GÅR AV: - Alle må forstå at Forsvaret blir mindre og dyrere, men samtidig like effektivt på grunn av teknologien, sier avtroppende forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Knut Erik Knudsen

Forsvarssjefen: - Ikke mistanke om at noen har brutt loven

(VG Nett) Forsvarssjef Sverre Diesen sier etterforskningen av Forsvarets sikkerhetstjeneste er viktig av prinsipielle grunner, men at det ikke er mistanke om at ansatte har brutt loven.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Jeg har ingen grunn til å tro at det har foregått ulovligheter, sier Diesen til NTB.

Onsdag kveld avslørte TV 2 at Kripos har åpnet etterforskning av Forsvarets Sikkerhetstjeneste (FOST) etter mistanker om at ansatte ved Statsministerens kontor, inkludert statsminister Jens Stoltenberg, og de 17 departementene kan ha blitt overvåket av tjenesten.

LES OSGÅ:- Justis-ansatt utløste etteretnings-alarm

- Prinsipiell sak

Diesen sier politianmeldelsen kom på bordet fordi man ønsket å teste om de som hadde overvåket datastrømmene hadde holdt seg innenfor regelverket.

- Det er en prinsipiell sak, hvor det er interessant med en politimessig vurdering, sier Diesen til NTB.

Departementene har det siste året gått gjennom rutinene rundt sikkerhetstjenesten. For Diesen er målet å få trukket opp grenser for virksomheten, som ikke er en del av de hemmelige tjenestene, men har arbeid som grenser mot slike.

Les også:- Undersøkte ikke advarsler

- Ikke avlytting

Forsvarssjefen understreker også at politietterforskningen ikke dreier seg om telefonavlytting eller lesing av e-post eller lignende forhold.

- Det er viktig å holde denne saken i rette proposisjoner, sier Diesen.

- At vi gikk til politiet med saken innebærer ikke at vi har mistanke om at noen forsvarsansatte har gjort noe ulovlig, legger han til.

Bakgrunn:- Har ikke lest statsministerens e-post

Varsler om regelbrudd

Etter hva VG kjenner til, skal overvåkningen ha skjedd ved at Forsvarets Sikkerhetstjeneste har hatt ansvaret for datasikkerheten også for nøkkelpersoner ved Statsministerens kontor og annet sentralt embetsverk. Av praktiske grunner skal disse personene være koblet opp mot Forsvarets sikre datanett.

Hvis Forsvarets Sikkerhetstjeneste oppdager noe som kan være et brudd med sikkerhetsbestemmelsene, vil personen som står bak, få et varsel om at vedkommende har brutt eller er i ferd med å bryte sikkerhetsreglene.

Sentrale kilder sier til VG torsdag at bakgrunnen for mistanken om ulovlig overvåkning kan være at en person ansatt i embetsverket har fått et slikt varsel, og reagert på at FOST overvåket personens datatrafikk. Dermed har alarmen gått.

Stortingspolitikere: -Sjokkert over avsløringen

- Skjellig grunn til mistanke

Statsadvokat Petter Mandt sa onsdag kveld til VG Nett at etterforskningen av FOST bunner i skjellig grunn til mistanke om at det har blitt begått et lovbrudd, altså at det vurderes som mer enn 50 prosent sannsynlig.

- Vår jobb er å finne ut om noe kriminelt har skjedd, sa Mandt, og tilføyde at etterforskningen kan ta noe tid ettersom det her dreier seg om en sikkerhetstjeneste.

Stoltenberg:- Glad for at saken etterforskes

Forsvarets sikkerhetstjeneste har ikke hjemmel til å drive overvåkning i sin instruks. Det ble klart da instruksen til tjenesten ble offentliggjort i begynnelsen av april i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder