VED BERITS GRAV: Far Terje og mor Sissel Rosenlund børster den første snøen av sin datter Berits grav. 20-åringen ble skutt og drept av eks-kjæresten 22. april 2000. Foto: Mattis Sandblad

VG har kartlagt alle kvinnedrap siden 2000

SKRAUTVÅL (VG) Sissel og Terje Rosenlunds datter Berit, ble bare 20 år. Hun er en av 72 kvinner som siden 2000 er drept av sin partner.

Artikkelen er over 12 år gammel

I dag kan VG presentere listen over norske kvinner som er drept av sine menn de siste syv årene.

Det nøyaktige omfanget av disse sakene har aldri tidligere vært kjent. Årsaken er at norske myndigheter ikke har brukt ressurser på å kartlegge partnerdrap.

VGs omfattende gjennomgang viser en dyster statistikk: Hvert eneste år blir i gjennomsnitt over ti kvinner her i landet tatt av dage av sin mann.

Med «mann» i denne sammenheng, menes nåværende eller tidligere kjæreste, samboer eller ektefelle.

Samfunnsproblem

De sjokkerende tallene viser at Norge har et stort samfunnsproblem, ofte bare så vidt omtalt i lokalavisene.

Påskeaften 2000 ble Berit Rosenlund (20) en del av drapsstatistikken, da eks-kjæresten skjøt og drepte henne i hennes foreldres hus på Skrautvål utenfor Fagernes.

- Det er så meningsløst, sier mor Sissel. I tre måneder etter drapet, klatret hun inn av vinduet når hun skulle inn og ut av huset sitt. Mor maktet ikke å gå inn døra, som hadde vært Berits fluktvei.

Spesial:Disse 72 kvinnene er drept av sine menn

De nærmeste dagene vil VG fokusere på de drepte kvinnene. I løpet av uken vil flere etterlatte familier fortelle sine historier.

Det starter allerede i dag på VG TV.

Der kan du se intervjuet med Sissel Rosenlund, som mistet datteren Berit (20).

- Dette er noe vi vil være med og fokusere på. Ikke for oss selv. Vi får ikke Berit tilbake. Men det er viktig at det dras lærdom av disse sakene. Og det er viktig med samfunnsdebatt for familiene til alle dem som blir rammet på denne måten, sier Sissel Rosenlund.

VGs gjennomgang av de 72 drapene viser flere interessante funn:

65 prosent av alle partnerdrap her i landet begås av menn med norsk bakgrunn.

Bare 28 prosent av drapene ble begått med skytevåpen. I alle de andre drapene, brukte gjerningsmennene hender, kniv eller slagvåpen.

I 30 prosent av sakene velger gjerningsmannen å ta sitt eget liv etter drapet.

Av de gjerningsmennene som ble straffeforfulgt, var 95 prosent tilregnelige.

Kort oppsummert: Den typiske drapsmannen her i landet er en norsk mann i 30-40-årene som dreper sin partner. Og han vet hva han gjør.

Ofte skjer drapene idet kvinnene vil ut av forholdet.

Overrasket

Eksperter VG har snakket med er overrasket over antall partnerdrap.

- Jeg synes at 72 drap på syv år er veldig mye. Vi hører om enkelttilfeller, men at det skjer så ofte som nesten en gang i måneden, er jeg overrasket over, sier psykolog Jim Aage Nøttestad.

Han er forskningsleder ved sikkerhetsavdelingen på Brøset kompetansesenter i Trondheim. Nå tar han til orde for mer forskning på temaet.

- Vi må også få en debatt om forholdet mellom kjønnene, og kvinnens selvfølgelige rett til å avgjøre hvem hun vil leve sammen med, sier han.

Randi Rosenqvist er leder for Den rettsmedisinske kommisjon. Hun har følgende kommentar til at nesten alle gjerningsmenn som er dømt for drap på partneren, er tilregnelige.

- Mange tror at hvis man tar livet av kona så man være syk. Det er slettes ikke tilfelle. Familiesituasjoner kan være stedet hvor de sterkeste følelsesmessige opplevelsene utspiller seg. Da utløses også de sterkeste reaksjonene, sier hun.

Politidirektør Ingelin Killengreen kaller VGs liste over antall drepte kvinner «altfor høy».

- Nå må vi rett og slett skaffe mer kunnskap - kunnskap som kan forebygge fremtidige drap i partnerrelasjoner. Vi føler vi vet for lite, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder