VINDU INN I SJELEN: Det er 300 amerikanske Facebook-brukere som har latt sine internettvaner bli overvåket. Forskerne har konkludert med at personligheten skinner gjennom i det sosiale mediet. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix

Svenske forskere har undersøkt statusoppdateringer: Facebook avslører personlighetsforstyrrelser

Har du psykotiske trekk som du ønsker å skjule for omverdenen? Da bør du være forsiktig med hva du legger ut på Facebook.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Statusoppdateringer kan nemlig gi forskere nøkkelen til din psyke.

Personlighetsforstyrrelser som psykopati, narsissisme og machiavellisme kalles i psykologien «den mørke triaden». I hverdagslivet forsøker folk gjerne å skjule slike trekk, men på Facebook er det mange som ubevisst viser dem fram, ifølge svenske forskere.

Forskerne har undersøkt drøyt 300 amerikanere ved hjelp av et spørreskjema som tester utadrettede, nevrotiske, psykotiske, narsissistiske og machiavelliske personlighetstrekk. Samtidig har de utviklet en algoritme for å analysere disse personenes statusoppdateringer på Facebook.

Tror du forskerne har rett? Diskuter i kommentarfeltet under!

Konklusjonen er at personligheten slår igjennom på Facebook. Undersøkelsen viser for eksempel at personer med psykopatiske trekk skriver om pornografi, prostituerte og halshogginger oftere enn andre.

Ønsker du å ikke framstå som en psykopat, er forskernes råd som følger: Våg å være åpent trist - og bruk ordet «jeg».

- Det tyder på en viss ydmykhet å anvende ordet «jeg». Det tyder også på en viss ærlighet, forklarer Danilo García, doktor i psykologi ved Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Han har gjennomført undersøkelsen sammen med professor Sverker Sikström i Lund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder