FÅR STØTTE: Peder Are Nøstvold Jensen får 75.000 kroner i støtte fra stiftelsen Fritt Ord. Her møter han VG i Frognerparken i juli 2011. Foto: MAGNAR KIRKNES/VG

«Fjordman» får penger fra Fritt Ord

Støttegruppen bekymret

(VG Nett) Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som bloggeren Fjordman, får penger fra Fritt Ord for å skrive bok om Breivik-saken.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Støtten er på 75.000 kroner, skriver NRK. Tittelen på boka er «Witness to Madness».

- Vi er selvfølgelig enige i at ytringsfrihet er viktig, men er generelt i mot alt som kan gi oppmerksomhet til massemorderen. Vi prøver å glemme ham og ny oppmerksomhet vil rippe opp i alt det grusomme igjen, sier John Hestnes, nestleder i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, til VG.

Peder Are Nøstvold Jensen ble kjent da Anders Behring Breivik refererte til ham som en viktig inspirasjonskilde.

Retorikken hans har blitt kraftig kritisert, og blant annet forfatter og journalist Øyvind Strømmen mener den legger grobunn for vold.

Bekymret

Hestnes er bekymret for at Fjordman nå får eksponert meningen sine i bokform.

- Det at han får lov til å publisere vil gi vann på mølla til Fjordman. Han har ekstreme synspunkter og når Breivik så ham som sitt store forbilde, så er det ikke bra at han får lov til å skrive bok, mener Hestnes.

- Burde Fritt Ord sagt nei?

- Det er dette med ytringsfriheten, man må få lov til å ytre seg, men om de burde gi ham masse penger så han skulle få lov til å skrive bok er noe annet.

- Etter 22. juli var det flere personer man ikke visste om som plutselig var der. Dette kan kanskje ha en smitteefekt på andre personer som sitter hjemme og har sine tanker, for vi vet det er sympatisører der ute.

I 2011 sto Jensen frem i VG og sa det var «forferdelig ubehagelig» at massedrapsmannen hadde fremhevet ham som sitt store idol. I avhør fortalte også Breiviks mor at bloggeren var sønnens store forbilde.

Han var først innkalt som vitne i terrorretssaken, men slapp å forklare seg. Da valgte han likevel å publisere sin egen vitneforklaring på nett.

- Ikke verre enn før

Georg Fredrik Rieber-Mohn, styreleder i Fritt Ord, sier at Fjordman så vidt han vet ikke vil få publisert verre meninger nå enn før.

- Snarere tvert i mot. Dette er nok en mer helhetlig, resonnerende bok og er mer beregnet på akademiske miljøer. Vi har ingen holdepunkter for at det skal være ekstreme synspunkter.

- Men kan ikke en bok i større grad legitimere dette enn når det hadde stått på nett?

- Det vil også ha en form og et innhold deretter, det er beregnet på mer akademiske miljøer. Også vil dette egge til motsigelser, dermed kan vi få en offentlig debatt og han kommer ut i det åpne lende og alle kan konfrontere ham med det han har sagt.

Han sier boken handler om Fjordmans forhold til Anders Behring Breivik, hans bruk av Fjordman-sitater og vil også dreie seg noe om saken og omstendighetene rundt.

- Til dels avskyelige meninger

Rieber-Mohn har lest deler av boken og sier det har vært en vanskelig avgjørelse.

- Det var forskjellige hensyn som både talte for og i mot. Det talte mot at vi måtte sette det i sammenheng med hva han tidligere har uttalt i blogger gjennom flere år, med til dels avskyelige meninger av ekstrem karakter mot muslimsk innvandring og norske politikere som har lagt til rette for en slik innvandring, sier Rieber-Mohn.

- På den andre siden så har Fjordman blitt assosiert med det verste massedrapet i moderne norsk fredstid, og han har nærmest blitt betraktet som medvirker i mange medier, og har utvilsomt et behov for å ytre seg sammenhengende og helhetlig om dette i bokform, legger han til.

Forberedt på reaksjoner

Han mener bloggeren har en rett til tilsvar, noe som talte for at han skulle få støtte. Den tidligere høyesterettsdommeren beskriver bokprosjektet som samlet sett et slags forsvarsskrift.

- Tror dere ikke flere vil reagere på dette?

- Det har selvfølgelig inngått i våre vurderinger det også. Og det er klart at noen kommer til å reagere, det er en del av hverdagen til en organisasjon som støtter ytringsfriheten, at man risikerer å bli assosiert med det man gir støtte til. Men Fritt Ord anerkjenner ikke meninger, men retten til å ytre seg.

Ferdig i sommer

Jensen skriver på Twitter at boka skal være ferdigskrevet i sommer og komme ut mot slutten av året.

- Jeg ønsker blant annet å se litt mer kritisk på hvordan massemediene og de akademiske miljøene reagerte på Breivik-saken, skriver han.

Opprinnelig søkte den omstridte bloggeren om 100.000, men fikk altså 75.000.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder