NYTT BYRÅD: Byrådsleder Stian Berger Røsland la frem det nye byrådet i Oslo. Foto: MAGNAR KIRKENES
NYTT BYRÅD: Byrådsleder Stian Berger Røsland la frem det nye byrådet i Oslo. Foto: MAGNAR KIRKENES

Dette er Oslos nye byråd

INNENRIKS

Regjerings-spekulasjonene har vært mange rundt byrådet i Oslo. Nå er det klart at to hete kandidater blir i lokalpolitikken.

Publisert: Oppdatert: 15.10.13 12:33

Omrokkeringer og nye representanter i Oslo byråd ble presentert på pressekonferanse i Oslo rådhus tirsdag formiddag.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) innkalte tirsdag morgen til pressekonferanse i rådhushallen i Oslo. Hele bystyret var til stede.

Hallstein Bjercke (V), som er byråd for kultur i dag, blir nestleder i byrådet. Han blir også OL-byråd.

- Etter ti år som skolebyråd med fantastiske resultater, blir Torger Ødegaard (H) finansbyråd, sa Røsland.

Anniken Hauglie (H) overtar som skolebyråd. Hun kommer fra jobben som byråd for helse og sosiale tjenester.

Ingen slottsplass-planer

Både Haugli og Ødegaard har vært aktuelle i spekulasjonene om nye statsråder. Utnevningene, dagen før Erna Solberg presenterer sin regjering på slottet , tyder på at de blir i Oslo-politikken.

- Å få bruke Torgers lange erfaring på en ny måte blir veldig bra. Hauglie har vært byråd på et svært vanskelig felt siden 2010, og jeg har ikke hørt en eneste innsigelse mot jobben hun gjør. Det blir bra å bruke evnene hennes videre, sier byrådsleder Røsland til VG.

- Hauglie, Ødegaard og du har vært hete navn i statsrådsspekulasjonene. Betyr dette at ingen av dere blir å se på Slottsplassen i morgen?

- Det er ingen av oss som har planer om å gjøre noe annet i nærmeste fremtid. Byrådet i Oslo er det aller meste spennende lokalpolitiske vervet man kan ha. Vi fokuserer på å gjøre en bra jobb, og på å jobbe mot et godt valg om to år, sier Røsland.

Melby inn

Tidligere finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje (H), har også vært et mye nevnt navn i forbindelse med Solbergs statsrådskabal. Hun ble valgt inn på Stortinget i september, og er derfor allerede ute av Oslo-politikken.

Høyre-politiker Øystein Eriksen Søreide blir ny sosialbyråd etter Hauglie. Han er gift med stortingspolitiker Ine Marie Eriksen Søreide, som også er aktuell som statsråd i den nye regjeringen.

- Han har en uvanlig bakgrunn fra Care og UNICEF. Det store engasjementet han har, tar han med seg inn i arbeidet her, sier Røsland.

VGs regjeringskabal: Sett sammen din egen blåblå regjering

Venstres nestleder Ola Elvestuen går til Stortinget. Elvestuen var byråd for miljø og samferdsel i Oslo fra oktober 2011 til september i år. Han har også ledet Oslo komité for byutvikling i årene 2003-2011.

Guri Melby, som er sentralstyremedlem i Venstre, overtar hans jobb.

Melby har lang erfaring fra lokalpolitikken, blant annet fra Trondheim.

- Hun skal bidra til at Oslo blir en enda grønnere by, sa Røsland på pressekonferansen.

Byråd for eldre, Aud Kvalbein (Krf), byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H), og byrådsleder Røsland fortsetter i sine posisjoner.

- Spennende

Byrådsleder Stian Røsland var stolt og fornøyd etter å ha presentert sitt nye mannskap i byrådet.

- Det at to av byrådene ble valgt inn på Stortinget ga anledning til justeringer. Det er veldig spennende. Det er et meget bra lag jeg fikk presentere her i dag, sier byrådslederen til VG.

Forventningsfull

På spørsmål om det nye byrådet er diskutert med Høyre-leder Erna Solberg, er Røsland ordknapp:

- Jeg er sikker på at hun har hatt mer enn nok å gjøre i det siste.

Byrådslederen er forventningsfull til regjeringsskiftet som vil bli utnevnt onsdag.

- Jeg håper vi nå får en regjering som ikke ser på byene som et problem, men heller føler at de er en motor for vekst i Norge. Vekstregioner har egne utfordringer og styrker, og det må vi nå få en erkjennelse av. Byer kan ikke straffes for veksten.

Her kan du lese mer om