Demonstrasjon for Gaza utenfor den israelske ambassaden i Oslo. Her samler politiet de pågrepne. FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

Politi-topp: - Vanskelig å forstå voldsdemonstrantene

(VG Nett) Politiinspektør Gro Smedsrud tar på alvor alt det demonstrantene forteller om hvorfor de omgjorde Oslo til en voldelig krigssone.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, Gro Smedsrud tar på alvor alt demonstrantene sier til VG Nett, og vil ta med seg dette i det videre arbeidet med å forebygge at noe lignende skal skje igjen.

VGTV:Her knuser demonstrantene Karl Johan

I dag publiseres blant annet en video på VGTV, hvor tre demonstranter snakket ut og begrunner hvorfor de kastet stein og flasker mot politiet. En av de som snakker forteller også han har knust butikkvinduer i sentrum av Oslo forrige uke.

SE VIDEOEN OG LES HELE SAKEN HER.

Onsdag starter politiets arbeid med å møte alle de pågrepne etter voldsdemonstrasjonene i Oslo sentrum den siste tiden.

VGTV:Journalist slått ned av demonstrant

- Vi ønsker svar fra hver enkelt. Det holder ikke å gjemme seg bak mengden nå. Hver enkelt må svare for hvorfor de gjorde det de gjorde, forteller Smedsrud, som leder arbeidet.

VIL HA SVAR: Stasjonssjef ved Manglerud politistasjon Gro Smedsrud krever svar fra hver enkelt demonstrant som politiet kaller inn denne uken. Foto: MARKUS AARSTAD

Les også:Politibetjent skadet i gatekamp

- Muligheter til å uttrykke seg

De fleste politistasjonene i Oslo, og flere i området rundt, bringer den neste uken inn barn, foreldre og barnevern for samtaler etter de voldelige demonstrasjonene i Oslo. Totalt er det omkring hundre som skal inn til samtaler.

Politiinspektør Smedsrud har fått referert de tre av demonstrantenes begrunnelser for deler av volden som utspant seg i Oslo-gatene.

Les også:Frykter ungdomskrig i Norge

- Vi har ikke fått forståelse av at de bærer på et budskap. Vi lurer på hva de har å formidle. Det er mange muligheter i et demokrati til å uttrykke det man mener. Jeg opplever hver dag at mediene i Norge er flinke til å fremme forskjellige synspunkt. Derfor er det vanskelig å forstå hvorfor demonstrantene tyr til vold og ødeleggelser, sier politiinspektør Smedsrud.

Les også:Politiet brukte tåregass mot demonstranter

Våger ikke ta sjanser

Hun forteller at hun har fått høre om barn som har sett TV-bilder fra hovedstaden og spurt om det er krig i Norge. Det beklager hun sterkt.

Diskusjon:- De tror visst flaskeknusing er løsningen på alt

- Demonstrantene VG Nett har snakket med hevder de ønsket å komme frem til Israels ambassade for å fremme sitt budskap på en fredelig måte. Tror du dem?

SPESIAL:SE DE DRAMATISKE BILDENE FRA DEMONSTRASJONENE I OSLO

- Vi har ansvar for enkeltpersoner og bygninger og vi kan ikke ta unødvendige sjanser som kan gå på bekostning av sikkerheten vi skal ivareta. Vi kan ikke ta den sjansen med å la folk få lov til det, svarer politiinspektøren.

Denne uken vil 14 ungdommer under 18 år møte på hennes politistasjon for å forklare hvorfor de handlet som de gjorde under demonstrasjonene i Oslo forrige uke.

VG Nett har snakket med foreldre til barn som deltok i de voldelige demonstrasjonene lørdag. Barn- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) har gått hardt ut mot foreldrene som hadde med seg små barn tilgriset med lekeblod i helgens demonstrasjon i Oslo.

- Vi vet hvor grensen går, sier en mor til VG Nett. Les mer her.

- Ikke bare pøbelstreker

- Jeg håper de innser at det de gjorde var dumt og at de har skapt frykt. For å få fem et budskap burde de gjort helt andre ting. De må følge spillereglene, sier Smedsrud.

Målet for de individuelle samtalene er klart:

- Det er viktig at disse demonstrantene skjønner alvoret i saken. Vi må prøve å få de til å forstå at dette ikke bare er pøbelstreker, men ren kriminalitet. Samtalen gjelder fremtiden til disse unge menneskene, samtidig som vi må kartlegge ting for å planlegge det forebyggende arbeidet vårt . Vi må sammen med foreldre og samarbeidspartnere bidra til at de blir sett og hørt og får tatt grep om egne liv før de har ødelagt for mye for seg selv, sier Gro Smedsrud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder