GIVERGLEDE: Christine Hesla har fått med seg alle fastlegene i Tromsø på å gi omsetningen etter endt arbeidsdag neste torsdag til flyktningene, og oppfordrer alle andre i hele landet til å gjøre det samme. Foto: Terje Mortensen , VG

Alans skjebne har skapt giverboom

TROMSØ (VG) Bildet av vesle Alan (3) på stranden i Tyrkia har åpnet både øynene – og pengeboken – til mange nordmenn.

  • Thor Harald Henriksen
  • Eirik Linaker Berglund
  • Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fotografiet av den lille døde syriske båtflyktningen har rystet verden. Mange tror bildet og Alans tragiske historie kan bidra i prosessen for å få en slutt på den blodige konflikten.

I Norge har det allerede gjort en forskjell, forteller Rune Johansen i Flyktninghjelpen.

– Etter at dette bildet ble publisert, har det tatt av. Både mengden penger som kommer inn, og antall innsamlinger startet av privatpersoner via vår nettside, øker kraftig, forteller Johansen, leder for innsamling i hjelpeorganisasjonen.

Les også: Her tar de et siste farvel med Alan

– Dette bildet forteller sannheten, dessverre. For oss som jobber med mennesker på flukt, er dette beklageligvis også noe vi ser i mange andre land og situasjoner.

Flyktninghjelpen er på plass flere steder i Syria, samt i Nord-Irak, Libanon, Jordan og på flere greske øyer.

RYSTET VERDEN: Bildet av lille Alan (3) er blitt et symbol på flyktningkrisen. Foto: Nilufer Demir , Ap

Enkeltpersoner gir 100.000

Også antallet faddere har skutt i været de siste dagene, forteller Johansen.

– Engangssummer er veldig fint, men økningen i antall faddere – som har sagt seg villige til å gi et fast beløp per måned – er vi spesielt takknemlige for. Denne konflikten vil ikke være over i løpet av noen uker. Dette har mange nå forstått og innsett, og det er veldig gledelig.

Flyktninghjelpen har den siste tiden mottatt gaver fra enkeltpersoner på opp til 100.000 kroner.

– Mange gir penger anonymt. Vi opplever et folkelig engasjement. Nordmenn viser seg nå fra sin absolutt beste side, sier Johansen til VG.

Røde Kors: 2,4 millioner på ett døgn

I går hadde Røde Kors´ Syria-aksjon, som startet forrige mandag, brakt inn 5,3 millioner kroner. fredag formiddag var tallet 7,7 millioner.

– Det er en helt enorm økning, sier Nicole Portheim, kommunikasjonsrådgiver i Røde Kors.

- Vi kan ikke fastslå at dette bildet er årsaken til denne økningen, men jeg vil tro at det er dekningen denne hjerteskjærende flyktningkrisen har fått i media som har skap dette engasjementet, sier Portheim til VG.

Hun forteller også at Røde Kors opplever også økt interesse for nettartikler på hjemmesidene.

– Det er utrolig mange som ringer, som er inne på nettsidene våre og som har registrert seg på vårt frivillighetsskjema den siste uken.

Også Norsk Folkehjelp opplever en økt giverglede.

– Bekreftet innsamlet beløp de siste fire dagene er på 200.000 kroner (fredag formiddag red.anm.). Vi har hatt en stor økning i pågangen det siste døgnet, uten at vi kan knytte det direkte til bildet av den lille gutten, sier kommunikasjonsrådgiver Torunn Aaslund.

– Tror du bildet har hatt en effekt på folks givervilje?

– Det vil jeg ikke spekulere i, sier Aaslund.

FØLGER MED: Christine Heslas pengeinnsamling til flyktningene har allerede brakt inn 70.000 kroner, og beløpet stiger raskt. Foto: Terje Mortensen , VG

Lege startet innsamlingsaksjon

Flere hjelpeorganisasjoner gir folk muligheten til å opprette «egne» innsamlingsaksjoner på deres nettsider. Blant de mange som har latt seg engasjere de siste dagene, er fastlegene i Tromsø.

Initiativtaker Christine Hesla ved Langnes legesenter fikk tirsdag med seg alle fastlegene i Tromsø på å gi én dags omsetning til Flyktninghjelpen torsdag neste uke.

– Vi donerer det vi har tjent inn når arbeidsdagen er over, sier Hesla til VG.

Hvor mye det er, vil variere fra lege til lege, men kan i mange tilfeller ligge et sted mellom 5.000 og 10.000 kroner.

Initiativet har blitt tatt godt imot, ikke bare blant allmennlegene i Tromsø.

– Det har vært overveldende. Flere andre yrkesgrupper innenfor helsevesenet og leger over hele landet har tatt kontakt og sagt at de vil være med, og det er kjempebra! Alle som vil bidra, uansett yrke, til å hjelpe flyktningene er hjertelig velkomne. Nesten alle har råd til å avse inntekten sin én dag til dette viktige formålet. Det er bare å ta inntekten sin og dele på 22. Alle bidrag er uansett velkomne, understreker Hesla.

Har samlet inn 70.000 allerede

Etter å ha sett hvordan situasjonen for flyktningene har utviklet seg fra vondt til verre den siste tiden, følte hun behov for å bidra selv.

– Jeg var utrolig frustrert over situasjonen og følte ikke at jeg kunne gjøre noe. Følelsen av at systemet svikter, og at det tar for lang tid før det internasjonale samfunnet får gitt flyktningene hjelpen de trenger er ikke god. Derfor syntes jeg at det var fint å lage en aksjon hvor vi kombinerer det vi kan best – å arbeide – med det å gi og samtidig mobilisere flest mulig. Nå håper jeg at verdens politikere følger etter.

Siden onsdag har beløpet på innsamlingssiden hun opprettet skutt i været. Fra VG møtte Hesla og til denne saken ble skrevet, hadde beløpet vokst fra 46.000 kroner til nesten 70.000 kroner.

– Det er fantastisk at det har kommet inn så mye penger allerede, og aksjonen er jo egentlig ikke før neste uke!

– Føler du, som lege, et spesielt ansvar for å hjelpe?

– Ja, jeg føler jo et spesielt kall til å hjelpe, men når folk flykter fra nød har vi alle et ansvar. Vi kan ikke gjøre flyktningkrisen til en solidaritetskrise fordi vi ikke vet hvordan vi skal hjelpe. Det kunne vært oss som trengte hjelp, påpeker Hesla.'

VISER STØTTE: Landslagsgutta, her representert med Stefan Johansen, Håvard Nordtveidt og Martin Ødegaard, har donert 200.000 kroner for å hjelpe Syria-flyktningene. Foto: Facebook ,

Landslagsgutta donerer 200.000

Herrene på det norske fotballandslaget har også engasjert seg for flyktningsituasjonen. De har donert 200.000 kroner til Gi rasisme rødt korts kampanje for å hjelpe flyktningene fra Syria.

– Vi er stolte av landslagsgutta! De leverte på banen mot Bulgaria – spillerne viser også stort sosialt engasjement for flyktningsituasjonen. De har gitt 200.000 kr til kampanjen – midler som blant annet går til idrettsglede for barn på asylmottak. I tillegg har de gitt 200.000 kr til syriske barn og deres familier. Spillerne er fantastiske rollemodeller – som også bryr seg om mennesker i en vanskelig situasjon, skriver Gi rasisme rødt kort på sine Facebook-sider.

Flere fotballklubber følger også den lange rekken av bidragsytere som har kommet frem etter at bildet av Alan ble publisert.

Rosenborg Ballklubb og Strømsgodset har begge donert 25.000 kroner til Redd Barna. Rosenborgs supportergruppe, Kjernen, har så langt samlet i 15.000 kroner, melder TV2.

SAS tilbyr ekstra bagasje

Flyselskapet SAS har kastet seg på bølgen av støtte og hjelp.

– På grunn av flyktningsituasjonen i Middelhavsområdet tilbyr vi nå for våre reisende muligheten til å sjekke inn et stykk ekstra bagasje med nødvendige forsyninger ved avreise uten ekstra gebyr, skriver SAS på sin Facebook-side.

– De som flyr til middelhavsområdet kan dermed pakke med seg klær, sko og hygieneartikler til flyktninger i nød uten å betake noe ekstra for den bagasjen. SAS-reisende trenger ikke å søke om dette på forhånd, står det på hjemmesiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder