FOR EØS: Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støres, her på talerstolen på landsmøtet i april. Foto: Helge Mikalsen VG

Seks krav til Støre fra EØS-motstanderne i LO

Når Ap-leder Jonas Gahr Støre senere i dag gjester LO-kongressen vil han bli møtt med seks krav fra EØS-motstanderne i landets største arbeidstakerorganisasjon.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Hovedkravet er selvsagt å si opp hele EØS-avtalen eller i det minste reforhandle sentrale deler av den. Men selv de mest ihuga motstanderne i LO tror neppe at Ap vil gå til valg med et slikt løfte.

På oppfordring fra NTB har derfor Fellesforbundets Boye Ullmann – en av de mest profilerte stemmene på LOs venstreside – laget en liste som han mener kan innfris uten å støte an mot EØS-avtalen.

Øverst står kravet om å forby bemanningsbransjen. Ullmann har selv bidratt til en fersk rapport om bransjen, som beskrives som en trussel mot det organiserte norske arbeidslivet og den norske modellen.

LO-kongressen: NHO-sjefen knaller til mot LO-Gerd

Her er de øvrige fem kravene:

* Gi Arbeidstilsynet adgang til å utstede høye bøter ved ulovlig innleie.

* Stoppe konkursrytterne, blant annet ved hjelp av høye bøter.

* Utvide retten til kollektive søksmål.

* Utvide det såkalte solidaransvaret fra tre til tolv måneder. Dette prinsippet gjør oppdragsgiver ansvarlig for at alle ansatte og innleide vikarer nedover i oppdragskjeden får utbetalt det de skal.

* Innføre bøter og straff ved brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Fikk du med deg: Den nye LO-sjefen er imot EU

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder