BLE SKUTT: Forlagssjef William Nygaard ble utsatt for et attentat i 1993. Foto: Jan Petter Lynau

Utlover en halv million for Nygaard-tips

Norske forleggere utlover en halv million kroner til den eller de som kommer med et avgjørende tips i etterforskningen av drapsforsøket på Aschehoug-sjef William Nygaard i 1993.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
William Nygaard d.y.

Den norske Forleggerforening utlyser sammen med Aschehoug en dusør på 500.000 for et avgjørende tips i saken, skriver Aftenposten. William Nygaard ble skutt og livstruende såret utenfor sin egen bolig i 1993.

Forfatter Odd Isungset tror drapsforsøket på Aschehougs forlagssjef er nær en løsning. Han er svært glad for den nye vendingen i saken.

- Jeg er glad først og fremst i lys av sakens enorme dimensjon og store prinsipielle karakter. Attentatet er både et angrep på ytringsfriheten og en forlegger og har forgreining både til Japan og Italia, sier Isungset.

Salman Rushdie ga ut boka «Sataniske vers» i 1998. Året etter ble boka fordømt av Irans leder ayatollah Khomeini fordi den etter hans mening var blasfemisk.

En fatwa som dømmer Rushdies, hans forleggere og oversettere verden over til døden, ble annonsert av Khomeini i februar 1989. Rushdies japanske oversetter ble drept, og den italienske oversetteren ble alvorlig såret i et attentat. Aschehoug ga likevel ut boka.

- Mange politikilder har sagt at saken er oppklart. Og vi vet det fra land som har egne gjenopptakelsesorgan for gamle krimsaker, at oppklaringsprosenten blir høy når sakene blir gjenopptatt, blant annet fordi vitner kan velge å stå fram når det er gått en del år, sier Isungset.

Nygaard-saken blir foreldet i 2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder