SKUTT MED HAGLE: Denne ulven ble funnet død i vannkanten ved Homsjø i Hedmark i 2008. Nå er flere personer pågrepet i forbindelse med ulovlig ulvejakt i Hedmark. Foto: Økokrim

Politiaksjon mot ulovlig ulvejakt i Hedmark

Økokrim og Hedmark politidistrikt har gått til aksjon mot til sammen tolv personer som antas å være knyttet til ulovlig ulvejakt.

Artikkelen er over seks år gammel

- Pågripelsene har skjedd i Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal og Elverum, skriver Hedmark politidistrikt i en pressemelding.

De pågrepne sitter tirsdag ettermiddag i avhør, opplyser førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim på en pressekonferanse i Elverum.

- Det er gjort ransakinger hvor man blant annet har sett etter eventuelt ulovlig felte rovdyr. Det er også beslaglagt en god del våpen fordi det er mistanke om at folk har vært på jakt uten å ha rett til å ha våpen, i tillegg til at det ble funnet en del våpen utenfor våpenskapene i de ransakingene, sier Istad.

Stor etterforskning

Politiet har også konsentrert seg om innhenting av elektroniske spor under det som beskrives som en langvarig etterforskning av et miljø som organisert og målrettet har drevet ulovlig ulvejakt.

- I tillegg er det en del fokus på elektroniske bevis. Derfor har vi hentet inn datamaskiner, iPad-er og ikke minst telefoner, som gir mye informasjon i dagens situasjon, sier Istad.

Opptil 70 personer har vært involvert i etterforskningen.

- Aksjonen er resultat av etterforskning gjennom denne vinteren mot grupperinger som etter politiets vurdering driver organisert uttak av ulv innenfor forvaltningsområdet for ulv sier Istad.

Ned mot 40 ulver

Ifølge politiet resulterer ulovlig felling av ulv normalt i ubetinget fengselsstraff.

Mellom 40 og 56 ulver er registrert i Norge i vinter, ifølge en statusrapport fra Høgskolen i Hedmark. I 2012 ble det anslått at én av to ulver i Norge og Sverige dør som følge av ulovlig jakt, ifølge NRK.

For to måneder siden etterlyste 21 miljøorganisasjoner i Norge, Sverige og Finland en felles nordisk forvaltning av de store rovdyrene, der ulven ble pekt ut som spesielt utsatt.

I 2011 skrev VG at etter 100 ulovlige ulvedrap i Norge og Sverige de siste 10 årene er ingen blitt tiltalt eller dømt for illegal jakt på norsk side av grensen.

Mer om

  1. Ulv

Flere artikler

  1. Pågrep 12 jegere for ulovlig ulvejakt
    - siktet etter «mafia-paragrafen»

  2. Vurderer varetekt for siktede etter ulvejakt

  3. Karl Håkon støtter de tiltalte i ulverettssaken: «Ekte mannfolk skyter ulv»

  4. Seks tiltalt for ulovlig ulvejakt

  5. Ulvesaken i Østerdalen: Hovedtiltaltes advokat: 
    – Visste ikke at han skjøt en ulv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder