SKUTT: Imran Saber ble søndag skutt sju ganger i et kaldblodig drapsforsøk som politiet tror er planlagt.

Her er «Onkel Skrues» nettverk

Politiet har pekt ut Imran Saber (32) som sentral i flere kriminelle miljøer i Norge. Han er nær venn av både David Toska og Arfan Bhatti.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Søndag kveld ble Saber skutt syv ganger ved Jordal skole i Oslo i et kaldblodig drapsforsøk som politiet tror er nøye planlagt.

I det kriminelle miljøet i Oslo har norsk-pakistaneren fått kallenavnet «Onkel Skrue» - angivelig fordi han er svært glad i penger. Han er født og oppvokst på Grønland i Oslo sammen med sin mor, søster og to brødre.

Oslo tingrett har i en dom slått fast at han siden 2001 har vært en del av et kriminelt miljø som kjennetegnes av vinningskriminalitet, ulovlig omgang med våpen og delvis farlig kjøring i kostbare og leasede biler.

Se oversikt over nettverket til Imran Saber lenger ned i artikkelen.

Wonderboy

- Jeg kommenterer ikke noen omstendigheter rundt mine klienter, sier advokat Vidar Lind Iversen.

Han forsvarte «Onkel Skrue» under den såkalte Wonderboy-saken i Oslo tingrett våren 2004 hvor totalt ti personer i det kriminelle miljøet ble dømt til over 80 års fengsel, deriblant hans gode venn David Toska.

Saber er godt kjent av politiet, og han har gjennom flere år vært en god venn av sentrale medlemmer i B-gjengen og terrorfrikjente Arfan Bhatti.

20 kunstverk

Da VG traff ham på en Pushwagner-utstilling ved Galleri Harald Kjeldaas i Oslo i juni i år, viste det seg at han er en av landets største samlere av Pushwagner-bilder.

Saber fortalte den gangen at han hadde 20 kunstverk til en verdi av flere hundre tusen kroner.

I mars i fjor ble norsk-pakistaneren tilkjent en erstatning på totalt 80000 kroner fordi han urettmessig ble sendt i fengsel i 75 dager for et forhold en annen mann hadde tilstått.

Formue

I fjor sommer skrev VG om tunge kriminelle som sonet på Bastøy fengsel som hadde opprettet egne profiler på Facebook hvor de reklamerte for et spillselskap. En av dem var Saber som oppfordret sine venner på nettsamfunnet til å registrere seg som kunder hos selskapet.

I dag driver 32-åringen et enkeltmannsforetak som kjøper og selger eiendommer i hovedstaden. Ifølge skattelistene, hadde Imran Saber 261 640kroner i inntekt i fjor, samt en formue på 274130 kroner.

DETTE ER NETTVERKET TIL IMRAN SABER

RASOOL-BRØDRENE:

RASOOL-BRØDRENE: På en av turene til Brasil traff Imran Saber og Rasool-brødrene i B-gjengen den brasilianske fotballegenden Pelé. Fra venstre: Imran Saber, Ghulam Abbas, Pelé, anonym venn og Shadid Rasool.

I 2007 ble den sentrale lederen Shahid Rasool i B-gjengen pågrepet og fengslet i forbindelse med en grov helerisak i Brasil. Kort tid etter ble to av Rasool-brødrene siktet.

På en av turene til Brasil var Imran Saber, som er en nær venn av B-gjengen, med for å se på leiligheter i Natal. Der kom reisefølget i kontakt med fotballegenden Pelé som fikk et tilbud om å promotere byggeprosjektet deres. I tillegg forsøkte de å selge en av leilighetene til ham.

Under rettssaken mot Rasool-brødrene vitnet Saber om lånene han hadde gitt B-gjengen i forbindelse med investeringene i Brasil.

DAVID TOSKA:

DAVID TOSKA: Imran Saber og Nokas-dømte David Toska har kjent hverandre i vel ti år. Foto: VG

Duoen har hatt kontakt i flere kriminelle handlinger som blant annet i Wonderboy-saken og Koffert-saken.

ARFAN BHATTI:

ARFAN QADEER BHATI: Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST), hadde Imran Saber to møter med sin gode kamerat Arfan Qadeer Bhatti 8. august 2006.

Etter det VG får opplyst, har Saber også møtt opp under fengslingsmøter da Bhatti satt fengslet i den såkalte terrorsaken. Bhatti ble frifunnet i saken.

WILLIAM ELLINGSEN:

I SORG: Imran Saber deltok i begravelsen til kameraten William Ellingsen som ble skutt og drept på Skillebekk.

Natt til lørdag 7. februar 2004 ble William Ellingsen skutt og drept på en fest på Skillebekk i Oslo. Ellingsen var en nær venn av både David Toska og Imran Saber.

Ellingsen ble landskjent etter et bank-bokstyveri på Bryn i Oslo i 1997. Siden var han en sentral person i det kriminelle miljøet i Oslo, deriblant i forhold til Koffert-saken hvor han opererte som torpedo for Toska.

DISSE SAKENE HAR HAN VÆRT INVOLVERT I:

MUMCH-RANET:

MUNCH-RANET: 22. august 2004 ble Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» ranet fra Munchmuseet på Tøyen i Oslo.

Drøyt to år senere etter ranet kom maleriene etter det oppsiktsvekkende kunstkuppet til rette etter en hemmelig avtale mellom påtalemyndigheten og det kriminelle miljøet.

Kilder i miljøet har overfor VG pekt ut Imran Saber som mannen som hjalp advokat Øystein Storrvik med tilbakeleveringen. Oslo Kommune utlovet en Munch-dusør på fire millioner kroner, men det er foreløpig ikke kjent hvem som har mottatt pengene.

OPERASJON «WONDERBOY»:

WONDERBOY: Danny Bungard soner en dom på 15 års fengsel for sin lederreolle i saken.

I 2006 ble Imran Saber tiltalt for organisert innførsel av totalt 200 kilo hasj til Norge sammen med David Toska høsten 2004.

Duoen betalte 4,3 millioner kroner til hasj-mafiaens leder Danny Bungard, hvorav 1,96 millioner kroner ble overlevert leverandørene av narkotikaen i utlandet.

Påtalemyndigheten mente smuglingen ble utført som et ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe. Norskpakistaneren ble dømt til fengsel i tre år for medvirkning til innførsel av 100 kilo hasj og grovt heleri av 4,3 millioner kroner som stammet fra Nokas-ranet.

KOFFERT-SAKEN:

I 2004 forsøkte Imran Saber å kreve inn fem millioner kroner fra finans-akrobaten Thomas Øye på oppdrag fra kameraten David Toska i den såkalte Koffert-saken.

Pengene stammet fra et vel tre år gammelt lån som Toska hadde gitt til Øye til aksjekjøp.

32-åringen ble dømt til fem måneders fengsel for forsøk på heleri av fem millioner kroner 3. oktober 2005.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder