FOR UNGDOM: Denne nettsiden har en spalte hvor ungdom får svar fra fagfolk på spørsmål om kropp og sex. Foto: Skjermbildeguttogjente.no,

Ber helsetilsynet gripe inn i nettside for ungdom

Human-Etisk Forbund: - Alvorlig tillitsbrudd

Ungdomspolitiker: - De ofrer ungdomshelsen på religionens alter

Fylkeslegen: Burde fjerne yrkestitlene

Human-Etisk Forbund mener svarene fagrådet gir homofile unge er lite forenlig med at tre av fire i rådet er helsepersonell.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– At helsepersonell overbeviser ungdom som er usikre på sin seksuelle legning med at det er bedre å leve alene enn å være homofil, reiser tvil om de bør ha lisens, mener styreleder Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund.

VG skrev fredag om nettsiden guttogjente.no, der et fagråd som godkjenner svarene i en spørrespalte for ungdom sier at det er bedre å leve alene enn i et homofilt forhold.

– Alvorlig

I fagrådet sitter en teolog og tre helsearbeidere: Sykepleier og familieterapeut Irene Ludvigsen, helsesøster Maren Weum, som har videreutdanning i psykososialt arbeid blant barn og unge, overlege og forsker Sven Weum, og teologene Morten Torsvik og Espen Ottosen.

Fredag uttalte styreleder Kenneth Foss at alle svarene var godkjent av fagrådet. Fagrådets medlemmer ønsker selv ikke å kommentere saken. Nå formidler de følgende via styrelederen:

– Det er rådets teolog som tar seg av de etiske spørsmålene. Helsepersonellet kvalitetssikrer de medisinske spørsmålene.

Human-Etisk Forbund mener at det ikke holder:

– De signerer alle spørsmål med «vennlig hilsen Guttogjente.no», og viser til at et fagråd med helsepersonell godkjenner alt på siden.

REAGERER: Styreleder Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund. Foto:Tine Poppe,

Nå ber Human-Etisk Forbund Helsetilsynet i Oslo og Akershus vurdere om svarene er forenlige med at flere av medlemmene i fagrådet innehar lisens som helsepersonell.

Teolog Espen Ottosen, som sitter i fagrådet og som er informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, holder fast ved at det helsepersonellet kvalitetssikrer helsespørsmålene.

– Ja eller nei til et homofilt samliv er et etisk spørsmål, og vårt livssyn avgjør veiledningen.

Ottosen sier at han er klar over at noen av svarene er kontroversielle. Han beskriver utspillet til Human-Etisk Forbund som lite tolerant.

– Det er skremmende at det nå tas til orde for et slags yrkesforbud for helsepersonell som har en klassisk kristen tro, og at disse ikke kan formidle offentlig hva de står for.

– Provoserende

– Bak svarene er ikke en godt skjult, mørk stemme, men alle de betydningsfulle organisasjonene i Norges kristne miljø. Det er hårreisende og kraftig provoserende, ekstremt fordømmende og vitenskapelig feil. Vi må kunne stole på at de har ungdommens beste i tankene, fremfor lojaliteten til sin private tro, sier styrelederen.

Ungdommene som er usikre på sin egen seksuelle legning og som sender inn spørsmål til guttogjente.no, får tilsvar at de frarådes å gå inn i et homofilt forhold selv om de er forelsket.

«Vi tror faktisk at det på sikt er bedre å leve alene enn å gå inn i et romantisk og etter hvert seksuelt forhold til en person av samme kjønn».

Foto: Skjermbilde:guttogjente.no,

Rådet skriver at onani er en form for rusmiddel, og at den homofile legningen kan gå over.

– Dette er et alvorlig misbruk av tilliten. Det faglige rådet bruker sin tillit som fagpersoner til å legitimere en fordømmende holdning overfor homofile. De går langt i å misjonere under dekke av å være fagpersoner. Det er alvorlig, fremholder Hedalen.

– Det står at et fagråd, som hovedsakelig består av helsepersonell, kvalitetssikrer disse ekstreme svarene. De bør fratas retten til å jobbe som helsepersonell, mener leder Nicholas Wilkinson i Sosialistisk Ungdom.

PROVOSERT: Leder Nicholas Wilkinson i SU. Foto:Sosialistisk Ungdom,

– Truer helsen

– De truer unges psykiske helse ved å påføre skam og ensomhet for naturlige ting som onani og homofili. Unge trenger støtte og informasjon. Hver femte ungdom sliter med psykiske vansker. Denne siden gjør det enda vanskeligere å være ung, påpeker Wilkinson, som selv er homofil.

Han understreker at nettsiden ikke skiller på medlemmene i fagrådet som svarer, og at helsepersonellet dermed blir brukt for å gi legitime svar.

– En teolog uten utdanning i helse eller psykologi som gir råd som dette kan være skadelig. De ofrer ungdomshelsen på religionens alter.

– Neppe så naive

– Ungdom er selvsagt påvirkelige, men neppe så naive at de tror de får objektive og faglig nøytrale råd når de spør 15 kristne organisasjoner om hva disse måtte mene om onani og homofil sex, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou.

Han viser til at det på nettsiden står «en annerledes veiledningsside medsex- og samlivsråd ut fra et kristent livssyn» og at «Guds skaperplan er at ekteskapet konstitueres ved det forpliktende, trofaste forholdet mellom én mann og én kvinne».

Fylkeslegen mener imidlertid at fagrådet med fordel kunne droppet yrkestitlene.

Jeg kan være enig i at deltagere i ”ekspertgruppen” med fordel kunne droppet sine profesjonstitler, da

– Dette kan lett gi et skinn av vitenskap og faglig baserte råd, begrunner Schou.

– Men som enkeltpersoner må disse selvsagt få mene akkurat hva de vil uten at vi andre hverken burde bli oppbrakte eller overrasket av dette, legger han til.

FØRER TILSYN: Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou. Foto:Knut Erik Knudsen,

Tross reaksjonene vil ikke tilsynsmyndighetene granske nettsidens spørrespalte.

– Selv om dårlige «faglige» råd og undertrykt seksualitet i ungdomstiden muligens og indirekte kan gi en potensiell helseskade, eller i alle fall påvirke helsen, har vi som tilsynsmyndighet ingen planer om å gå inn i dette grenseland mellom tro og fag.

– Alarmerende

– Det at helsepersonell er involvert i en slik svartjeneste for ungdom er alarmerende, sier psykiatrisk sykepleier Anders Røyneberg ved Sex- og samfunn-senter for ung seksualitet.

– Særlig LHBT-ungdom (lesbisk, homofil, bifil og trans) har behov for å få vite at de er like normale som alle andre, og er en sårbar og utsatt gruppe. Disse rådene kan påføre dem skader, som i ytterste konsekvens kan føre til psykisk sykdom og suicidalitet, sier han.

Frelsesarmeen står oppført som en av de 15 organisasjonene bak nettsiden. Kommunikasjonssjef Andrew Hannevik fortalte til VG i forrige uke at de har trukket seg.

– Styret for Frelsesarmeens barn og unge drøftet dette støttemedlemskapet på et møte i august. De syntes det var vanskelig å stille seg bak svarene, og valgte derfor å ikke fornye.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder