I MOTVIND: Høyreleder Erna Solberg på talerstolen under Høyres årsmøte i januar. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

Høyre faller på ny måling

To måneder før valget faller oppslutningen om Høyre markant. Partiet faller hele 3,7 prosentpoeng ned fra juni til juli, men er fortsatt størst med 32,5 prosent.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiet går svakt fram med 0,2 prosentpoeng til 26,6 prosent på det månedlige partibarometeret som Respons gjennomfører for Bergens Tidende, Aftenposten og Adresseavisen.

- Dette er ikke overraskende. Høyre-velgerne har vært full­mobilisert i hele toårsperioden. De har ingen tvilere igjen å fange opp. Når de andre partiene greier å mobilisere sine tvilere, vil Høyre relativt sett gå litt tilbake, selv uten å miste en eneste av sine velgere, sier valgforsker og professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Bakgrunn: Siv Jensen om Høyre: - Erna tror hun har vunnet valget allerede

Høyre er fortsatt klart større enn Arbeiderpartiet på målingene.

Høyre og Frp får ikke flertall på denne målingen. De oppnår 47,1 prosent av stemmene, og 84 av 169 plasser på Stortinget. Dermed er de to partiene avhengig av Kristelig Folkeparti eller Venstre for å danne regjering.

Venstre går fram 1,5 prosentpoeng til 6,5 prosent, mens Kristelig Folkeparti går tilbake like mye til 5,7 prosent. Frp er i siget og går fram 1,4 prosentpoeng til 14,6 prosent.

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet får henholdsvis 4,3 og 4,2 prosent på målingen. Rødt får 1,5 prosent.

Spesielt gledelig er målingen for Miljøpartiet De Grønne. De får 3,6 prosent på målingen og et direktemandat fra Oslo på Stortinget.

- Det er ny rekord for vår del og første gang vi nærmer oss sperregrensen. Den er ikke så uoppnåelig lenger. Det er veldig spennende, sier talskvinne Hanna Elise Marcussen.

Målingen er tatt opp mellom 1. og 3. juli, og feilmarginen er mellom 2 og 3 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder