STÅR PÅ UTTALELSENE: Frps Per-Willy Amundsen. Her avbildet i diskujson med stadsdelspolitiker i Rosengård, Andreas Konstantinides. Foto: Mads A. Andersen

Angrer ikke på sharia-kjøret

MALMØ(VG Nett)Selv om politi, muslimer og politikere i Rosengård sier at Frp tar feil, går ikke partiet tilbake på det de har hevdet om innvandrerbydelen.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Representantene fra Fremskrittspartiet fikk så hatten passet av jenter i hijab under en diskusjon på Folkets hus i Rosengård i Malmö torsdag.

- De har misforstått. Deres beskyldninger stemmer ikke med det som skjer i Rosengård. Vi har ingen sharia-lover her. Absolutt ikke. Man kan praktisere det i sitt privatliv, men det fungerer ikke at hele Rosengård følger det, sier Hanin Touman (22) til VG Nett.

VGTV i Malmö:De elsker å vokse opp i «Sveriges verste ghetto»

Hun er aktiv i Islamisk kvinnekulturforening i den innvandrertette bydelen Siv Jensen brukte som skrekkeksempel da hun advarte mot snikislamisering av Norge. Frp-formannen sa blant annet at sharialover praktisk talt hadde tatt over for Svensk lov i deler av Rosengård her i Malmö.

Her er skrekkrapporen Frp leste.

Les også:Forskermiljø slakter rapporten

I dag ble den oppfatningen sablet ned av muslimer, innvandrere, politikere og interesseorganisasjoner i bydelen.

Se VGTV:Svensk innvandrer lei innvandrere - rømmer landet.

- Det stemmer ikke. Jeg er muslim selv og ut i fra det jeg vet, finnes det ingen sharialovgivning her, sier Hanin.

- En privatisert sharia

SJEKKER FORHOLDENE: Nestleder Per Sandberg og andre FrP-politikere ankom torsdag til Rosengård i Malmø på studietur. Her Sandberg sammen med stadsdelspolitiker i Rosengård, Andreas Konstantinides. Foto: Scanpix

Hun utelukker imidlertid ikke at det kan finnes radikale muslimer i området - akkurat som andre steder, påpeker hun.

Og det er dette som gjør at Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen ikke går tilbake på partiets påstander om at sharialoven står over svensk lov i Rosengård.

Les også:Muslim vil saksøke forfatterne bak skrekkrapport

- Nei, absolutt ikke. Det er ingen som har påstått at den svenske riksdagen har innført sharia i Sverige. Men jeg kaller det istedenfor er en slags privatisert sharia. Innenfor familiens fire vegger er det slik at jenter vokser opp uten de rettighetene og verdiene som vi har i Norge. Det er kulturelle eller religiøse trekk som praktiseres. Kall det hva du vil, jeg kaller det privatisert sharia, sier Amundsen til VG Nett.

Siv Jensen:- Kampen mot radikal islam er vår tids viktigste.

- Sier du med dette at Siv Jensen dro det litt for langt da hun fastslo at sharialoven var satt over svensk lov i deler av samfunnet her?

- Nei, overhodet ikke. Jeg står hundre prosent bak det Siv Jensen sa, og det har vi fått mange eksempler på. Vi vet også at det skjer ting i Oslo, på samme måte som her i Malmö, hvor det er barn som vokser opp uten de samme rettighetene som andre tar som en selvfølge, sier han og legger til:

Muslimsk jente: - For mange her

- Kall det hva du vil. Det er selvfølgelig ikke sharia gjennom lovgivning, men det er sharia gjennom praksis. En slags privatisert sharia, gjentar han.

Fadi El-Kayed (18), som driver bloggen gringo.se, deltok på debatten sammen med Frps delegasjon. På nettsiden hans er det norske partiet blant annet kalt rasister.

- De hevder at den norske innvandringspolitikken har mislyktes. Jeg er enig i at man ikke har lykkes fullstendig, men han sammenligner det med at andre- og tredjegenerasjons innvandrere i Norge ikke har klart å integrere seg. Hvis det er sånn, så er det Norge som har mislyktes og ikke Sverige, sier han til VG Nett.

I Herrgården er det over 90 prosent innvandrere. Hanin Touman mener det er for mange.

- Ja, det er for mange. Det synes jeg absolutt. Når det er så mange kan det være litt vanskelig å integrere seg. Men jeg synes staten skal gripe inn og spre innvandrerne til andre steder, ikke bare Rosengård, sier den muslimske jenta.

Fremskrittspartiets delegasjon består av nestformann Per Sandberg, innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen, medlem i justiskomiteen Solveig Horne og nestleder i Frps bystyregruppe Mazyar Keshvari, samt internasjonal sekretær Kristian Norheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder