GÅSEHUD: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum bruker sitt eget kjøkken til å presentere det han mener er de borgerliges landbrukspolitikk (t.v.). En fårikåltallerken med bare kål - og en lunken Cola ved siden av.
GÅSEHUD: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum bruker sitt eget kjøkken til å presentere det han mener er de borgerliges landbrukspolitikk (t.v.). En fårikåltallerken med bare kål - og en lunken Cola ved siden av.

Slagsvold Vedum advarer: Bare kål med Erna!

Landbruksminsteren gir Høyre pepper

INNENRIKS

Høyre: - Som når Fanden leser bibelen

Med Erna Solberg (H) som statsminister vil det ikke bli noen tradisjonell, norsk fårikål. Da blir det bare kål og cola, hevder landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

  • Tim Peters
Publisert:

- Det vil være dramatisk for hele landbruksnæringen, men blant sauebøndene er marginene spesielt små. Uten tilskudd og tollvern vil fårikålsesongen bare være et minne. Det blir ingen norsk fårikål med Erna, sier statsråden til VG.

Han byr på den tradisjonsrike retten på kjøkkenet i pendlerleiligheten i Oslo.

På sin egen tallerken har han dandert med norsk får og en flaske eksklusiv eplemost, på den andre serverer han det han mener blir resultatet med en statsminister Erna Solberg (H): Kål, pepper og en lunken Coca Cola.

- Høyre går til valg på å kutte 1,5 milliarder i overføringene til landbruket. Frp vil kutte 5,5 milliarder. De vil også rive ned tollvernet. Det er kritisk, sier Slagsvold Vedum.

- Kan man ikke lage fårikål med det billigere kjøttet fra New Zealand, som vil komme inn hele året?

- Jo, det er et verdivalg. Vil vi ha god, norsk mat, så må vi gjøre det mulig for bøndene å overleve. På New Zealand trenger ikke sauene tak over hodet om vinteren og de sliter ikke med bratt og vill, norsk natur. Vi kan ikke konkurrere med dem på pris, sier landbruksministeren.

- Sauer er en viktig del av norsk kultur. At næringen forsvinner vil også fjerne arbeidsplasser i alle følgeindustriene og i bygder fra Vestlandet og Gudbrandsdalen til Nord-Norge.

Bakgrunn: Slagsvold Vedum etter ny sauemassakre: - Vi må avlive flere rovdyr

Ustabilt

Statsråden har leid inn egen kokk for å lage den «rødgrønne»

fårikålen. Han vil ikke gå med på at de borgerliges landbrukspolitikk vil være snillere med lommeboka til folk flest.

- Vi har aldri brukt mindre penger på mat, relativt sett. Jeg tror folk vil ha norsk og kortreist mat. Dette er også god beredskap. Matsituasjonen i verden blir stadig mer ustabil. Om vi stenger ned landbruket vårt nå, så er et ikke bare å åpne det igjen når det er krise, sier han.

Han peker på veksten i antallet lokale matvarer og merkevarer i Norge de siste årene - blant dem eplemosten han serverer med fårikålen - som eksempler på at et flertall i folket støtter Sp-politikken.

Samtidig ligger partiet på i underkant av 5,5 prosent på meningsmålingene.

- Jeg mener folk bryr seg mer og mer, men ikke alle kobler politikken enda. Valget blir en historisk korsvei for norsk landbruk, mener han.

Grunnløst

Stortingsrepresentant for Høyre og nestleder i Næringskomiteen, Svein Flåtten, mener statsrådens argumentasjon er ullen.

- Dette er som når Fanden leser bibelen. Han har ingenting å bygge på i vår politikk som tilsier at fårikålen blir borte. Vi har gjort en studie på hvordan landbruket kan se ut etter åtte år med vår politikk. Den viser at brukene blir noe større og at det dermed blir noen færre, men at produksjonen opprettholdes. Dette er bare enda en runde med skremsler fra de rødgrønne. sier Flåtten.

- I beregningene vi har gjort så har vi lagt til grunn av overføringene tas ned med 1,5 milliarder. Men det er ikke hvert år. Vi vil legge forholdene til rette for mer lønnsom drift i Norge over tid, sier han.

- Lover dere at landbruket ikke vil bli bygd ned?

- Vi garanterer både for å ikke rasere landbruket og for å beholde den norske fårikålen. Jeg håper også at det blir nok norsk smør når vi overtar.

Bakgrunn: Vedum anklager opposisjonen for ostepropaganda

Frykter nedleggelser

Senterpartiet får støtte av Norges Bondelag. Generalsekretær Nils T. Bjørke sier en fersk meningsmåling blant interesseorganisasjonens medlemmer viser at hele 30 prosent tror de kan måtte avvikle driften om Høyres politikk blir innført.

- Dette viser hvilket retningsvalg dette er. Vi kan miste det Norge vi kjenner når så mange tror de vil avvikle med Høyres politikk, mener han.

Høyres Svein Flåtten hevder han ikke overrasket over tallene fra organisasjonen.

- Bondelaget har over lang tid har kjørt hardt mot Høyres landbrukspolitikk. Jeg er ikke overrasket over at det har satt seg hos deres medlemmer. Man tar på seg et stort ansvar ved å skremme egne medlemmer på den måten, sier han.

Her kan du lese mer om