute. Den må ha spist mye myse. Du kjenner det på smaken om du har valgt feil, sier han.

Visste du? Vi smaker ikke forskjell på sau og lam

Paret utnytter alle deler av dyret og lar ingenting gå til spille. Kim Orderud dokumenterer flittig prosessen på Instagram, og kontoen bugner over av kjøtt i alle varianter. Selv om bacon opptar det meste av plassen, viser et av bildene en kokt hanekam.

– Det var ikke det beste jeg har smakt, men vi prøver å utfordre oss og da må alt prøves, sier han.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder