TAR IGJEN: Partisektretær Martin Kolberg (Ap) mener Carl I. Hagen og Frp rir to hester i den politiske debatten. Foto: SCANPIX

Ap-Kolberg: Har knekket Frp-koden

Partisekretær Martin Kolberg (Ap) mener Carl I. Hagen og Frp er populister, og bevisst tilslører egen politikk.

  • Line Torvik
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Etter at Carl I. Hagen nevnte Kolberg 14 ganger i sin landsmøtetale, går nå partisekretæren til kraftig angrep på Hagen og Frp på kronikkplass i VG.

- Jeg vil ta til motmæle mot Hagens definisjon av Frp-koden, og si at det er ikke sant det du sier, Hagen, sier Kolberg.

Kolberg skriver om de fem elementene i det han kaller Frp-koden - en kode han nå mener å ha avslørt: Si én ting, og gjøre noe annet. Angripe de svake, men selv fremstå som offer. Snakke om de svakeste og prioritere de rikeste. Gjøre én ting i opposisjon og noe helt annet når man har makt. Ignorere fakta når det ikke passer til politikken.

- Hagen snakker med innlevelse om minstepensjonisters situasjon, men sier ikke hva som står i programmet deres eller hva de jobbet med i Pensjonskommisjonen. Frp vil gi alle en flat pensjon i bunn, men vil du ha mer må du gå til private forsikringsselskaper. Det blir en ny klassedeling av fremtidens pensjonister, sier Kolberg.

Pengebruk

- Vi opplever til stadighet at de sier én ting og gjøre noe annet, sier Kolberg.

Verst mener han pengebruken til Frp er.

- De har jo penger til alt. Mens de høytidelig sier «alle skatter og avgifter skal ned», sier de ikke hvor de skal kutte. Men det er underforstått at de skal bruke langt mer oljepenger enn det som er forsvarlig. De gir store skattelettelser, men finansierer det gjennom å ta fra neste generasjons trygghet. Det er helt ubegripelig, sier partisekretæren.

Politisk harselas

- Det er helt nødvendig å si ifra. Norge er det eneste land i Vest-Europa hvor høyresiden domineres av et høyreradikalt parti. Vi kan ikke sitte stille å se på at dette utvikler seg, sier Kolberg.

- Jeg setter ned foten for den måten de har debattert politikk på. De har en språkbruk og en form som vi ikke har hatt i norsk politisk kultur tidligere. De representerer en ny form for kultur med politisk harselas og stigmatisering.

Kolberg viser til utspillene Hagen har hatt mot alenemødre, finnmarkinger, innvandrere og samer.

- Carl I. Hagen har satt grupper opp mot hverandre. Nå når han er visepresident må han be dem om unnskyldning eller i det minste tenke gjennom det han har gjort og sagt.

- Gjør du dette fordi Ap føler seg truet?

- Det er klart at vi tar på alvor at Frp fikk 22 prosent ved valget og er over 30 prosent på målingene.

- Blir en person eller parti angrepet kan det utløse sympati for dem som blir angrepet. Hva tenker du om det?

- Det får stå sin prøve, for vi kan ikke ta taktiske hensyn i denne saken. Jeg har ikke merket noe sympati etter at han har hengt ut meg, så det der tar jeg litt rolig, sier Kolberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder