Mann (38) siktet for forsettlig drap på Kristin (12)

INNENRIKS

LARVIK/OSLO (VG) Nye DNA-analyser knytter en 38 år gammel mann fra Larvik til drapet på Kristin Juel Johannessen. Mannen er nå siktet for forsettlig drap.

Publisert: Oppdatert: 09.07.15 16:41

Det opplyser Vestfold politidistrikt under en pressekonferanse på Larvik politistasjon torsdag ettermiddag.

Det var onsdag kveld klokken 18.55 at mannen (38) ble pågrepet og siktet etter drapet på 12 år gamle Johannesen i 1999.

38-åringen vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag klokken 12, og det blir begjært lukkede dører.

Politiet bekreftet at mannen er samme mann som tidligere er blitt dømt og frikjent for drapet, slik VG skrev tidligere torsdag.

Politiet vil nå ha saken opp for gjenopptagelseskommisjonen.

Pågripelsen skjedde uten dramatikk, og mannen sitter torsdag ettermiddag i avhør.

Det ble tatt initiativ lokalt av en psykologiekspert ansatt i politidistriktet om å se på saken på nytt. Det førte til at et team ble satt ned for å gjennomgå saken med nye øyne. Politiet har nå fått bistand av Kripos i den taktiske etterforskningen.

Håper på endelig svar

– Bakgrunnen for pågripelsen er DNA-analyser som knytter den siktete til drapet. Nye, bedre og mer avanserte metoder har gjort det mulig å hente inn en full DNA-profil, sier leder for etterforskningsseksjonen Knut Vidar Vittersø under pressekonferansen.

Vitenskap i utvikling:Slik avsløres forbryterne av DNA (krever innlogging)

Etterforskning vil pågå for fullt gjennom hele sommeren, sier politiet på pressekonferansen.
– Saken har teknisk sett blitt henlagt, men politiet i Larvik har aldri henlagt saken. En uoppklart drapssak er noe vi aldri kan slå oss til ro med. Vi håper nå at dette vil gi oss det endelige svaret på hva som skjedde.

Politiet opplyser at tips i saken kan rettes til telefonnummer 975 58 026

Etterforsket i det stille

Konstituert visepolitimester, Kjell Johan Abrahamsen, forteller at det har vært vesentlige utfordringer knyttet til det han betegner som en etterforskning i det stille.

Når en person blir frikjent i en straffesak, skal DNA-profiler slettes fra politiets registre. Abrahamsen forteller at det har vært et vanskelig arbeide, men ønsker ikke å gå nærmere inn på hvordan det tekniske arbeidet har blitt gjort.

– Har det blitt tatt nye referanseprøver av den pågrepne eller har den tidligere DNA-profilen blitt brukt?

– Det kan jeg ikke kommentere. Men jeg garanterer at etterforskningen er juridisk vanntett, sier Abrahamsen.

Han bekrefter at høyere påtalemyndigheter har vært involvert i etterforskningen, uten å gå nærmere inn på dette.

– Dette er punkter som vil være sentrale under fredagens fengslingsmøte, sier han.

– Hvor sikre er dere på at den pågrepne er gjerningsmannen?

– Vi har skjellig grunn til mistanke, og vi mener derfor det er en overveiende sannsynlighet for at vi har pågrepet rett person, sier han.

Tidligere dømt

Politistasjonssjef ved Larvik politistasjon, Tor Eriksen, forteller at saken har preget politidistriktet i alle år, og det var han ringte onsdag kveld faren til Kristin Juel Johannessen for å overbringe beskjeden om pågripelsen.

Eriksen forteller at heller ikke familien har vært informert om den pågående etterforskningen, selv om de i alle år har bidratt med materiale.

– Jubelen står ikke i taket, men det er naturlig nok tilfredsstillende å ha kommet til dette punktet nå. Vi har jobbet hardt for dette, sier Eriksen.

Eriksen kan ikke anslå hvor lenge etterforskningen nå vil pågå, men han tror ikke saken blir ferdig etterforsket i år.

– Dette kommer i stor grad an på siktede selv, men også vår etterforskning. Det er mange åpne dører vi nå er nødt til å lukke, sier han, uten å ville gå nærmere inn på dette.

VG SPESIAL: Kristin (12) kom aldri hjem fra badeturen

I mai 2000 ble mannen pågrepet i samme sak.

I desember 2001 ble han i Larvik Herredsrett dømt til 12 års fengsel for å ha kvalt og drept den 12 år gamle jenta, men mannen ble senere frifunnet.

Ankesaken skulle behandles i Agder lagmannsrett i august samme år, men ble utsatt fordi ny teknologi ga nye muligheter for ytterligere analyse av et hår som ble funnet på åstedet. Den nye DNA-analysen fra Tyskland viste at håret ikke stammet fra mannen, men fra en kvinne.

Riksadvokaten frafalt dermed tiltalen før saken kom opp.

– Jeg kan ikke si noe om saken. Min klient skal i et avhør senere i dag. Han har ikke tatt stilling til det politiet anklager ham for. Jeg har hatt en samtale med ham, sier forsvarer Søren Ø. Hellenes til VG.

Kristin Juel Johannessen ble kvalt og drept 5. august 1999 i Sandefjord. I 18.30-tiden syklet den 12 år gamle jenta hjemmefra for å bade sammen med en venninne. Hun dukket aldri opp til avtalen, og etter en leteaksjon ble jenta funnet død en halvtime før midnatt samme kveld.

Her kan du lese mer om