SKÅNSOM LANDING: Ettåringene er sårbare og har andre behov enn eldre barn. Det er styrer Marianne Schjetne i Bakklandet barnehage opptatt av. Pappa, Ole Magnus Theisen, sørger for at datteren Kristina får kortere dager i starten. Foto: Øyvind Nordahl Næss,

Slik får Kristina (1) en trygg start i barnehagen

TRONDHEIM (VG) Kristina Theisen Devold (18 md.) har hatt flere uker tilvenning før barnehagelivet setter inn for fullt. Det mener de ansatte i Bakklandet barnehage er viktig for en trygg oppstart.

  • Linn K. Yttervik
  • Øyvind Nordahl Næss
Publisert:

– Det er tre uker siden hun begynte, men hun har fortsatt kortere dager, sier pappa Ole Magnus Theisen.

Kristina har fått på seg klærne og skal hjem fra barnehagen. Hun skal bare kjøre litt med trillebåren først. Og prøve sklien en gang til. Pappa henger med.

– Tilvenningen har gått veldig greit, bedre enn vi hadde forventet. Vi hadde trodd at det skulle bli mer gråting. Men nå går hun til vinduet og vinker til oss når vi forlater henne.

Nærheten til barnehagen, anbefalinger fra venner og små grupper var noen av faktorene som spilte inn da Kristinas foreldre valgte Bakklandet barnehage.

TRENGER TID: Styrer Marianne Schjetne er opptatt av at de minste barna knytter seg til en av de ansatte slik at de føler seg trygge. Her sammen med Kristina (18 mnd.) og pappaen Ole Magnus Theisen. Foto: Øyvind Nordahl Næss,

Bør være best mulig

Styrer Marianne Schjetne og pedagogisk leder Ildrid Ljøkjell Kiplesund er svært opptatt av å legge til rette for ettåringene.

– Det er ikke tvil om at et barn på halvannet år er mer modent for barnehagen enn en ettåring. Men når ettåringene er i barnehage så bør vi være best mulig på akkurat denne aldersgruppen, sier de.

Barnehagen har utviklet et eget system for å trygge de minste:

På vårparten får foreldrene og barnet med seg et bilde av assistenten hjem som de skal se på og snakke om gjennom sommeren og foreldrene blir oppfordret til å sette av fire uker til tilvenning og kortere dager for barnet.

Barnehagen er modulbasert for de minste barna, det vil si at de er knyttet til en assistent som har fire barn (to ettåringer og to toåringer) hjemme hos seg selv de første årene.

– De er faste dager i barnehagen også, men det skjer først når barna er trygge på assistenten og med en glidende overgang til storbarnehagen, sier Schjetne.

RUTINER: Bakklandet barnehage har systemer for å fange opp om tilvenningen har fungert som den skal. Foreldrene til Kristina Theisen Devold blir etter oppstarten blant annet spurt om hun sover godt på nettene og om hun virker mer sliten enn normalt. Foto: Øyvind Nordahl Næss,

Tar ikke fri i starten

Tilknytningspersonen er svært viktig for barnet. Denne får ikke ta fri i innkjøringsfasen. Dersom vedkommende må være borte blir foreldrene spurt om de kan ha barnet hjemme denne dagen.

Videre er det den samme personen som legger og vekker barnet, og barnet har blant annet med bilder av familien som de kan se på og snakke om når det trenger trøst.

Schjetne sier at tilknytningspersonen barnet får, er svært viktig for ettåringen.

– Den nære relasjonen skal fungere som en trygg utskytningsrampe for barnet. Det skal være en person som barnet kan gå til for å hente energi. Vi vil at barnet skal komme til et punkt hvor det selv slipper hånden til tilknytningspersonen, men de skal vite hvor de hører til.

Etter noen måneder har barnehagen rutine for å sjekke om barnet er godt tilvent.

For Kristina har innkjøringen fungert bra, mener Ole Magnus.

– Vi fikk en veldig rutinert assistent og er veldig fornøyde. Vi kunne sikkert forsøkt med fulle dager raskere, men ønsket ikke å utfordre skjebnen når vi hadde mulighet til å ha kortere dager. Vi ser at Kristina er fornøyd og hun virker ikke mer sliten enn normalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder