KOMMER TIL NORGE: Her demonstrerer studenter fra det muslimske brorskapet ved det islamske universitetet al-Azhar i Kairo. Nå har en UD-sponset konferanse invitert representanter for islamistbevegelsen til Norge. Foto: EPA

UD sponser islamister til Norge

(VG Nett) Forbudte islamistgrupper kommer nå på konferansetreff i Oslo. UD stiller i velkomstkomiteen.

 • Lars Akerhaug

Artikkelen er over 11 år gammel

Det er en forskningsgruppe ved Universitetet i Oslo som inviterer islamister fra Egypt, Syria, Marokko, Jemen og flere andre land i Midtøsten og Nord-Afrika til Norge 7. oktober. Gry Larsen (AP), politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, stiller opp under åpningen av konferansen.

- Dette er et spennende seminar med sentrale personer fra viktige moderate islamistiske partier og bevegelser i Midtøsten, sier Larsen.

- Vil ha kontakt

Nå vil UD ha mer kontakt med tilhengerne av sjarialover og en islamsk stat i de arabiske landene.

- Det er viktig at en fra norsk side på et tidlig tidspunkt begynner å bygge opp kunnskap om politisk islam og at en gjennom møter med representanter fra disse gruppene kan utveksle erfaring og knytte kontakter, sier Larsen.

Islamister utgjør de viktigste opposisjonelle strømningene i de aller fleste land i Midtøsten og Nord-Afrika. Statene i disse landene er preget av autoritære og lite demokratiske styresett.

Forgreninger til Hamas

Blant deltakerne er det muslimske brorskapet, et internasjonalt islamistnettverk med forgreninger til palestinske Hamas og med hovedkvarter i Egypt.

- Det er viktig å understreke at det å snakke med noen ikke betyr at man nødvendigvis støtter eller er enig med de man snakker med, understreker Larsen.

- ØNSKER VELKOMMEN: Politisk rådgiver for Gry Larsen vil være tilstede ved åpningen av en konferanse der representanter for islamistbevegelser fra Midtøsten og Nord-Afrika vil være tilstede i oktober, ved Universitetet i Oslo. Foto: UD


Tidligere har statssekretær Raymond Johansen også hatt samtaler med Hamas da de besøkte Norge.

- Annen holdning enn EU og USA

- Norge er opptatt av dialog, særlig med grupperinger som er ikke-voldelige. Av og til har vi også funnet det riktig å møte organisasjoner som andre ikke vil møte, sier leder for avdelingen «Fred og Forsoning» i Utenriksdepartementet, til VG Nett.

Johan Vibe tror ikke prosjektet vil skape problemer i samarbeidet med Norges allierte.

- Norge har inntatt en annen holdning enn EU og USA når det gjelder terrorismebegrepet. Vi har ikke egen liste over terroristorganisasjoner. Men vi operer jo alltid med respekt for diplomatiske spilleregler, sier Vibe.

- VI VIL HA RETTFERDIGHET: Tilhengere av Det muslimske brorskapet holder opp en plakat med krav om mer demokrati i Egypt. Foto: Reuters

Ønsker bedre forståelse

Det er seksjonen «Fred og Forsoning» i utenriksdepartementet som finansierer forskningsprosjektet «Fault Lines of Islamism» ved Universitetet i Oslo. Prosjektet er ledet av førsteamanensius Bjørn Olav Utvik.

- Vi har et forskningsprosjekt som handler om moderate
islamistbevegelser, bevegelser som stiller til valg og har en linje for fredelig og gradvis reform. Som et ledd i det, arrangerer vi denne konferansen, også for å kunne stille dem spørsmål og lære mer, sier Utvik til VG Nett.

Utvik, som er førsteamanensius ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, peker på at landene disse bevegelsene kommer fra er preget av autoritære og ikke-demokratiske regimer.

- ØNSKER Å LÆRE: - Dette er bevegelser som stiller til valg og har en linje for fredelig og gradvis reform, sier førsteamanensius ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Bjørn Olav Utvik. Foto: Universitetet i Oslo


- Det betyr at disse bevegelsene, som kommer fra forskjellige land, i ulik grad utsettes for begrensninger for politisk deltakelse. Noen blir fengslet og trakassert. Alle har begrensninger på hvor fritt de kan jobbe.

Les mer om forskningsprosjektet (Engelsk PDF)

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne hjemmesider.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Frp kritiserer Norges-tur for islamister

 2. Norge inviterte Muslimbrødrene til dialog-lunsj: Egyptiske islamister hyller Støre

 3. Det muslimske brorskap danner parti i Egypt

 4. Norge i kontakt med Det muslimske brorskap

 5. Islamistene dominerer Egypts nasjonalforsamling

Fra andre aviser

 1. - Brorskapet kan bli presset til internt oppgjør

  Aftenposten
 2. Islamistene som kapret revolusjonen

  Aftenposten
 3. Derfor bruker ikke Vesten K-ordet

  Aftenposten
 4. - Det muslimske brorskapet har fremdeles støtte i Egypt

  Aftenposten
 5. Israel tier om Egypts revolusjon

  Aftenposten
 6. Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder