Avhøres om Nygaard-attentatet

Og nå møtes Krekar og Nygaard på hagefest

I 1993 ble mullah Krekar avhørt etter drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard. Nå har Nygaard invitert Krekar til Aschehougs årlige hagefest.

Kadafi Zaman
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Årets største overraskelse blant forfattere, politikere og andre kjendiser, er kanskje den kurdiske geriljalederen, mullah Krekar.

Men den kontroversielle gjesten er også tidligere blitt koblet til Aschehoug. Den gangen var det langt fra en festlig anledning.

Bror bekrefter

Fra sentrale kilder får VG opplyst at Krekar ble avhørt av politiet kort tid etter at William Nygaard ble skutt ned utenfor sitt eget hjem 11. oktober 1993. Avhøret skal ha funnet sted i Tønsberg-området, bare to år etter at mullahen kom til Norge som FNs kvoteflyktning.

Broren til Krekar, Khalid Faraj Ahmad, fungerte som tolk under avhøret. Han bekrefter VGs opplysninger.

- Det var en samtale med politiet på et hotell. De spurte om hva Krekar mente om fatwaen, og han tok selvsagt avstand. Men Krekar var ikke i Norge da skuddene falt, sier Ahmad til VG.

Han hevder at en rekke kjente muslimske talsmenn ble kontaktet av politiet for å kartlegge standpunktene etter Nygaard-attentatet. Krekar var bare én av mange, ifølge Ahmad.

William Nygaard, som på en mirakuløs måte overlevde skuddene i 1993, har ingen problemer med å invitere Krekar til fest i neste uke.

- Visste du om Krekar-avhøret?

- Ja, jeg har alltid visst det, sier William Nygaard til VG.

- Er det ikke da litt spesielt å invitere ham til fest?

- Nei, alle Aschehougs forfattere er invitert. Men det er en annen sak om han kommer eller ikke, sier Nygaard.

Også advokat Brynjar Meling er invitert til hagefesten, men han har takket nei.

Økokrim har frafalt terrorsiktelsene mot Krekar, men utvisningsvedtaket står fortsatt ved lag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder