FULL STOPP: I dag går det hverken tog eller buss for tog mellom Oslo og Bergen. Her fra Myrdal stasjon. Foto:Jan Ovind,VG

Togstrekninger stengt - NSB har ikke råd til buss for tog

NSB dropper buss for tog når Bergensbanen er helt stengt i dag og Dovrebanen hele neste uke. Årsak: De har ikke råd.

  • Ingvild Sagmoen
  • Stella Bugge

Artikkelen er over fem år gammel

Samtidig med at Østlandet gikk ut i høstferie fredag, stengte Jernbaneverket Bergensbanen for trafikk. Grunnen er at Jernbaneverket skal utføre planlagt arbeid på sporet.

Det samme gjelder for Dovrebanen. Strekningen mellom Oslo og Trondheim er stengt gjennom uke 40, fra førstkommende mandag til og med søndag. Det vil gå buss for tog på strekningen mellom Kløfta og Lillehammer.

Utover det har NSB bestemt seg for at det ikke skal gå buss for tog på de stengte strekningene.

– Det er økonomiske årsaker til det. Vi har ikke råd til å betale for busser når disse strekningene nå stenger. Mange reisende ønsker ikke å sitte ni timer på buss mellom Bergen og Oslo og velger derfor andre alternativer på egen hånd. Vi risikerer å kjøre med tomme eller halvtomme busser, sier pressekontakt Håkon Myhre i NSB.

– Vår avgjørelse er derfor å si fra til kundene om at vi stenger salget på billetter perioden strekningen er stengt, og at kundene må ordne seg på egen hånd, sier han.

Sjekk her hvor og når det gjøres arbeid på jernbanen. Geilo-Ål vil for eksempel bli stengt frem til søndag 11.30.

Fra og med søndag går tog som normalt igjen på Bergensbanen.

- Uheldig for kundene

– Er det ikke et uheldig tidspunkt å holde jernbanestrekningene stengt på, når mange skal reise på høstferie?

– Det er uheldig for kundene. Men Jernbaneverket må forholde seg til sine oppgaver, og det er snakk om nødvendig arbeid som må gjennomføres på sporene, sier Myhre, og legger til at NSB opplever at de fleste kunder har forståelse for det.

– Vi får selvfølgelig henvendelser fra misfornøyde kunder som skulle ønske det var satt opp buss for tog, men samtidig opplever vi ofte at kundene selv finner andre transportløsninger når de får beskjed om buss for tog.

Jerbaneverket drifter, vedlikeholder og bygger ut statens jernbaneinfrastruktur, på vegne av staten. NSB er alene økonomisk ansvarlig for drift på Bergens- og Dovrebanen.

– Dette er planlagt arbeid, som har vært varslet lenge. Det ligger en helhetsvurdering bak hvorfor stengning skjer på akkurat dette tidspunktet, en vurdering også NSB har vært med å diskutere, sier pressekontakt Dag Svinsås i Jernbaneverket.

Han beklager samtidig ulempene stengningene medfører.

- Vi ønsker et best mulig samarbeid med NSB om det, men det blir ulemper uansett, sier Svinsås.

Tok taxi

TAXI: Juliana Marie Blekstad (11) og broren Fredrik William Blekstad (16) måtte ta taxi da det ikke ble noe av den planlagte togturen. Foto: PRIVAT,

Noen av dem som fikk problemer med NSB lørdag, var Lars William Blekstads to barn.

Hans sønn på 16 og datter på 11 år skulle lørdag ta toget fra Drammen til Flå. Blekstad var selv i Flå og hjalp til med bestilling av billetter.

– Vi var inne på nsb.no og bestilte billetter i dag tidlig, kanskje rundt klokken 10. Vi logget inn, fikk valgt seter - toget var nesten helt fullt, med bare tre ledige billetter, som jeg var så heldig å få to av - og fikk beskjed om at toget var litt forsinket på grunn av signalfeil på Oslo S, forteller Blekstad.

Etter spørsmål fra VG om å sjekke dato på billetten, får Blekstad seg en overraskelse.

– Her står plutselig datoen 28. september - det er jo i morgen! Jeg trykket på dagens dato da jeg skulle bestille, sier han.

I god tro ruslet de to barna ned på Drammen stasjon for å ta toget til Flå. Der ble de møtt av en opplysning om at toget var kansellert og at det ikke ble satt opp noen alternativ reisemåte. De ringte da hjem til foreldrene, som forsøkte å hjelpe til med busstider, uten å finne noe.

– Jeg ringte først kundeservice hos NSB, men der var det ikke svar å få. Etter 20 minutter venting, ga jeg opp og bestilte en taxi til barna, sier Blekstad.

Han forventer nå at NSB betaler for taxituren fra Drammen til Flå.

– På Forbrukerrådets sider står det at selskapet plikter å sørge for alternativ transport når toget er innstilt, sier Blekstad.

- Systemet finner første ledige avgang

Ifølge NSB foreslår systemet, på samme måte som flyselskapene gjør, en ny dato hvis det ikke finnes ledige avganger på ønsket dag.

- Systemet hjelper kunden å finne første ledige avgang. Det virker som om kunden ikke har fått med seg at datoen endres i kjøpsøyeblikket, sier Myhre i NSB.

Han mener kunden tastet inn dagens dato men glemte å sjekke datoen som kom opp.

VG har selv sjekket om det er mulig å kjøpe billett fra Oslo til Bergen nå i kveld og da dukker det opp en beskjed om at det ikke er noen tilgjengelige tog på denne datoen og at første avgang er i morgen.

Ifølge Myhre har billettsalget på de berørte togene vært sperret i 90 dager.

NSB mener de ikke plikter å sørge for alternativ transport siden det ikke skal være mulig å kjøpe billetter til disse avgangene.

- Men vi ber kunden sende en klage til NSB som vil bli behandlet hos oss. Om vi har gjort en feil vil kunden få refundert utleggene sine, sier Myhre.

Han beklager at Blekstad måtte vente så lenge på NSBs kundetelefon, men har ingen umiddelbar forklaring på hvorfor det tok så lang tid.

Blekstad sier de heller ikke fikk noen beskjed via NSBs app som skal varsle avvik på Bergensbanen, men ifølge NSB ble det sendt ut varsel i forkant på ondag, torsdag og fredag.

Mer om

  1. Vy

Flere artikler

  1. Dovrebanen stengt

  2. Store forsinkelser etter togstans i Rogaland

  3. Dette bør du gjøre hvis du er rammet av streiken

  4. Kaoset fortsetter på Gardermoen

  5. Høstferiefolk og pendlere rammes av togstreiken

  6. Togtrøbbel i Oslo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder