NYE REGLER: De nye fjellvettreglene erstatter de gamle, og er blant annet tydeligere på skredvarsel, i tillegg til at regel nummer to er helt ny. Her fra Hovden påsken 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: ,

Dette er de nye fjellvettreglene

Det er fortsatt «ingen skam å snu», men i de nye fjellvettreglene har også skredvarsel og digitale hjelpemidler fått plass. Og det advares ikke lenger mot å gå alene.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Reglene, som Turistforeningen og Røde Kors står bak, ble presentert av en ekspertgruppe mandag. De ni nye reglene erstatter de tidligere, som stort sett har vært uendret siden starten på 1950-tallet.

– Særlig dette med skred var ikke tydelig nok i de gamle reglene. De nye reglene er mer pedagogiske, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Bakgrunn: Vil friske opp fjellvettreglene

Ber folk ta ansvar

En helt ny regel er kommet på plass. Det er nummer to, som lyder «Tilpass turen etter evne og forhold», der det tidligere het at man ikke skal legge ut på langtur uten trening. Målet er at folk selv skal ta mer ansvar for sikkerheten på tur.

Ifølge Tursitforeningen drar flere til fjells enn før, og turmønsteret har endret seg siden reglene først ble skrevet i 1952. Derfor er det ikke sikkert at besteforeldre er beste kilde til informasjon, og regelen om å lytte til erfarne fjellfolk er tatt bort. Det samme er rådet om å grave seg inn i snøen.

– Regelen er nå «Spar på kreftene, og søk ly om nødvending». Det er ikke alltid det er mulig å grave seg ned i snøen. Men vi oppfordrer også til å ta med en vindsekk, et turutstyr som kan redde liv, sier fjellklatrer Cecilie Skog fra ekspertpanelet.

Les også: Røde Kors: - Påsketuristene kan lære av disse to

Vend i tide

Også regel nummer syv har fått en oppfriskning. Den lyder nå «Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er», der man nå oppfordres til aktiv å følge med på hvor på kartet man er. Et tillegg til denne regelen omfatter også digitale hjelpemidler for navigering.

Men regelen «Vend i tide, det er ingen skam å snu» har fått stå.

– Det er kanskje den mest ikoniske fjellvettregelen av alle. Det er nesten så vi ikke turte å røre den, sier Skog.

Les også: Her er de nye jaktreglene

Flere artikler

  1. Pluss content

    Jannicke (42) ble tatt av snøskred: «Jeg skal ikke dø i dag»

  2. Meteorologenes stalltips om påskeværet: Pent påskevær i nord - litt grått i sør

  3. Norsk forskning kan forbedre sesongvarslene: Noen ganger er det helt ålreit - å forutsi været en måned framover

  4. Ble fanget på fjellet: Olav (62) lå to døgn under snøen

  5. Meteorolog: Tror på en uke pent vær på Østlandet: Vinterferien kan være reddet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder