VIL HA KONGO-STYRKER: NUPI-direktør Jan Egeland og tidligere statssekretær i UD snakker utenriksminister Jonas Gahr Støre midt i mot. Foto: AP

Egeland vil ha norske soldater til Kongo

(VG Nett / NTB) Den tidligere nødhjelpstoppen og AP-politikeren Jan Egeland går Støre midt i mot. Nå vil han ha norske soldater til Kongo.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

I går avviste utenriksminister Jonas Gahr Støre på spørsmål fra VG Nett at det var aktuelt å sende norske tropper til Kongo. Nå tar den tidligere statssekretæren i Utenriksdepartementet, NUPI-direktør Jan Egeland, bladet fra munnen. Han mener Norge må vurdere å bidra med norske tropper til FN-styrkene.

- Jeg mener at Norge må vurdere om vi kan bidra, sier Egeland til TV 2 Nyhetskanalen.

Handlingslammet Støre:- Har ingen strakstiltak i ermet

FN-styrken (MONUC), som er den største FN-styrken i verden i dag, utgjør hovedsaklig soldater fra Asia og Afrika. Styrkene har møtt kritikk for å ikke ha klart å beskytte sivilbefolkningen mot overgrep fra partene.

Les også:Israel reagerer på Støre-bok

Menneskerettighetsorganisasjon vil ha flere FN-styrker

Også menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch ber om flere FN-styrker til Kongo, dagen etter at EU avviste en anmodning om det samme.

FN-representanter i Øst-Kongo advarer samtidig om «humanitære svarte hull» i området der det finnes store flyktninggrupper som ikke mottar noen hjelp. Andre FN-representanter anklager også regjeringssoldater for å begå alvorlige overgrep mot sivilbefolkningen.

- Framgang på den politiske fronten er ikke blitt møtt med tilsvarende framgang for å møte det øyeblikkelige behovet for å beskytte den utsatte sivilbefolkningen, sier Anneke Van Waudenberg, seniorforsker for Kongo i Human Rights Watch (HRW).

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ FLUKT: Internt fordrevne rømmer fra kamphandlinger nær Kibati i Kongo. Rundt 250,000 mennesker har blitt fordrevet fra sine hjem i østlige-Kongo. Konflikten vil ingen ende ta. Foto: AFP

EU avviser å bidra til Kongo-styrker

EUs utenriksministre sa i Brussel mandag at de er bekymret for situasjonen i Kongo og at man følger den humanitære situasjonen nøye. Men møtet besluttet ingenting om å sende EU-styrker til det krigs- og kriserammede området.

Storbritannias utenriksminister David Miliband sa det var for tidlig å sende soldater.

- Vi bør vente på vurderingene til FNs etterforsker. Da vil det være opp til hvert enkelt land å vurdere sin egen stilling, sa han.

Tysklands utenriksminister sa at tanken om å sende EU-soldater var «utelukket for øyeblikket».

Også i Norge er en debatt brutt ut. Flyktninghjelpens leder Elisabeth Rasmusson anklager utenriksminister Jonas Gahr Støre for ansvarsfraskrivelse når han sier at Norge verken har strakstiltak for flyktningene i Kongo eller vil delta i internasjonale styrker i området.

Flyktningehjelpen til VGTV:- Forholdene er forferdelige

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRITISERER STØRE: Elisabeth Rasmusso kritiserer Jonas Gahr Støre for å ikke ta ansvar for situasjonen i Kongo. Foto: Erik Poppe/Paradox Film

- Alltid risikabelt

Seksjonsleder for Afrika i Norges Røde Kors, Bodil L. Ravn, som kjenner området godt, advarer mot å blande argumenter fra situasjonen i andre land inn i debatten om Kongo. Hun vil ikke direkte kommentere debatten om militær intervensjon.

- Alle som fysisk oppholder seg i området, opplever kuler og krutt, i hvert fall hører de smell og drønn. Det betyr ikke at du er krigsmål som hjelpearbeider.

- Humanitært bistandsarbeid i krigs- og kriseområder er alltid risikabelt. Men er du godt rustet, er det alltid mulig å gjøre noe, sier hun til NTB, og påpeker at mye faktisk blir utrettet.

Hun understreker samtidig at situasjonen for sivilbefolkningen er uhyre vanskelig.

- Befolkningen har nå vært i samme situasjon det siste året. De tre-fire siste ukene er konflikten kraftig opptrappet, og befolkningen har vært konstant på flukt. De sivile blir drevet fra skanse til skanse og er den ene konstante faktoren i krigen: Dem det går ut over. Hvis du da er et barn på sju år, utmattet og kanskje sjokkskadd, da går du på innerlæret, sier Ravn med et skomakeruttrykk.

Sorte hull

FN-organisasjonen for koordinering av humanitær hjelp, OCHA, advarer mot «humanitære, svarte hull» etter at kamper har tvunget hjelpeorganisasjoner til å oppgi hjelpearbeid visse steder.

Elisabeth Byrs fra OCHA peker særlig på at organisasjonene har måttet stoppe hjelpearbeid i det sørlige Lubero etter kraftig militarisering av området.

- Denne typen humanitære, svarte hull som strekker seg over soner der adgang er vanskelig, er voksende, sier Byrs. - Det bekymrer oss ganske mye.

Røde Kors melder samtidig at organisasjonen har nådd fram med mat og utstyr til 17.000 internt fordrevne flyktninger nær Rutshuru i Nord Kivu på grenda mot Uganda, der ingentidligere har kommet til med nødhjelp. Situasjonen for de 17.000 betegnes som desperat.

Anklager regjeringsstyrker

FN anklaget tirsdag også soldater fra regjeringsstyrken FARDC for å begå omfattende overgrep mot sivilbefolkningen.

- Soldater fra FARDC har siden i går kveld drevet med plyndring og brutal virksomhet mot sivilbefolkningen i Kanyabayonga-området, sa en talsmann for FNs virksomhet i Kongo, oberstløytnant Jean-Paul Dietrich.

Volden har også spredt seg til andre byer i Nord-Kivu, der regjeringsfiendtlige styrker under Laurent Nkunda ledelse kontrollerer store områder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder