JOKEREN: Rødt-gruppeleder Odd Arild Viste (47) i Bergen bystyre har fått kjørt seg politisk det siste døgnet. Dette bildet tok kjæresten hans rett etter telefonintervjuet med VG sent onsdag kveld.

Sitter på nøkkelen i Bergen-kaos: Rødt-gruppeleder stemte mot sin egen overbevisning

Rødt-gruppeleder Odd Arild Viste utpekes som politikeren som veltet bybanelasset og førte Bergen ut i politisk kaos. Det gjorde han mot sin egen vilje.

Av 

Silje Kathrine Sviggum

Publisert:

Da byrådsleder Roger Valhammer (Ap) stilte kabinettsspørsmål og varslet byrådets avgang, lå fremtiden for bergenspolitikken brått i hånden til partiet Rødt.

Med sine tre bystyrerepresentanter av totalt 67 bystyremedlemmer sitter Rødt nå på nøkkelen til makten i vestlandshovedstaden.

Det skjer mot Rødt-gruppeleder Odd Aril Vistes vilje. Mer om det senere. Viste er nå mannen som må fronte partiets Høyre-flørt i bybanesaken da Rødt onsdag stemte mot å legge bybanetraseen over Bryggen.

Så hva nå?

– Det som skjer nå er at vi skal snakke med ordføreren, som skal prate med alle gruppelederne i morgen for å få råd om veien videre. Og så skal vi diskutere saken oss imellom etterpå i Rødt, sier Odd Arild Viste i et telefonintervju med VG sent torsdag kveld.

GIKK AV: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen.

– Ikke enig i at Rødt har utløst krisen

47-åringen høres en smule matt ut i røsten. Ikke så rart, egentlig, ettersom Viste har sittet i bystyremøte fra klokken 12 til 22.30-tiden da VG omsider får ham i tale.

– Hva tenker du om at Rødt har kastet Bergen ut i en politisk krise?

– Klart at det er en krise når vi står uten ledelse, men jeg er ikke enig i at Rødt har utløst krisen. Den har bygget seg opp gjennom ti år og hatt ulike aktører. De store partiene må ta ansvaret for at vi er i situasjonen som vi er i nå, svarer Viste.

– Men dere, som sist jeg sjekket er et venstrevridd parti, har likevel flørtet med Høyre?

– Vi har samarbeidet med Høyre i denne saken, ja. Fordi vi har vært enig i sak. Dette er ikke en sak som skiller høyre og venstresiden. Det er uenighet i alle partiene om bybanesaken. Skillene går på kryss og tvers.

– Ville ikke la maktkonstellasjoner påvirke

Selv forklarer bystyrerepresentanten Høyre-flørten med at Rødt ikke har villet la seg påvirke av noe som helst, men kun har tenkt sak:

– Vi har vært veldig tydelige på – og det har vært stor enighet om – at vi ikke skal la maktkonstellasjoner og politisk spill påvirke hvordan vi stiller oss i saken. Vi har landet på et standpunkt på saken i seg selv.

– Men henger ikke politikk sammen med tanke på situasjonen Bergen nå står i?

– Jo, selvfølgelig og det må vi forholde oss til nå i den videre situasjonen. Men vi har vært opptatt av at det ikke skal påvirke vårt standpunkt.

– Er ikke det litt naivt?

– Nei, det synes jeg ikke. Det er å ta saken på alvor. Dette er en viktig sak for Bergen og byutviklingen. Det er ikke politisk maktspill som skal avgjøre en slik sak.

FIKK NEI: Byrådets forslag om å fortsette reguleringen av bybane over Bryggen fikk ikke nok støtte. Bildet viser dagens endeholdeplass mellom kjøpesenteret Telegrafen og Byparken i Bergen sentrum.

Ønsker Valhammer som byrådsleder

Rødt-gruppelederen understreker at han ikke mener at det er bedre for Bergen å få en konservativ byrådsleder.

– Vi ønsker ikke det og Ap må ta ansvaret for at det eventuelt skjer. Det er et vanskelig styringsgrunnlag for Høyre her i utgangspunktet.

– Hvem ønsker Rødt som byrådsleder?

– Vi har ikke andre alternativer enn Roger Valhammer. Men vi går ikke med på at vi skal bære ansvaret alene for at det skal skje.

– Dere ønsker altså mannen som følte seg presset til å gå av på bakgrunn av Rødts valg? Det høres komplisert ut.

– Det er det som er noe av problemet. Bybanesaken er full lav fastlåste stillinger. Da må noen «belite seg» (bøye av, journ.anm.), som de sier i Bergen.

– Hvem er det som skal «belite seg» da?

– Hvis Valhammer vil ha med seg oss til å peke på ham som byrådsleder, må han også være villig til å bevege seg i saken.

Nekter å bøye av

Problemet er at Roger Valhammer vil alt annet enn «belite seg». I et VG-intervju tidligere onsdag kveld uttalte den avgåtte byrådslederen at det er uaktuelt for ham å inntre igjen i stillingen uten at Ap får gjennomslag for Bryggen-alternativet.

– Det er det som er alles posisjon i øyeblikket. Hele bystyret må ta ansvaret for å løse situasjonen. Det kan ikke stå på Rødt alene, gjentar Viste.

– Er dette forsvarlig politikk?

– Nei, det er ikke forsvarlig at byen står uten ledelse i lang tid. Klart det må løses. Dette synliggjør svakheten ved byparlamentarismen som innbyr til maktspill og fastlåste posisjoner. Denne saken hadde vært lettere å håndtere i en annen styringsmodell, mener Rødt-gruppelederen.

Stemte mot seg selv

Til forskjell fra øvrige byer i Norge, styres Bergen og Oslo gjennom byparlamentarisme. Resten av landets kommuner styrer etter formannskapsmodellen der alle styrende politikere er valgt av velgerne.

– I Bergen og Oslo er det byrådslederen som peker ut sitt byråd uavhengig om de er folkevalgte eller ikke. Politiske saker avgjøres mer i lukkede rom. Mye er i praksis avgjort før det kommer til bystyret, spesielt i en situasjon der vi har flertallsbyråd, påpeker Viste.

Det har ikke Bergen og Viste mener at nettopp mindretallsbyrådet har bidratt til å skape den dramatiske situasjonen.

STILLE FØR STORM: Bybanedebatten har skapt orkankast i bergenspolitikken. Med én stemmes overvekt stemte byrådet onsdag for å gå vekk fra den såkalte «dagløsningen» med bybanetrassé over Bryggen.

– Er de andre politikerne sure på Rødt?

– Ja, i varierende grad vil jeg tro. Men det er klart at det er mange Rødt-velgere som er skuffet i dag. Vårt parti er delt på midten i bybanesaken. Vi hadde et ekstraordinært årsmøte fredag der tunnelstandpunktet ble vedtatt med én stemmes overvekt, forteller Viste.

– Hva mener du selv?

Det blir stille i telefonen. Så sier Rødt-gruppelederen:

– Mitt standpunkt har vært at vi burde gått for dagløsningen.

– Så du står nå i en situasjon der du måtte stemme og tale imot din egen overbevisning?

– Ja. Det er selvfølgelig ikke kjekt, men det er slik partidemokratiet fungerer.

Publisert:

Les også

 1. Politisk drama i Bergen: Byrådet går av

  Bybanedebatten i Bergen nådde nye, stormfulle høyder onsdag ettermiddag.

Mer om

Politikk

Roger Valhammer

Bergen

Rødt

Viste

Bergenspolitikken

Krise

Flere artikler

 1. Nytt flertall for Ap-byråd i Bergen: – Jeg er lettet

 2. Politisk drama i Bergen: Byrådet går av

 3. Rødt vil ikke endre standpunkt i bybanesaken – fastlåst situasjon i Bergen

 4. Enighet om bybane over Bryggen i Bergen

 5. Bybanestriden i Bergen: – Det er like galt som brexit

Fra andre aviser

 1. Bybanen skal ikke over Bryggen

  Aftenposten
 2. Flertall for tunnel er lite verdt hvis ingen vil gjennomføre det

  Bergens Tidende
 3. Tre utbrytere sikrer flertall for bybane over Bryggen

  Aftenposten
 4. Det finnes en vei ut av bybanetragedien

  Bergens Tidende
 5. Rødt nekter å snu – ber Ap ta ansvaret for bybanetunnelen

  Bergens Tidende
 6. Her går byrådslederen. Nå sitter Rødt med nøkkelen til makten i Bergen.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no