Nofima-forsker: De tjente eventyrlig på salg av konsesjoner kjøpt billig av staten

RAPPORTFORFATTERNE:- I dag eier de 10 største oppdrettsaktørene rundt 70 prosent av de rundt 1000 laksekonsesjonene i Norge. Om 10 år er denne andelen kanskje oppe i 95 prosent, sier Nofima-forsker Roy Robertsen (t.v.) til VG. Men, på grunn av lakseprisene og de gode prognosene på kort sikt, er det mange som velger å fortsette med det de holder på med - inntil videre, sier kollega Otto Andreassen (t.h.). De har skrevet en ny rapport om konsesjonene i næringen Foto: Terje Mortensen

Supergevinst: 296 millioner kroner

TROMSØ (VG) Lakseoppdretterne som solgte konsesjonene de fikk kjøpe billig av staten i 2009, satt igjen med en samlet gevinst på nesten 300 millioner kroner.

  • Thor Harald Henriksen
  • Bjørn Haugan
  • Marcus Husby

Artikkelen er over seks år gammel

Det fastslår en ny forskningsrapport fra Nofima, som offentliggjøres i dag.
VG avslørte torsdag at 20 av de 65 konsesjonene (30 prosent) som ble gitt i 2009, i dag enten er videresolgt til de store oppdrettsaktørene, eller har andre eiere nå enn på tildelingstidspunktet.

Konsesjonene gikk på billigsalg for mellom tre og åtte millioner kroner.

Til små selskaper

Daværende fiskeriminister Helga Pedersen og den rødgrønne regjeringen satte som vilkår at konsesjonene først og fremst skulle gå til små selskaper.

Den nåværende fiskeriministeren, Elisabeth Aspaker (H) slakter ordningen slik den ble.

VGs tall dokumenterer at de store selskapene allerede har overtatt eller er på vei til å overta mange av disse konsesjonene.

Forskerne Otto Andreassen og Roy Robertsen ved Nofima i Tromsø har tatt utgangspunkt i et litt annet utvalg konsesjoner enn VG, og konkluderer med at 16 av 64 konsesjoner (25 prosent) har skiftet eier siden tildelingen.

Konklusjonen er imidlertid den samme:

«Noe satt på spissen kan det konkluderes med at de store aktørene likevel har fått tilgang til konsesjonene som myndighetene ønsket å holde dem utenfor. De store aktørene har imidlertid måtte vente litt lenger og betalt en vesentlig høyere pris, hvor salgsgevinsten har vært privatisert», heter det i rapporten.

Forskerne trekker frem laksegigantene Salmar og Nova Sea som eksempler. De søkte om henholdsvis seks og tre konsesjoner i 2009, men fikk ingen. Nå har de kjøpt henholdsvis seks og tre av disse konsesjonene - til langt høyere priser. Salmar fikk tre såkalte økologiske konsesjoner i denne tildelingen, men disse er ikke med i forskernes utvalg.

Privatiseringen

Rapporten anslår at de små oppdretterne som har valgt å selge konsesjonene de fikk i 2009, hittil har hatt en gevinst på 296 millioner kroner.

Forskerne presiserer at dette er et grovt anslag, med utgangspunkt i en verdi per konsesjon på 30 millioner kroner, 11 millioner i Finnmark.

- Privatiseringen av salgsgevinsten har tappet næringen for kapital. Det er ugunstig. Myndighetene satte vederlaget per konsesjon til åtte millioner, tre millioner i Finnmark, for å unngå videresalg. Vår tall viser at de ikke helt har nådd målet.

- Får man kjøpt en konsesjon for 30 millioner i dag, har man gjort et røverkjøp, sier Andreassen til VG.

Les også

Mer om

  1. Fiskeri

Flere artikler

  1. Fiskeriministeren vil vrake laksetildelingsordningen

  2. Slik svarer Ap-Helga på lakse-kritikken

  3. Solgte laksetillatelser med milliongevinst

  4. Skandaløs lakselotto

  5. Alta-ordfører sier nei til mer lakseoppdrett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder