Tiltalt for trusler og homo-hets

Nekter straffskyld

Ønsket ikke å skape frykt

KLAR TALE: På spørsmål fra statsadvokat Carl Fredrik Fari svarte tiltalte Ubaydullah Hussain (28) at han hadde forståelse for terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Foto: AP/TROND SOLBERG

Ubaydullah Hussain (28): Osama bin Laden var en frihetskjemper

OSLO TINGHUS (VG) Trusseltiltalte Ubaydullah Hussain (28) har forståelse for terrorangrepene i USA 11. september 2001.

 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Det kom frem under eksaminasjonen av 28-åringen i straffesaken mot ham som startet i Oslo tinghus mandag.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari avsluttet sin utspørring av tiltalte med å gå gjennom en rekke av Husssains kommentarer på Facebook - deriblant om terrorangrepene i USA for drøyt 12 år siden, Norges deltakelse i Mali, Boston-bomben og angrepet mot gassanlegget i In Amenas i Algerie i fjor.

- Jeg har forståelse for 9/11 ut fra krigen mot muslimer i Irak, men noe mer vil jeg ikke kommentere, forklarte 28-åringen.

- Hva er ditt syn på Osama bin Laden? spurte Fari.

- Jeg ser på ham som en frihetskjemper, svarte Hussain.

28-åringen ønsket ikke å utdype sine kommentarer om flere terrorangrep som har skjedd de siste årene, men forklarte på generelt grunnlag at han ønsker alle som lever og dør som muslimer godt og at okkupasjonsmakter forlater landene de okkuperer.

- Jeg står for det jeg har sagt

STATSADVOKAT: Carl Fredrik Fari.

Statsadvokaten fortsatte å presse Hussain med ulike artikler i Dagbladet og TV2 hvor de omtaler kommentarene fra ham og andre radikale ekstremister i Norge hyllester av terror.

- Jeg står for det jeg har sagt, ellers har jeg ingen kommentar, forklarte Hussain.

Statsadvokaten mener det kan tolkes som «Ja, takk. Mer av dette.» og referer en kommentar fra 28-åringen hvor han skriver at han ikke ønsker okkupasjonsmakter noe godt og at de kan komme hjem i kister - med referanse til Norges deltakelse i FNs Mali-styrker.

- Det er opp til Allah å bestemme deres skjebne, forklarte Hussain.

Refset journalister

Mandag startet straffesaken mot den 28 år gamle mannen i rettssal 227 Oslo tinghus. Iført en grå muslimsk drakt, hodeplagg og sorte skinnsko inntok han vitneboksen med en blå ringperm i hendene for å avgi sin forklaring.

Hussain innledet sin frie forklaring med å ta for seg tiltalen som statsadvokaten har tatt ut mot ham. 28-åringen refset de to fornærmede journalistene for å ha skrevet artikler om radikale ekstremister og islam med feil fakta og antydninger.

- Jeg skrev E-poster i sinne

Etter at de aktuelle artiklene ble publisert, sendte 28-åringen E-post til journalistene som påtalemyndigheten mener inneholdt trusler.

- E-postene var ikke trusler eller for å skape frykt. Jeg skrev dem i sinne med påvirkning fra folk rundt meg, forklarte han i retten.

LES OGSÅ: Styrker sikkerheten i Oslo tinghus

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

I RETTEN: Tiltalte Ubaydullah Hussain forklarte seg mandag om anklagene som er rettet mot ham. Her er han sammen med sin forsvarer John Christian Elden.

Den tiltalte 28-åringen tok videre for seg anklagene om trusler mot jødene i et kommentarfelt på Facebook i forbindelse med en VG-artikkel hvor norske jøder ga uttrykk for at de savnet politibeskyttelse.

- En fleipete tone

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47.», skrev han på sin egen Facebook-profil.

- Det var en fleipete tone, men at saken skulle bli så stor og lagt vekt på av media og politiet trodde jeg ikke den gangen. Det var ikke meningen å true det mosaiske samfunnet, forklarte Hussain.

- Gjorde du noe for å vise at det var en fleip? spurte statsadvokaten.

- Jeg fikk ikke anledning til å rette opp siden jeg ble pågrepet kort tid etterpå, svarte Hussain.

28-åringen ble intervjuet av NRK før han ble pågrepet i oktober 2012, og statsadvokaten lurte på om han beroliget jødene med å fortelle at det bare var en spøk - men isteden hverken avkrefte eller bekrefte om det var en trussel.

- Jeg synes det ikke var noe poeng siden jeg mente det ikke var grunn til at de skulle påta seg offerrollen, svarte Hussain.

28-åringe tok ordet og stilte et spørsmål til statsadvokaten om han trodde at en som ville ha tak i en AK-47 i Norge ville ha skrevet på om det på Facebook først. Statsadvokaten svarte «nei».

Presset om forhold til Arfan Bhatti

I kommentarfeltet til innlegget skrev Hussain også at han allerede hadde skaffet seg en AK47.

«Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!»

I 2006 ble det løsnet skudd mot den jødiske synagogen på St. Hanshaugen i Oslo. To år senere ble Arfan Bhatti dømt for medvirkning til denne skyteepisoden.

Bhatti har siden deltatt på flere demonstrasjoner sammen med de ytterliggående islamistene i «Profetens Ummah» og beskrives som en lederskikkelse i gruppen.

- Jeg har kjent ham i tre år og har hatt jevnlig kontakt med ham, svarte Hussain etter gjentatt spørsmål fra statsadvokaten om forholdet til Bhatti.

Erkjente hets av forsker

Hussain erkjente imidlertid å ha kalt en forsker for «svin» under ankesaken mot Mullah Krekar i 2012.

- Jeg kalte forskeren svin fordi jeg var uenig med ham, men det er ikke straffbart å kalle noen det.

- Hvorfor kalte du forskeren for «svin»? spurte statsadvokat Carl Fredrik Fari.

- Han har feil syn på islam, svarte Hussain.

Presset om «Profetens Ummah»

Statsadvokaten innledet rettsdagen med å beskrive tiltalte som aktiv i det offentlige rom siden 2012, hvor han har markert seg med en rekke ytringer i sosiale medier, tatt initiativ til demonstrasjoner og hatt mediefokus mot seg som privatperson og talsmann for den radikale ekstremistgruppen «Profetens Ummah».

Hussain nektet å oppgi hvem som er medlem av gruppen og begrunnet det med at ytringene han er tiltalt for er fra ham som privatperson.

- Jeg er ikke aktiv med i gruppen. Jeg er ute av den, forklarte Hussain.

- Trakk meg ut for noen måneder siden

Statsadvokaten ønsket å vite hvor mange medlemmer som er aktiv i gruppen, men tiltalte syntes det var vanskelig å oppgi siden de ikke fører medlemslister. Til slutt oppgir han et tall på 50 medlemmer.

- Jeg trakk meg ut for noen måneder siden, uten at det er noe dramatikk i det. Vi har en kjerne på 50, men folk kommer og går, forklarte Hussain.

Kort tid etter at forfatter Amal Aden skal ha blitt angrepet av to somaliske kvinner i fjor mener politiet at Hussain uttrykte hat mot forfatteren og hennes homofile legning.

Hussain erkjente at han skrev meldingen på Facebook, men at han oppfattet at voldsepisoden hadde skjedd i et muslimsk land med muslimsk lovgivning og i samsvar med det landets lover.

- Da jeg fant ut at hendelsen var i Norge, så slettet jeg meldingen, forklarte han.

Forsvarer John Christian Elden påpekte for retten at forfatteren ikke ønsket å forklare seg hverken for politiet eller under rettsmøtet, noe han mener er avgjørende for bevisføringen av det aktuelle tiltalepunktet.

Mer om

 1. Islam i Norge

Flere artikler

 1. Tiltalen: Ubaydullah Hussain (28) truet jøder i Norge: - Han brakte marerittene tilbake

 2. Ber om 10 måneder fengsel for Ubaydullah Hussain (28)

 3. Hussain dømt for trusler og hatefulle ytringer

 4. Styrker sikkerheten i Oslo tingrett

 5. Ubaydullah Hussain (29) tiltalt for oppfordring til terror: – Det har ikke vært min hensikt å oppfordre til drap og terror

Fra andre aviser

 1. Aktor vil ha ti måneders fengsel for Hussain

  Aftenposten
 2. Aktor: Hussain må ha forstått at ytringene ville bli lest av mange

  Aftenposten
 3. Islamist på tiltalebenken etter trusler mot journalister

  Aftenposten
 4. Aktor ber om ett år og fire måneders fengsel

  Aftenposten
 5. - Jeg ble redd av truslene

  Aftenposten
 6. Ubaydullah Hussain på tiltalebenken igjen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder