HJEMME BEST? Aps Kari Henriksen og Hadia Tajik mener Norge kunne løst soningskøen best på hjemmebane. Foto:Fredrik Solstad,VG

Ap om fengselsplasser i Nederland: – Justisministeren sender penger ut av landet

Vil kjøpe 242 fengselsplasser i Nederland

Ap frykter at soningsavtalen med Nederland blir
et pengesluk hvor penger unødvendig sendes ut av landet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Regjeringen er i forhandlingsinnspurt med nederlandske myndigheter om leie av 242 fengselsplasser i Norgerhaven i tettstedet Veenhuizen.

VG skrev fredag at 18 langtidsfanger i Nederland har gått til retten for å hindre at plassene deres overtas av norske fanger.

1185 i soningskø

Den norske regjeringen ønsker som kjent å la norske fanger sone i utlandet for å korte soningskøen her hjemme.

I dag står 1185 personer i soningskø og de norske fengslene er proppfulle – og det vil ta mange år å bygge nye.

– Å sende innsatte fra Norge til soning til Nederland er en besnærende tanke. Dessverre innebærer forslaget også å sende norske penger og investeringer til utlandet, sier leder for Stortingets justiskomité, Hadia Tajik.

Medlem av samme komité, Kari Henriksen, legger til:

– Belgia betalte Nederland opp mot 320 millioner norske kroner hvert år i sin første avtaleperiode for leie av plasser til 500 fanger. I tillegg kommer reisekostnader, og andre utgifter i forbindelse med avvikling og transport.

Prislappen?

Tajik mener justis- og beredskapsministeren så langt ikke har sagt noe om prislappen på «ideen sin».

– Men en norsk lukket fengselsplass koster 880.000 kr. pr. år og en alternativ soningsplass koster rundt 350.000 pr. år. Her har regjeringen flere alternativer som betyr investering i Norge. I stedet investerer de heller i et tettsted i Nederland. Når ble distriktspolitikk i utlandet en oppgave for oss? spør Tajik.

Kari Henriksen mener den foreslåtte endringen vil kunne bli et pengesluk å administrere.

– Først vil det påføre pårørende merutgifter, men det legges opp til mye byråkrati, med vurderinger av hvem som skal overføres både i Norge og Nederland, dokumentasjon av helsetilstand, oversettelser av informasjon på nederlandsk og norsk og ikke minst kjøpsavtaler om helsetjenester til innsatte i Nederland.

I tillegg til å bruke mange penger i utlandet, ser Henriksen ikke at det er særlig økonomisk i de valgene som Anundsen tar på hjemmebane.

– Han har valgt å ikke utvide ordningen med alternative soningsformer. Disse gir lavere tilbakefallsrater og er billigere enn å bruke lukkede plasser.

Også Knut Are Svenkerud, Forbundsleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY), hadde helst sett at pengene ble brukt her hjemme fremfor i Nederland.

SER UTFORDRINGER: Leder av Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– I løpet av de to årene det vil ha tatt før man har fanger på plass i Nederland, hadde det vært mulig å bygge flere plasser ved eksisterende fengsler i Norge, sier han og nevner Halden, Skien, Hedmark, Bergen og Ullersmo.

Gitt at saken går gjennom i Stortinget og det ikke dukker opp andre ting, regner regjeringen med at alt skal være klart for Nederlands-soning til sommeren.

Ifølge Svenkerud har flere fengsler utbyggingsplanene klare. En plass ved Oslo fengsel koster ifølge forbundslederen ca. 730 000 kroner i året.

Ansatte ser utfordringer

Svenkerud viser også til at regjeringen har sendt ut på høring forslag om endring i straffegjennomføringsloven for å gi hjemmel til straffegjennomføring i annen stat.

– Vi ser utfordringer knyttet til at et annet land skal gjennomføre frihetsberøvelse og maktutøvelse på vegne av den norske stat, sier Svenkerud som ikke legger skjul på at han også snakker sine 1700 medlemmers sak.

– Men vi har en straffegjennomføringslov og fenselbetjent utdanning som kanskje ligger i verdenstoppen. Vi er bekymret over at dette kan torpedere det norske systemet som vi har brukt mange år på å bygge opp, sier han.

Samtidig gir han regjeringen et lite klapp på skulderen.

– De tenker i alle fall kreativt for å få ned soningskøen.

Anundsen: – Merkelig Ap-utspill

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen karakteriserer kritikken fra Ap som «et av de merkeligste utspill jeg har hørt på lenge».

– Aps løsning er denne: La være å leie fengselsplasser og helle ikke bygge ut noe i Norge. Det løser ingen problemer med soningskøene.

I OSLO: Her er Justisminister Anders Anundsen på besøk i Oslo fengsel. FOTO: JAN PETTER LYNAU, VG Foto:Jan Petter Lynau,VG

Slik svarer Anders Anundsen på kritikken fra det største opposisjonspartiet.

Anundsen mener løsningen regjeringen har valgt er den beste og riktige: Leie plasser i Nederland, samtidig som det planlegges å bygge ut 2000 plasser i Norge frem mot 2040, noe som ble foreslått i stortingsmeldingen som kom like før jul.

Statsråden mener Ap selv må ta mye av skylden for 1at det pr. 20. februar står 1185 personer i soningskø.

– Det kom netto ingen nye lukkede fengselsplasser i deres regjeringstid. De nye plassene erstattet ikke de som ble lagt ned.

Vi jobber for å finne løsninger, både i utlandet og hjemme, og øker også kapasiteten innenfor eksisterende fengselsmurer. Vi må finne midlertidige løsninger i påvente av nybygg som det lett kan få 8–10 år før vi får.

– Hva koster det å leie plasser i Nederland og når kan fanger flyttes dit?

– Det skal vi først svare Stortinget på. Vi jobber nå med en proposisjon om nettopp dette. Det er også Stortinget som til syvende og sist skal avgjøre dette. Og det haster: Beleggsprosenten i fengslene var pr. 18. februar hele 98,9 prosent.

– Blir plassene dyrere i Nederland?

– Det vil bli klargjort i proposisjonen.

– Når kommer den?

– Så snart som mulig, svarer justisministeren.

– God dag mann økseskaft

Til det svarer Hadia Tajik:

– Her prøver justisministeren seg på et skikkelig god dag mann økseskaft svar. I stedet for å svare på hvorfor han mener det er mer fornuftig og bruke hundretalls millioner i Nederland fremfor å bygge nye fengselsplasser i Norge, kommer han med uriktige påstander om at Arbeiderpartiet ikke har, og ikke vil, bygge fengselsplasser i Norge.

Her snakker Anundsen mot bedre viten. Stoltenberg-regjeringen bygde Halden fengsel og etablerte 750 soningsplasser i løpet av åtte år. I tillegg la vi fram forslag om å bygge 300 fengselsplasser i Agder.

Det stoppet Anundsen og flertallet stemte nok en gang ned forslaget da Arbeiderpartiet foreslo det igjen i 2014. Vårt oppfordring er klar. Bruk pengene på å bygge fengselsplasser i Norge, ikke leie i Nederland, sier Hadia Tajik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder