IKKE KLARERT: Gudvangatunnelen var tom for mennesker mandag kveld, og tirsdag må politiet og Havarikommisjonen fortsatt vente med å gå inn. Foto: KRISTIAN HELGESEN, VG

Havarikommisjonen inne i ulykkestunnelen

66 personer fortsatt på sykehus

Seks innlagt med alvorlige skader

OSLO/LÆRDAL (VG Nett) Etter at to geologer har gjort sine vurderinger av skadene i Gudvangatunnelen, er politiet, havarikommisjonen og veivesenet nå på vei inn.

  • Bjørn-Martin Nordby
  • Ola Mjaaland

Mandag formiddag forårsaket en brann i et vogntog en voldsom røyutvikling i Gudvangatunnelen - Norges nest lengste veitunnel.

- Vi skal nå få oversikt over området. Geologer fra Statens vegvesen har vært her inne og gjort en del jobb, så tunnelen er nå trygg, forteller havariinspektør Martin Visnes til NTB.

Natt til tirsdag har tunnelen blitt røyket ut etter den dramatiske hendelsen. Tirsdag morgen satt Magne Knudsen, etterforskningsleder og lensmann i Årdal, i møte med Statens Havarikommisjon for transport (SHT) for å vurdere når man kan gå inn i den røykskadde tunnelen.

Renskebil og spylebil på plass

Det tok mange timer før Havarikommisjonen fikk komme inn i ulykkestunnelen.

- Vurderingen tas blant annet av en geolog, men foreløpig må kommisjonen og politiet holde seg på utsiden, sa operasjonsleder Hans Petter Harlem til VG ved 09.30-tiden tirsdag.

Ved 12-tiden tirsdag fikk VG opplyst at det ble undersøkt om det går strøm i en høyspentledning som ligger over det utbrente vogntoget. Inntil svaret på dét forelå, ville ikke politiet eller SHT starte undersøkelsene av tunnelen.

Like før klokken 13 var høyspentledningen klarert - det skal ikke være strøm i den.

VG får også opplyst at det tirsdag formiddag var to geologer inne i tunnelen, sammen med en renskebil og spylebil, som blant annet skulle fjerne sot og rester.

Etterforskningslederen forteller at politiet også gjennomfører avhør av personene de «har på listen», slik at de kan komme med en konklusjon på hva som førte til det store skadeomfanget.

Syvåring alvorlig skadet

73 av 75 evakuerte personer ble opprinnelig sendt til sykehus. Mandag kveld var 66 personer innlagt på fire ulike sykehus - tirsdag morgen er situasjonen den samme.

Tilstanden for seks pasienter på Voss sykehus - tre menn, to kvinner og en syv år gammel jente - betegnes fortsatt som alvorlig.

I tillegg er ti personer innlagt med lettere skader. Blant de 16 på Voss sykehus er det seks pasienter fra Frankrike og tre fra Russland.

På Haukeland sykehus er 18 personer innlagt. Blant dem er det én person fra Estland, én fra Russland, åtte fra Tyskland, to fra Israel, to fra Frankrike, én fra Slovakia og to fra Polen. Tilstanden deres er ikke kjent.

24 kinesere innlagt

På Førde sykehus ligger 29 pasienter - fem nordmenn og 24 kinesere. På Lærdal sykehus er tre personer innlagt - alle nordmenn.

- Ingen av dem er alvorlig skadet, men alle har fått behandling med oksygen. Vi tar sikte på at de fleste blir utskrevet i løpet av dagen, sier kommunikasjonssjef Bernt Ove Flekke i Helse Førde til VG.

- Det står heldigvis bra til med alle sammen.

- Eksplosjon i motoren

Føreren av vogntoget som tok fyr i Gudvangatunnelen var mandag til helsesjekk ved sykehuset i Lærdal.

Fra sykehuset ringte sjåføren sin arbeidsgiver, den svenske grenen av det internasjonale transportselskapet DSV.

UTBRENT: Her er det første bildet av det utbrente vogntoget etter brannen. Bildet er tatt av brannsjefen i Aurland, kort tid etter at brannen i tunnelen var slukket og de 75 personene i den evakuert ut. Foto: ARVID GILJE, BRANNVESENET

Administrerende direktør i DSV Road Norge, Jesper Skjærris, gjenfortalte sjåførens historie til VG mandag kveld.

- Han fortalte at det hadde oppstått noe som minnet om en eksplosjon i motoren. Han understreket at det ikke var bremsene som hadde gått varme, sier han.

Det svensk-registrerte vogntoget skal ha kjørt uten last da brannen brøt ut. Sjåføren er polsk, men knyttet til DSV-kontoret i Landskrona i Sverige.

Sambandet fungerte ikke

Brannvesenet var avhengig av mobiltelefoner og walkie-talkie for å kommunisere under redningsarbeidet i Gudvangatunnelen.

Årsaken var at nødsambandet ikke fungerte da et vogntog tok fyr inne i tunnelen på E16 i Sogn og Fjordane mandag, skrev NRK tirsdag morgen.

- Sambandet fungerte ikke, bekrefter operasjonsleder i Sogn og Fjordane, Odd Arve Solvåg, overfor VG.

- Vi måtte bruke mobiltelefon, og så hadde vi et internt samband mellom brannfolkene på walkie-talkie. Det var det eneste som fungerte, sier brannsjef i Aurland, Arvid Gilje, til NRK.

Mandag innrømmet Statens Vegvesen at brann i tunnel er en kjempeutfordring.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder