PÅGREPET: Jo Lunder ble pågrepet på Gardermoen i går kveld. Han er tidligere Vimpelcom-sjef. Foto: Sara Johannessen , NTB scanpix

Tidligere Vimpelcom-sjef pågrepet

Økokrim bekrefter korrupsjonssiktelse

Pågripelsen planlagt før Aasers avgang

Lunder i avhør nå - anser seg for å være uskyldig

Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder (54) er svært overrasket over korrupsjonssiktelsen mot ham. Torsdag sitter han i avhør hos Økokrim.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sent i går kveld ble Jo Lunder pågrepet på Oslo Lufthavn. Lunder var konsernsjef i teleselskapet Vimpelcom fra 2011 til han brått gikk av i mars i år.

Økokrim bekrefter overfor VG at Lunder er siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcoms virksomhet i Usbekistan.

Bakgrunn: Dette er Vimpelcom-skandalen

Avhørene av Lunder begynte i 13.45-tiden torsdag, opplyser forsvareren hans, advokat Cato Schiøtz.

– Han anser seg for å være uskyldig. Han har ikke kjennskap til korrupsjon eller medvirket til korrupsjon, sier Schiøtz til VG.

– Svært overrasket

Han opplyser at han hadde et møte med Lunder klokken 12.15.

– Han ønsker å samarbeide med Økokrim.

– Hvordan reagerte han på pågripelsen?

– Det kom som en svært stor overraskelse på ham, sier Schiøtz, som ikke vil kommentere innholdet i siktelsen.

Lunder har tidligere benektet å ha hatt befatning med økonomisk mislighold.

– Jeg har ikke medvirket til korrupsjon og alt jeg vet er formidlet til de rette myndigheter. Når det gjelder øvrige detaljer i saken er jeg fortsatt underlagt taushetsplikt, sa han til Dagens Næringsliv onsdag.

Planlagt pågripelse over tid

Marianne Djupesland, førstestatsadvokat i Økokrim, opplyser at pågripelsen av Lunder var planlagt før brevet fra Telenor ble sendt til næringsministeren i forrige uke.

Hun sier at Lunder ble pågrepet på vei inn til flyplassen.

– Det var en uproblematisk pågripelse, sier Djupesland til VG.

Ifølge Aftenposten dreier siktelsen seg om grov korrupsjon. Djupesland vil ikke gå inn på bakgrunnen for siktelsen.

– Vi ønsker å understreke at det foreløpig dreier seg om en mistanke, og at det er alt for tidlig å si noe om et eventuelt straffeansvar for ham. Etterforskningen skal kartlegge rollen han har hatt i forbindelse med salget av mobil-lisenser i Usbekistan.

Les også: Raja om Telenor-toppene: – De må ikke få slippe unna

FORSVARER: Advokat Cato Schiøtz stakk torsdag ettermiddag innom en kiosk utenfor Økokrims lokaler i Oslo for å kjøpe to bagetter. Foto: Terje Bringedal , VG

Økokrim har tidligere bistått USA, Nederland og Sveits i etterforskningen av den omfattende saken, men den ferske pågripelsen er Økokrims egen sak, sier Djupesland.

Djupesland viser til at Lunder er norsk statsborger, og opplyser at pågripelsen skjedde i samforståelse med nederlandske myndigheter.

– Er det nærliggende å sikte flere aktører i saken?

– Det vil jeg ikke kommentere.

Bakgrunn: Telenor visste om «klare bekymringer» – varslet ikke

Mæland: Ingen kommentar

Etter en periode i andre selskaper, tok Lunder i 2011 over sjefsstolen i Vimpelcom. Her satt han frem til han uten forvarsel gikk av 13. mars.

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Førstestatsadvokat i Økokrim, Marianne Djupesland, utenfor Økokrims lokaler i Oslo torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bringedal , VG

Ifølge Vimpelcom skjedde Lunders avgang i mars helt uavhengig av korrupsjonsetterforskningen mot selskapet, men at det av eget ønske «for å forfølge andre muligheter». Han har tidligere vært direktør i Ferd Capital og konserndirektør i Ferd AS.

– Dette er en sak for politiet og etterforskende myndigheter. Jeg har ingen kommentar ut over at dette understreker alvoret i VimpelCom-saken, opplyser næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Glenn Mandelid, kommunikasjonssjef i Telenor, sier til VG at de ikke var kjent med pågripelsen før de leste det i mediene i dag.

– Det har vært en pågående etterforskning mot Vimpelcom, og vi registrerer nå at etterforskende myndigheter har gått til en pågripelse. Telenor er vitne i denne saken – det er vår rolle, sier han til VG.

Mandelid bekrefter at Telenor har løpende kontakt med Økokrim, som har bedt dem om informasjon i saken.

Under etterforskning

Det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom er under etterforskning for mulig korrupsjon i Usbekistan.

Fredag ble det kjent at styrelederen Svein Aaser går av med umiddelbar virkning etter at næringsminister Monica Mæland ikke lengre hadde tillit til ham som følge av ny informasjon om Vimpelcom-saken.

Bakgrunnen var at Mæland hadde fått ny informasjon som hun mener både hun selv og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité burde fått tidligere.

Onsdag skrev VG at Telenor-ansatte utplassert hos Vimpelcom gjentatte ganger skal ha varslet om regninger de mente kunne være et ledd i korrupsjonsvirksomhet.

Pekt på som mulig Telenor-etterfølger

Lunder blir sett på et av de største stjerneskuddene i norsk næringsliv, med en kometkarriere som strekker seg over tre tiår.

Nordmannen har jobbet i telekombransjen i over 25 år, blant annet for Telenor – der han bygde opp selskapets internasjonale satsing.

Han jobbet også i flere år som arbeidende styreformann i VimpelCom. Under hans ledelse gikk mobilselskapet fra noen få hundre tusen til 22 millioner kunder.

Etter at han gikk av i mars, ble Lunde av mange pekt på somTelenors neste toppsjef.

Lunder ble i vår ansatt som sjef for Fredriksen Group – og ble dermed en av John Fredriksens aller nærmeste medarbeidere.

– Jo Lunder har en bred erfaring og kan vise til enorme prestasjoner fra internasjonal forretningsvirksomhet, og hans tidligere meritter, engasjement og integritet har imponert meg, sier den norske milliardæren om sin nye nære medarbeider i en pressemelding som ble sendt ut da ansettelsen ble kjent.

Christensen: Viser alvoret i saken

Jette Christensen (Ap) i Kontroll- og konstitusjonskomitten sier hun ikke er overrasket over pågripelsen.

– Dette viser alvoret i denne saken. Det viser også at det var riktig den gang da og nå at Stortinget gjennomfører høringer i denne saken, soer hun til VG.

– Er det overraskende for deg at det skjer pågripelser også i Norge?

– Etter siste høring så må jeg si at ingenting overrasker meg. Og det plager meg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder