Frp måtte svelge flere asyl-kameler

Erna Solberg skal ha «slått i bordet»

De siste forhandlingene pågår nå

Mot enighet om asylbarna

Venstre og KrF fikk i siste utkast gjennomslag for flere av sine krav om å hente hjem flere asylbarn. Prisen er at flyktninger kan miste opphold dersom retur vurderes som trygt.

Artikkelen er over fire år gammel

I det siste utkastet som onsdag ettermiddag ble lagt fram for gruppemøtene i regjerings- og sentrumspartiene var flere av punktene i skissen fra tirsdag som KrF mente var for dårlige, deriblant flere av de omstridte kravene fra Frp.

Rett før klokken 19 onsdag kveld får VG bekreftet at de fire partilederne på borgerlig side sitter i forhandlinger, for å komme til enighet om de siste detaljene.

Etter det VG kjenner til blir dette trekkene i en ny avtale for å hente hjem noen av de lengeværende asylbarna, med forbehold om at det kan komme noen siste endringer:

Lenger tidsrom

** I skissen fra tirsdag hadde regjeringen, etter påtrykk fra Frp, forslått at kun barn sendt ut mellom 1. september og ut fjoråret skulle få sakene sine vurdert på nytt. Nå settes datoene til 1. juli til og med 25. mars. Det betyr at flere utsendte asylbarn vil få sakene sine vurdert på nytt.

VANT FREM? Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) skal ha blitt enige med regjeringspartiene om at asylbarn skal få prøve saken på nytt, og skal ifølge VGs kilder ha vunnet frem på de viktigste områdene. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

** I skissen ønsket regjeringen at sentrumspartiene skulle gå med på at antallet kvotefyktninger fra FN ble satt ned dersom utsendte asylbarn fikk komme tilbake. Det punktet er nå tatt bort.

** I det opprinnelige forslaget måtte barna og deres familier ha bodd minst 4,5 år i Norge får å få sakene sine vurdert på nytt. I det nye forslaget skal botid i Norge for å kvalifisere som «lengeværende» settes til fire år. Dermed får flere av barnefamiliene sendt ut i høst en ny sjanse.

Utsendte familier skal spores opp

** I forslaget sentrumspartiene ikke kunne godt ønsket man å legge inn et krav om at kvoteflyktninger som kom som enslige til Norge, ikke kunne få familiegjenforening med barn som var hos en omsorgsperson. Dette kravet skal ha blitt droppet.

** Det skal settes av penger for at familier som ble sendt ut i fjor høst skal kunne spores opp og gjøres klar over at de kan få saken sin vurdert på nytt, samt at de skal få juridisk bistand fra NOAS.

Disse kravene sto Venstre og KrF så hardt på at statsminister Erna Solberg skal ha «slått i bordet» for å få Frp-leder Siv Jensen til å godta løsningen.

Frps seire

Tidligere onsdag var justisminister Anders Anundsen (Frp) på et hemmelig møte med Frp-nestleder Per Sandberg, som til VG gjorde det klart at Frp krevde en innstramning på andre områder av asyl- og innvandringspolitikken for å godta at asylbarn som allerede er sendt ut kan få sakene sine vurdert på nytt.

Og på noen punkter har Frp fått gjennomslag:

** Flyktninger som kommer til Norge skal fra nå av måtte melde fra innen seks måneder hvem de ønsker å søke familiegjenforening med. Den fristen er nå på ett år.

** Avtalen inneholder også en enighet om å jobbe for å avsløre flerkoneri blant flyktninger og asylsøkere, for å begrense mulighet for familiegjenforening til personer med flere ektefeller.

** Flyktninger som har fått midlertidig, men ikke permanent opphold, i Norge skal kunne miste sin flyktningstatus dersom det ikke lenger anses som utrygt å sende dem ut av landet.

Det siste punktet er viktig for særlig Frp, men satt langt inne for sentrumspartiene å godta. Det er slik også med dagens regelverk, men per i dag praktiseres det ikke. Det nye blir at utlendingsmyndighetene skal få øremerkede midler til å følge opp flyktninger og ta nye vurderinger på om det er blitt trygt å sende dem ut av landet før de får norsk pass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder