VIL DROPPE FEDREKVOTEN: Høyres Linda Hofstad Helleland og Frps Solveig Horne er enige om at fedrekvoten må fjernes. Foto: Knut Erik Knudsen/Frp Foto:

Høyre og Frp lover å kutte pappakvoten

(VG Nett) Høyre og Frp er klare til å fjerne ordningen som gir far egne permisjonsuker allerede i første budsjett om de kommer til makten i 2013.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Kvoteordningen skal fjernes med en gang, sier Frps familiepolitiske talsperson Solveig Horne.

I dag kunne VG fortelle at regjeringen har bestemt seg for å utvide foreldrepermisjonen med to uker - vel å merke hvis de tas ut av far. Det er én uke mer enn det som var lovet i Soria Moria-erklæringen.

Hos opposisjonspartiene vekker budsjettlekkasjen alt annet enn jubel.

- Dette er et desperat forslag fra SV, som holder frem med sin mistillit mot barnefamilier. Frp mener at familiene meget godt klarer å fordele foreldrepermisjonen selv, mener Horne.

PROTOKOLL:Hvordan deles foreldrepermisjonen i din familie?

- Går utover barna

Høyre er helt enig med sin sannsynlige regjeringspartner Frp, og lover å fjerne hele kvoteordningen.

- Det er bare 18 prosent av fedrene som tar ut full fedrekvote i dag. Det viser med all tydelighet at det barnefamiliene ønsker seg mest, er mer fleksibilitet, sier Høyres familiepolitiske talsperson Linda Hofstad Helleland.

Hun er selv småbarnsmamma, og mannen Trond Helleland er også stortingsrepresentant.

- Med sistemann på fire år prøvde vi å dele ganske likt, for da tapte vi ikke økonomisk på det. Med førstemann satt ikke jeg på Stortinget, tjente mindre enn mannen min og da var jeg mer hjemme. Vi hadde nettopp kjøpt nytt hus og med stort huslån var det avgjørende, forteller hun.

Helleland mener regjeringen setter likestilling over barnas beste når den forbeholder far egne pappauker.

- Regjeringen bruker fedrekvoten som et verktøy for likestilling, og det bekymrer Høyre. Foreldrepermisjon skal handle om omsorg for de små barna. Når far ikke kan overføre uker han ikke tar ut, er det barna hjemme som får mindre tid sammen med en av foreldrene. Med dagens ordning er det én taper, og det er barnet, sier hun.

Vurderer å beholde sisteuken

I statsbudsjettet legges det opp til to nye uker med permisjon - som er en uke mer enn det regjeringen hadde lovet i Soria Moria 2.

Etter den nye ordningen vil foreldrepermisjonstiden dermed totalt bli 49 uker med 100 prosent dekning, eller 59 uker med 80 prosent dekning.

Horne kan foreløpig ikke love småbarnsforeldre at Frp vil beholde denne nye uken, men dersom de gjør det, skal familier fritt kunne velge hvem som tar den ut.

- Det kan hende at det å utvide til 49 uker er et godt virkemiddel, det har vi ikke tatt stilling til ennå. Det kan være andre familiepolitiske virkemidler som er viktigere, som å gi fedre selvstendig opptjening av permisjonslønn eller løpende opptak i barnehagene, slik at barn født 1. første september også får barnehageplass. Det viktigste for oss er at småbarnsfamiliene får mer valgfrihet, sier hun.

Heller ikke Høyre har bestemt seg om den siste uken.

- Det har vi ikke fått diskutert ennå, så det er for tidlig å forutsi. Men vi vil heller bruke penger på å heve kvaliteten i barnehagen. Det viktigste for oss er at familiene får økt handlingsrom, sier Helleland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder