Nekter straffskyld

PST: – Vi har nye opplysninger i saken

RANSAKER: PST foretar fredag formiddag en husransakelse ved en bolig på Greåker i forbindelse med pågripelsen av en mann (23) som har vært i Syria. Foto:CHRISTIAN CLAUSEN,VG

Terrorsiktet mann pågrepet av PST

En 23 år gammel terrorsiktet mann fra Fredrikstad ble fredag morgen pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Artikkelen er over fem år gammel

PST mener norskpakistaneren har deltatt i terrorhandlinger i Syria med den Islamske stat (IS).

Den 23 år gamle mannen har vært i søkelyset til PST i lengre tid, og ble sist pågrepet på Gardermoen da han kom hjem fra Syria i starten av februar.

– Denne saken har pågått en god stund, og vi har nye opplysninger i saken siden sist han ble pågrepet. Vi mener vi har en styrket bevissituasjon, uten at jeg ønsker å gå inn i detaljer, sier påtaleansvarlig i PST, Anne Karoline Staff, til VG.

Hun ønsker ikke å kommentere bakgrunnen for pågripelsen og ransakingen - eller om siktelsen vil bli utvidet.

Den terrorsiktede mannen skal avhøres i løpet av dagen, og det pågår fredag formiddag en ransaking av mannens bolig.

Ifølge TV 2, som først omtalte pågripelsen, en 23-åringen en sentral person i det ekstreme islamistiske miljøet i Østfold.

Har vært i Syria

De hemmelige tjenestene mener den norskpakistanske 23-åringen har deltatt i militære aksjoner, drap og grove voldshandlinger i Syria siden han dro fra Norge i september i fjor.

På bakgrunn av dette ble 23-åringen den 7. februar i år pågrepet av PST på Gardermoen.

LES OGSÅ: Har Facebook-konto full av våpenbilder

Norsk-pakistaneren – som er siktet etter straffelovens paragraf 147 d. – nekter straffskyld.

– Siktelsen er den samme som før, og gjelder forhold før februar 2013. PST har begrunnet pågripelsen med at de ønsker avhør, men det kunne de fint fått uten å ha hentet ham inn først, sier mannens forsvarer, John Christian Elden, til VG.

Etter den forrige pågripelsen begjærte ikke PST 23-åringen varetektsfengslet. Det er foreløpig uklart om det vil skje denne gangen.

– Vi vurderer behovet for varetektsfengsling fortløpende, sier Staff.

Påført skuddskader

Nordmannen skal ha vært tilknyttet de ytterliggående islamistgruppene Jabath al Nusra og Den islamske stat (IS). Begge grupperingene er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner.

Da den terrorsiktede nordmannen kom tilbake Norge i februar var han påført skuddskader i foten og ble fraktet til et sykehus på Østlandet for behandling.

I løpet oppholdet på sykehuset fikk han blant annet besøk av familie ogislamisten Ubaydullah Hussain som er talsmann for den norske ekstremistgruppen «Profetens Ummah».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder