NOBEL-UKLAR: Statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse mandag, i forkant av Høyres landsmøte, som er til helgen. Foto: NTB scanpix

Solberg sier hun vil vurdere å droppe fredspris-gratulasjoner i fremtiden

Statsminister Erna Solberg (H) sier at det med henne som statsminister ikke er noen automatikk i at fremtidige fredsprisvinnere blir gratulert.

Artikkelen er over fem år gammel

Ifølge NRK skal representanter for kinesiske myndigheter ha gitt beskjed til Norge om at de må ha en garanti for at Norges regjering ikke vil gratulere fremtidige kinesiske dissidenter som måtte få prisen.

Og Erna Solberg sier det ikke vil være noen selvfølge at Norges statsminister skal gratulere den eller de som tildeles Nobels fredspris.

GRATULERTE: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på Slottsplassen da han i 2012 gratulerte Den europeiske union (EU) med å ha blitt tildelt Nobels Fredspris. Foto: NTB scanpix

- Det vil avhenge av hvem som får Nobels fredspris om jeg føler behov for å gratulere de eller ikke. Jeg kan ikke si at på et hvert tidspunkt for en hver person får fredsprisen, vil jeg nødvendigvis gratulere.

- Må vurdere hvert tilfelle

- Det vil ikke være noen automatikk i det for deg?

- Nei, det er ikke noen automatikk. Men det har ingen ting med Kina-saken å gjøre. Jeg må vurdere dette i hvert tilfelle, sier Solberg til VG.

Hun mener det er grunn for regjeringen til å ta stilling til en hver pristildeling.

- Jeg kan se for meg at jeg kan være uenig med Nobelkomiteen, sier Solberg.

Dalai Lama er invitert til Norge i forbindelse med 25-årsjubileet for tildelingen av Nobels fredspris. Men når han kommer til Norge onsdag er det ingen i regjeringen vil møte den tibetanske lederen.

Skaper sterke reaksjoner

Bakgrunnen for regjeringens møte-nekt skal være Norges anspente forhold til Kina, hvor det ikke har være reel politisk kontakt på snart fire år.

Regjeringen ønsker å unngå at forholdet til stormakten i øst blir enda verre etter at Nobels fredspris ble gitt til den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010.

Regjeringens avgjørelse har skapt sterke reaksjoner - både nasjonalt og internasjonalt.

VG mener: Ta imot Dalai Lama

Knefall fra «Kina»

Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer på det hun kaller regjeringens knefall for Kina.

- Jeg synes regjeringen skal slutte å la seg tvinges til knestående for Kina. Erna Solberg bør møte Dalai Lama, og jeg synes vi skal fortsette å gratulere fredsprisvinnerne, sier Grande.

Erkebiskop og tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu er langt fra imponert over at norske politikere ikke vil møte Dalai Lama.

- Å vende ryggen til Dalai Lama er også å vende ryggen til det dere har stått for, sa Tutu i forrige uke.

Hva mener du? Del din mening om at regjeringen ikke vil møte Dalai Lama!

Ny Norgesinvitasjon

Tirsdag tikket det inn en ny Norgesinvitasjon til Dalai Lama. Det er Karma Tashi Ling buddhistsamfunn har bestemt seg for å invitere Dalai Lama til Norge også neste år.

Sommeren 2015 skal Skandinavias første tibetanske buddhistiske tempel innvies og de ønsker å ha ham til stede.

- Vi ønsker i utgangspunktet ikke å bidra til problemer for norske myndigheter, men det veier tyngst å invitere ham, sier Ole Henning Sommerfelt, styreleder i Karma Tashi Ling buddhistsamfunn, til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder