POD innfører ID-krav ved grensen

Politiet har ikke bedt andre land eller aktører om bistand

NYE REGLER: Fredag kveld oppdaterte politiet sine nettsider med nye regler for reisende i Schengen-området. Her er væpnede politimenn avbildet ved fergeleiet i Kristiansand torsdag. Foto:Tor Erik Schrøder,NTB scanpix

Politiet presiserer: - De som er på reise skal få komme tilbake til Norge

Som følge av terrortrusselen må nordiske borgere ha med pass eller internasjonalt identitetskort ved innreise til Norge. Dette har skapt forvirring ved flere grenseoverganger.

  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fem år gammel

I det sist oppdaterte rådet fra politiet som ble lagt ut på politiets nettsider fredag kveld, står følgende:

"På grunn av delvis kontroll på indre Schengengrenser må nordiske borgere som skal ut å reise ha med pass eller førerkort, EU-borgere som skal ut å reise ha med pass eller godkjent identitetskort."

Rådet har skapt usikkerhet, og politiet la lørdag ut en melding hvor det står:

"De som er på reise skal ikke bekymre seg for å få komme tilbake til Norge. Politiet understreker at dette ikke medfører krav om ID-dokumentasjon utover det som kreves i en normalsituasjon, og at de som er på reise ikke skal bekymre seg for å få komme tilbake til Norge."

Ifølge politiets nettsider har de ikke spurt andre land eller aktører om bistand til kontrollaktivitet. Kontrollen utføres av norsk politi i Norge, ikke i land som Sverige og Danmark.

Det betyr også at norske borgere må ha med seg pass eller annen godkjent legitimasjon ved reise til naboland som Sverige og Finland fordi de må ha det med seg ved innreise tilbake til Norge, melder NTB.

Rådene fra politiet kommer etter at det torsdag morgen ble det kjent at det foreligger en konkret og tidsavgrenset terrortrussel mot Norge.

- Alle velkomne til Østfold

De nye reglene vil ha liten betydning i praksis for de aller fleste reisende, beroliger oprasjonsleder i Østfold politidistrikt, Bjørge Haugen.

- Indre Schengenkontroll innebærer at i ytterste konsekvens, dersom vi finner det nødvendig, så kan vi be dem som krysser grensen å legitimere seg. For nordiske borgere holder førerkort, eller bankkort med bilde, det er ikke nødvendig med pass. Heller ikke EU-borgere trenger pass, de kan bruke EU-godkjente i ID-kort, sier Haugen til VG.

- Så nordmenn som skal til Sverige på handletur kan ta det med ro, de vil ikke bli spurt om å vise pass. I Østfold er fortsatt alle velkomne, fortsetter han.

Pressevakt Vemund Aabø i Politidirektoratet, gir følgende forklaring om de nye rådene:

- Det som er riktig er at det er en delvis kontroll på den indre Schengengrensen. Nordiske borgere må ha pass eller førerkort, EU-borgere må ID-kort eller pass. De må være forberedt på å bli sjekket, men ikke alle blir det. Det bestemmer politiet selv etter kapasitet, sier Aabø til VG.

- Du kan bli stoppet, men ikke alle vil bli det. Det tror jeg helt ærlig vi ikke har kapasitet til, fortsetter han.

Ny trusselvurdering fra PST

Fredag kveld bekreftet kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, overfor VG at de har kommet med en ny trusselvurdering.

- PST utarbeider fortløpende nye trusselvurderinger for å oppdatere politiet, slik at de har et grunnlag for tiltakene de iverksetter.

Han understrekte samtidig at det ikke er noe nytt i trusselbildet som har ført til at PST ser annerledes på situasjonen. Samtidig vil han ikke kommentere hva de spesifikke tiltakene går ut på.

- Dette er ikke en trusselvurdering som vil bli offentliggjort, fordi den omfatter politiets tiltak.

Råd oppdateres fortløpende

Politiet vil på bakgrunn av trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fortløpende vurdere råd til befolkningen. Rådene vil bli oppdatert så snart politiet får informasjon som tilsier det.

– Informasjon som politiet har, inneholder ikke trusler mot konkrete objekter, arrangementer eller personer. På nåværende tidspunkt er det derfor ingen grunn til å anbefale folk å ta spesielle forholdsregler, understreker politiet.

– Vi ber likevel folk være årvåkne. Ser du noe mistenkelig, ring politiet på telefon 02800. Ved akutte hendelser, ring 112, oppfordrer politiet.

Lokalt politi i hele landet er nå i dialog med en rekke arrangører av begivenheter og objekteiere blant annet med tanke på vakthold.

Advarer mot rykter og feilinformasjon

Politiet ber videre folk ikke stole på rykter og informasjon om trusselen som ikke kommer fra politiet eller andre myndigheter.

– Tidligere erfaringer viser at enkelte personer dessverre kan utnytte situasjoner som dette til å spre informasjon som ikke stemmer. Folk bør blant annet være skeptiske til rykter på sosiale medier, og heller forholde seg til verifisert informasjon fra politi og andre myndigheter, understreker politiet.

VG / NTB

Mer om

  1. Terrorisme

Flere artikler

  1. Eksperter kritiserer politiets pass-informasjon

  2. Fullt passkaos etter nye politiråd: Ble nektet å reise hjem til Norge uten pass - kapteinen måtte gripe inn

  3. Politidirektøren: - Folket er vår detektiv

  4. Svensk politi avviser krav om pass

  5. Terrortrusselen: Oslo-politiet har laget egen tipsgruppe

  6. PST: Terrorgruppa har reist fra Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder