DREPT: Søndag 7. oktober er det ett år siden journalist og menneskerettighetsforkjemper, Anna Politkovskaja, ble skutt og drept utenfor hjemmet sitt i Moskva. Foto: REUTERS

Verdig minnestund for Anna Politkovskaja

Åsne Seierstad rørt til tårer

(VG Nett) Søndag møttes kjente og ukjente for å markere at det er ett år siden journalisten Anna Politkovskaja, ble drept. Over hele verden er det holdt lignende markeringer.

  • Inga Semmingsen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

7. oktober 2006 ble det holdt seminar om kvinner i journalistikken, hvor forfatter og journalist Åsne Seierstad deltok. Rett etter seminaret fikk hun en tekstmelding, og brast i gråt.

På minnestunden kom det fram at det var slik hun fikk dødsbudskapet.

Menneskerettighetsforkjemper og journalist Anna Politkovskaja, hadde blitt skutt og drept utenfor sin egen leilighet i Moskva.

LES OGSÅ:Ett år siden Politkovskaja ble drept

HØYTLESNING: Forfatter og journalist Åsne Seierstad leste høyt fra Anna Politkovskajas «Mitt russiske testament» under markeringen på Nobels Fredssenter. Foto: Scanpix

Markering

Veggene på Nobels Fredssenter er dekket av deres utstilling om ytringsfrihet, hvor Politkovskajas arbeid har fått en sentral rolle.

I dag er det fylt til randen av mennesker som vil møtes og minnes den modige journalisten. Blant dem er forfatter Åsne Seierstad, utenriksminister Jonas Gahr Støre, den Tsjesjenske forfatteren Musa Mutaev og Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité.

- Ordene er like sterke selv om livet har opphørt. Og Politkovskajas tekster gir Putin og hans regime noe å frykte, sa Anders Heger, leder for PEN.

Han henviste til hennes arbeid over flere tiår, samt samlingen av hennes skrifter som blir gitt ut i disse dager. Utgivelsen har fått navnet "Mitt russiske testament", og inneholder blant annet tekster som kritiserer det russiske regimet.

En tydelig rørt Åsne Seierstad leste utdrag fra boken.

LES OGSÅ:- Grusomheten tar ikke slutt i TsjetsjeniaLES OGSÅ:Fra utbryterkonflikt til mafiakrig

- Kjent, men ensom

Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité har møtt Politkovskaja, og mener at selv om hun var kjent så var hun ensom.

- Hun var fullt klar over at hun utsatte seg selv for fare ved å gjøre den jobben hun gjorde. Selv om hun var kjent, var hun på mange måte ensom og alene, spesielt i sitt arbeid, sier han til VG Nett.

TETT PÅ NETT:Spør Aage Borchgrevink og tsjetsjenske "Khamzat" om Politkovskaja og Tsjetsjenia. Send dine spørsmål her.

Under minnestunden på Nobels Fredssenter, fortalte han om et av sine møter med Politkovskaja.

- Vi møtte henne hjemme på en helt vanlig søndag. Alt virket helt normalt, men det var det ikke. Anna fortalte oss at hun ikke kunne forlate huset sitt fordi det var for stor risiko. Hun var på en måte fange i sitt eget hjem, forteller han.

RØRT: Åsne Seierstad og Aage Borchgrevink var begge rørt under minnestunden. Foto: Scanpix

Minnes over hele verden

Det er ikke bare i Norge dagen blir markert, men den kan ikke markeres like åpenlyst i alle land.

BLOGG:Torbjørn Røe Isaksen (H) deltok på markering i Moskva. Les om opplevelsen på hans VG-blogg.

På hennes tidligere arbeidsplass, Novaja Gazeta, har de igjen åpnet hennes telefonlinje på (495) 798-10-34, så folk kan ringe for å vise sin støtte.

- Da Politkovskaja var i livet, var denne telefonen aldri stille. Hun fikk trusler over denne telefonen, hun fikk ros og ris. For mange var dette telefonnummeret deres siste håp, skriver avisen på sine nettsider i dag.

- Her har vi bare et par journalister på vakt, alle de andre er ute for å markere dagen, sier en av de få som er på jobb i Novaja Gazeta, til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder