KAMPKLAR: Frp-leder Siv Jensen, her under partilederduellene på VGTV i valgkampen i høst. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Kilder til VG: Siv Jensen svir av 24 ekstra oljemilliarder

Foreslår nesten 10 milliarder i skattekutt

Finansminister Siv Jensen (Frp) foreslår å kutte skattene neste år med nær 10 milliarder kroner. Regningen betaler hun med oljefondets gullkort.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag klokken 10 legger Jensen frem forslaget til statsbudsjett.

Budsjettet kommer i en tid hvor norsk økonomi sliter på grunn av den lave oljeprisen og omstillingen av norsk økonomi.

Nær 10 milliarder i skattekutt

Derfor planlegger regjeringen å bruke ekstra mye penger på tiltak som kan bidra til å øke aktiviteten i norsk økonomi neste år. Pengene skal brukes både på nye prosjekter som krever arbeidskraft, men også på solide kutt i skattene.

Etter det VG erfarer vil Siv Jensen foreslå skattekutt som samlet beløper seg til nær 10 milliarder påløpte kroner, men effekten neste år blir mindre. Ti milliarder er nesten like mye som regjeringen har kuttet skattene med til sammen i løpet av de to årene den har sittet.

Så langt har Nydalen-kameratene i Høyre, Frp, KrF og Venstre kuttet skattenivået med 13 milliarder kroner siden 2013.

Kutter på flere skatter

Som VG skrev i september skal regjeringen bruke milliarder i lettelser på formuesskatten, selskapsskatten og inntektsskatten.

Les saken: Erna & Co foreslår nye milliard-skattekutt for tredje gang

Regjeringens forslag til skattekutt for neste år innebærer at selskaps- og inntektsskatten kuttes fra dagens 27 prosent til 25 prosent. Det er skattekutt som koster flere titalls milliarder kroner.

Dette kuttet skal delvis dekkes inn ved at dagens toppskatt med to trinn endres til en trinnskatt med flere trinn. Ifølge Dagens Næringsliv skal ni av ti få lavere skatt, mens de med inntekter over tre millioner får høyere inntektsskatt.

Men ifølge NRKs opplysninger vil regjeringen kutte selskapsskatten videre ned til 22 prosent fram mot 2018.

De rike kan derimot glede seg over at regjeringen kutter i rikingenes formuesskatt. Satsen senkes med 0,05 prosentpoeng til 0,8 prosent, et skattekutt på nesten seks prosent.

Etter det VG kjenner til er det et ønske i regjeringspartiet Frp å balansere inntrykket av skattekutt til de aller rikeste. Derfor kutter regjeringen et tilsvarende beløp i bunnfradraget i denne skatten, slik at det totale kuttet i formuesskatten passerer én milliard kroner.

Øker bunnfradraget

Dermed øker bunnfradraget fra dagens 1,2 til 1,4 millioner kroner, får VG opplyst.

For å finansiere kuttene i skattene må Siv Jensen få hjelp av oljefondet. Totalt henter Jensen, ifølge VGs kilder ut rundt 24 milliarder ekstra oljekroner, sammenlignet med budsjettet for 2015, slik det ble etter påplusningene i vårens revidering.

Ifølge NRK er bruker Jensen totalt 193 milliarder oljekroner neste år, det utgjør rundt 2,8 prosent av oljefondets antatte størrelse ved årsskiftet. VG har ikke fått tallet 193 milliarder bekreftet av egne kilder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder