Følg stormen Nina time for time her

Varsler ekstremvær på Vestlandet, sterk vind også i Nord-Norge

Fra tidlig om morgenen lørdag kommer det til å blåse full
til sterk storm fra vest på store deler av Vestlandet. På denne storslåtte grafikken kan du selv følge med hvordan vinden raser – over hele landet, time for time!

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Vindgrafikken slik det fremstår nå, viser vinden klokken 12 lørdag formiddag. Du ser tydelig det kraftige lavtrykket ligge utenfor Nord-Vestlandet, og pøse vind inn over kysten lenger sør.

Kitere står bak

Men går du inn på grafikken, kan du også finne hvordan prognosen mener det skal blåse fremover i tid – for eksempel i kveld.

Det er ihuga friluftsfolk – kitere – som har utviklet nettstedet windity.com. Det bygger på prognosene fra den store offentlige amerikanske værtjenesten GFS – Global Forecast Services. Og det er fritt tilgjengelig!

Går du inn på nettstedet, kan du zoome inn på akkurat hvilket sted du ønsker å studere, for å sjekke vindforholdene.

De røde feltene på vindkartet indikere sterkest vind – i dette tilfellet storm. Du kan også finne ut hvordan det blåser i høyden ved øke antall meter over havet.

Orkan

Meteorologisk institutt varsler om en stormfull lørdag ettermiddag og kveld på store deler av Vestlandet. Mest rammet blir Sogn og Fjordane, Hordaland og Møre og Romsdal.

Også i områder nord for Trondheimsfjorden, ventes sørøstlig full storm utsatte steder.

I Hordaland varsler meteorologene om økning til vestlig sterk storm og til dels orkan på utsatte steder. Vinden er på sitt sterkeste sent på ettermiddagen, før den ventes å avta utover kvelden.

Også i Sogn og Fjordane må man regne med til dels orkan sent lørdag ettermiddag og utover kvelden. Det starter med vestlig sterk storm på utsatte steder, men alt tyder på at vinden når 33 sekundmeter, altså orkan styrke. Først sent lørdag kveld og natt til søndag ventes Nina å løye noe.

Varsler ekstremvær

StormGeo sier at stormen kan gi skader, men mener at en dag med storm på Vestlandet er innenfor det som normalt skal tåles:

– Dette kan gi vindkast på 120 til 150 km/t, og det kan velte trær innover i daler og fjorder. Og folk bør tenke gjennom hva de har stående løst utendørs. Blir det slik det ser ut nå, skal det likevel mye til for at hustak står i fare.

De fleste helikopterturer fra Sola til Nordsjøen er kansellert, og det gjelder også turer fra Bergen, melder NRK. Statoil har også nedbemannet åtte plattformer i forbindelse med helgens uvær.

Advarer mot bølger

Hun advarer folk mot å ta seg ut til kysten for å se på stormen og bølger:

– Det er varslet signifikant, altså gjennomsnittlig bølgehøyde på ti meter. Det betyr at vi kan få maks-bølger på inntil 18 meter inn mot land. Det er svære ting, som folk skal passe seg for.

Lavtrykket som kommer lørdag, er en kjapp sak som oppsto ved Grønland, og fredag kveld passerer den Færøyene. Allerede 12 timer senere er den på plass utenfor Nord-Vestlandet, der den ser ut til å stanse opp og sørge for svært kraftig vind:

– Den har økt veldig i omkrets på veien over havet, og dirigerer nå luftmasser inn mot hele Vestlandet, med sterkest vind inn mot Hordaland og Sogn og Fjordane. Men det er også sterk fralandsvind ut fra Nord-Trøndelag, Nordland og hele resten av Nord-Norge, som også i perioder kan komme opp i liten storm.

På deler av Østlandet kan det bli noe snøfall lørdag – særlig i sørlige del:

– Her kan det komme ti-femten centimeter, men temperaturen stiger, så det blir trolig nullføre, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

Avtar natt til søndag

Aabrekk mener at det er all grunn til å følge dette stormsenteret:

– Små endringer i banen, gjør at lavtrykkssentrum får en annen plassering, som igjen øker vinden til orkan inn mot kysten, advarer hun.

Vinden avtar ikke før ikke utpå natt til søndag, og søndag vil det fortsatt blåse kraftig inn mot hele Vestlandet.

Det er også flere svært sterke lavtrykk på vei over helgen: Mandag kommer et nytt lavtrykk omtrent i samme bane som stormen lørdag, og dette ser i enkelte prognoser sterkere ut. Dette vil også gi kraftig vind tirsdag.

Onsdag og torsdag er det også varslet et svært stormsenter inn mot Sør-Norge.

OBS-varsler for hele landet

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsler for nesten hele landet lørdag:

Indre Skagerrak

Lørdag vestlig periodevis liten storm 22 m/s.

Ytre Skagerrak

Fredag og lørdag vestlig periodevis liten storm 22 m/s, lørdag periodevis full storm 25.

Vest-Agder

I dag, fredag og lørdag vestlig periodevis liten storm 22 m/s på kysten, vest for Lindesnes periodevis full storm 25. Fra lørdag ettermiddag vestlig storm 22 i fjellet og vanskelige kjøreforhold pga. vind og snø.

Aust-Agder

Fra lørdag ettermiddag vestlig til dels liten storm 22 m/s på kysten, i fjellet liten storm 22. Vanskelige kjøreforhold i fjellet pga. mye vind og snø.

Telemark, Buskerud og Oppland

Fra lørdag ettermiddag vestlig liten storm 22 m/s i fjellet. Vanskelige kjøreforhold pga. vind og snø.

Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten

Lørdag ettermiddag økning til søraustlig full storm, lokalt med sterke vindkast på mellom 30 og 35 m/s, natt til søndag minkende.

Nord-Troms og Kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark

Lørdag fare for moderat ising på fartøy øst for Lyngsalpan og i kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

Rogaland

I ettermiddag, fredag, vestlig liten og kan hende full storm 25 m/s sør for Boknafjorden, med vindkast på 30–35 m/s. I kveld dreier vinden nordvest og minker. I ettermiddag ventes det høye bølger, opp mot 7–9 m inn mot kysten sør for Boknafjorden. Lørdag vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av sterk vind og snø. Fra lørdag ettermiddag ventes stor snøskredfare; faregrad 4. Se www.varsom.no for detaljer.

Hordaland

Lørdag vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av sterk vind og snø. Fra lørdag ettermiddag ventes stor snøskredfare; faregrad 4. Se www.varsom.no for detaljer. Fra lørdag ettermiddag ventes stor snøskredfare; faregrad 4. Se www.varsom.no for detaljer.

Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal

Lørdag ettermiddag er det risiko for høy vannstand, estimert til 60–70 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Mer informasjon om tidevann og vannstand finnes på sehavniva.no Det er også ventet vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av sterk vind og snø på lørdag.

Trøndelag

Lørdag øker vinden til sørøst liten storm 22 m/s utsatte steder, med vindkast på 30–35 m/s.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder