BEKYMRET: Lederen i Stortingets transportkomite, Linda Hofstad Helleland, mener de rødgrønne i Oslo lager fullt kaos i samferdselspolitikken. Foto: Fredrik Solstad , VG

Hofstad Helleland om Oslo-byrådet: – Bygger «Berlin-mur» mot bilistene

Dypt bekymret for at de rødgrønne i Oslo stopper E18-utbygging

Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) beskylder det nye rødgrønne byrådet i Oslo for å bygge en «Berlin-mur» mot biler i hovedstaden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Helleland, som er leder av Stortingets transportkomité, reagerer voldsomt på at det nye rødgrønne byrådet i Oslo har be om å gjøre Oslo sentrum bilfritt innen fire år.

Hun raser også mot at Ap, MDG og SV er blitt enige om ikke å øke trafikkapasiteten på E18 vestover ut av Oslo.

Mandag truet MDG med å trekke seg fra det rødgrønne byrådet dersom Oslos forhandlinger med Akershus og Staten om utbygging av E18. I valgkampen satte MDG opp et ultimatum i denne saken.

Full stans

– Det som sies om E18 er meget bekymringsfullt, fordi partiene sier helt forskjellige ting. MDG og SV fastslår at det nå blir full stans i utbyggingen av E18, mens Raymond Johansen sier at prosjektet fortsetter, sier Helleland til VG.

– Om få uker skal Stortinget vedta om vi skal bevilge 200 millioner kroner til E18, slik at boliger i Bærum kan kjøpes opp. Til nå har vi brukt 300 millioner på planlegging. Er det noen vits i å bevilge disse 200 millionene over statsbudsjettet, hvis utbyggingen ikke blir noe av?

– Det haster med å få en avklaring. Raymond Johansen må så raskt som mulig komme til Stortinget og forteller hva det er som skjer. Dette handler om trafikken rundt hovedstaden, det er ikke en lokal sak. Fra før er det en skjør avtale om Oslopakke 3. Dette virker forferdelig rotete, sier samferdselspolitikeren.

SAMFERDSELSMINISTEREN TVITRET: MDG-Lan tok taxi fra NRK-debatt

– Berlin-mur

De sterkeste ordene bruker hun likevel om bilfritt sentrum:

– Dette er en fullkommen parodi. Det virker som om det rødgrønne byrådet vil bygge en Berlin-mur mot bilistene rundt Oslo sentrum. Alle kan ikke ta sykkelen fatt. Folk sitter ikke og stanger i kø på E18 for moro skyld, men fordi de kanskje skal hente i barnehagen. MDG har sammenlignet bilister med røykere. Jeg trodde Ap hadde fått med MDG på en realitetsorientering, men det har åpenbart ikke skjedd, sier Helleland.

Få oversikten: Her blir det bilfritt innen 2019

Stortingsrepresentanten fra Sør-Trøndelag beskriver et rødgrønt kaos.

– Dette blir bare mer og mer forvirrende time for time. De vil ha et bilfritt sentrum i Oslo. Så skal det bli tillatt med el-biler i sentrum. Så trekkes det tilbake. Deretter sier en representant at taxier skal ha lov til å kjøre i sentrum, mens den neste sier at taxi heller ikke skal være der. Det virker som om det er opp til hvem som stiller til debatter for å svare for byrådet. Ting virker ikke å være forankret. Det er vi har sett er et rødgrønt kaos uten sidestykke, ingenting henger på greip, sier Helleland.

Les også: Akershus Høyre om de rødgrønnes E-18-enighet: – En krigserklæring

Stor ro

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som presenterer det åtte personer sterke byrådet onsdag klokken 10, tar Hellelands utblåsning med stor ro.

Han lover å komme til Stortinget sammen med sin miljø- og samferdselsbyråd så raskt det lar seg gjøre.

– Nå er prosjektlederen i Statens vegvesen ute og sier at ingenting vil føre til mer trafikk i Oslo sentrum. Det strides de lærde om, og det strides også Statens vegvesen om. Og vi er veldig tydelige på at vi kan ikke akseptere noe som vil føre til økt biltrafikk inn mot Majorstua, Frogner og andre områder. Så det er ikke vi som står med forklaringsproblemet når man sier begge deler, sier Johansen.

– Men er det noen vits for Stortinget å sette av penger til å kjøpe ut boligtomtene lags E18, om veien ikke blir noe av?

– Jeg begynner som byrådsleder i morgen og har ikke hatt et eneste møte med noen som byrådsleder. Ha respekt for det, så kommer svarene etter hvert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder