DUGGFRISK: Anders Anundsen (Frp) tok onsdag imot nøkkelen til justisdepartementet. Her prøvesitter han kontorstolen sin for første gang. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Justisminister Anundsen (Frp) innrømmer lovbrudd

Innrømmer ulovlig kjøring med snøscooter

Norges nybakte justisminister, Anders Anundsen innrømmer ulovlig kjøring på snøscooter, men lover at det ikke vil gjenta seg.

Det opplyser statsråden selv overfor VG.
Onsdag kom en tydelig rørt Anundsen ut fra Slottet for å bli intervjuet som justisminister for aller første gang.

Han nektet da å svare på om han hadde brutt loven.

VG sendte samme ettermiddag en henvendelse til Justisdepartementet. Torsdag skriver Anundsen følgende i en e-post:

- I min adferd forsøker jeg så godt jeg kan å holde meg innenfor rammen av gjeldende lover og regler. Det har jeg imidlertid ikke gjort i tilfellet med snøscooterkjøringen. Det var galt av meg, og det beklager jeg. Det kommer ikke til å gjenta seg før jeg eventuelt innehar et løyve.

Slutt på moroa

Statsråden skriver videre at han er glad for tilliten som blir vist ham med utnevnelsen som justis- og beredskapsminister.

- Jeg vil gjøre det ytterste for å gjøre denne jobben på beste måte. I det ligger selvsagt at jeg også vil forholde meg til norsk lovgivning på alle områder, skriver Anundsen, og fortsetter:

- Jeg har imidlertid benyttet snøscooter til og fra hytta uten å ha innhentet løyve. Jeg har for tiden liggende inne en søknad om løyve. Jeg kommer ikke til å benytte snøscooter før jeg eventuelt får et positivt svar på søknaden.

VGTV: Her svarer barne- og likestillingsministeren om utspillene

Anundsen har lenge vært en varm forkjemper for bedre kår for snøscooter-kjøring og sa i et intervju med Ut.no rett før valget at å legge til rette for et løypenett «langt ut i skog og snødekt mark» var en av hans politiske ønsker.

Taus

Anundsen ønsker ikke å kommentere scooterkjøringen ytterligere. Han ønsker heller ikke å svare på om han har begått andre lovbrudd.

- Regjeringens medlemmer svarer av prinsipp ikke på slike spørsmål, skriver han.

Blir lovlig?

Hytteeiere kan i dag søke om tillatelse til å transportere bagasje og utstyr mellom bilvei og hytte med snøscooter. Hytta må i såfall ligge minst 2,5 km fra brøytet bilvei. Slik tillatelse kan bare gis dersom det i området ikke er mulig få leietransport fra fastboende med snøscooter.

Snøscooterkjøring uten dette vil sannsynligvis ikke forbli ulovlig særlig mye lenger.

Gjennom den nye regjeringsplattformen inviterer Høyre/Frp-regjeringen til lovlig snøscooter-kjøring i 108 kommuner allerede til vinteren.

KrF og Venstre har varslet at dette vil møte kraftig motstand på Stortinget, mens Senterpartiet backer regjeringen 100 prosent.

Torsdagen har for regjeringen ellers vært preget av støy rundt barne-, likestillings og inkluderinsminister Solveig Hornes (Frp) tidligere utspill om «homoeventyr», innvandring og voldtekter.

- Jeg har vært en engasjert opposisjonspolitiker i åtte år på Stortinget. Noen av uttalelsene mine har nok vært litt spissformulerte, og jeg ville nok uttalt meg litt annerledes i dag. Det er alltid overgriperen som har ansvar i voldtektssaker, sier Horne til VGTV torsdag ettermiddag.

Høyre-topp Per-Kristian Foss gikk torsdag ut og ba statsråden om å forklare seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder