I LUFTA: Den siste uken har mange av Norwegian sine fly ikke kommet seg opp fra bakken på grunn av streiken. Foto:Espen Braata,Braata, Espen

Pilot-kone svarer Kjos' kone:
«Jeg er også lei meg, fru Kjos»

Sier pilotene er fly forbannet på Bjørn Kjos

Ikke imponert over stillingsgarantidokument fra Norwegian

Sjokkert over sms-trusler

På lørdag snakket Bjørn Kjos’ kone Gerd Helene i VG om den tøffe uken mannen og flyselskapet er inne i. Nå får hun svar fra kona til nestlederen i  pilotforeningen i et innlegg på Facebook.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Akkurat som deg så er det vel kanskje jeg som kjenner min bedre halvdel best. Han heter Alf og er nestleder i NPU og sentral i de pågående forhandlingene. Og det er vel i den menneskelige natur at man blir oppriktig lei seg når sine egne blir feilaktig fremstilt som en gjeng med kravstore idioter som ikke skjønner at de sager over grenen de sitter på. Det er flere oppfatninger av hvem som sager over den grenen, og her kommer min stemme i den debatten.»

Slik innleder Anne Lene Hansen sitt innlegg som nesten et døgn etter at det ble publisert er delt nærmere 1800 ganger.

Hansen er gift med Alf Hansen, nestlederen i Norwegian Pilot Union (NPU), som den siste uken har vært i arbeidskonflikt med Norwegian.

Her får du full oversikt: Derfor er det streikestrid

Meningsløs

Foto: ,

Det var på lørdag at Gerd Helene Kjos prydet fremsiden av VG under tittelen «Jeg blir jo lei meg» (krever innlogging).

Bjørn Kjos’ kone fortalte om hvordan det på jobb er full krise for ektemannen, men at han likevel er blid når han så vidt er hjemom mens pilotstreiken pågår for fullt. Selv omtalte hun konflikten som meningsløs, og syntes synd på passasjerene. Hun fortalte også at hun ble lei seg over karakteristikker som blir brukt om Norwegian-sjefen, som hun har vært sammen med i 38 år.

- Men jeg kjenner Bjørn best og vet hva som er den riktige karakteristikken. Det hjelper også veldig med alle de positive tilbakemeldingene vi får fra hele verden. Men det kommer aldri fram i media, fortalte hun.

E24: 25.000 passasjerer rammes i dag

Støttende kommentarer

Anne Lene Hansen skriver i sitt Facebook-innlegg, som har fått flere titalls støttende kommentarer, at hun er lei seg for at Norwegian klarer å fremstille det som at Parat og Norwegian Pilot Union driver kampen mot pilotenes vilje.

«Det ER pilotene som har gitt dette mandatet til NPU/Parat. De samme pilotene som din mann skryter så uhemmet av som er så fantastiske og flinke - noe annet skulle jo tatt seg ut i en pressekonferanse! Det er ikke Parat, men det er disse pilotene som er fly forbanna på din mann fordi de opplever, at de for selskapet bare er noen nyttige idioter en liten periode til, til man har bygget seg opp nok baser ute så de kan byttes ut. (…) Så de 5-10 pilotene som har ringt til Bjørn er ikke representativt for pilotkorpset.», skriver Hansen til Gerd Helene Kjos.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian er kjent med Anne Lene Hansens Facebook-innlegg.

Hun skriver at pilotene føler seg som selskapets nyttige idioter. Hva er Norwegians kommentar til det?

- Norwegian har hele tiden sagt at vi ønsker å ha med dyktige skandinaviske piloter videre. Selskapet har gitt en garanti på at det skal være 680 skandinaviske piloter i konsernet. Å gi en enkelt arbeidstakergruppe en slik stillingsgaranti helt unikt i norsk arbeidsliv, særlig i en bransje der konkurransen er stor og marginene små. Det er ingen andre i Norwegian-konsernet som noen gang har fått en slik stillingsgaranti, sier Sandaker-Nielsen.

Anne Lene Hansen sier til Dagbladet at ektemannen Alf som er nestleder i Norwegian Pilot Union, er svært fornøyd med konas direkte melding til Bjørn Kjos kone.

- Min mann synes dette er en fantastisk måte å støtte det han jobber for. Han føler seg satt i en situasjon han opplever som svært krevende. Jeg valgte å skrive dette innlegget for å belyse ting som jeg synes kommer veldig dårlig fram i media, sier Hansen til Dagbladet.

STREIKEGENERALER: Anne Lene Hansens ektemann Alf Hansen står til venstre på dette bildet. Han ermedlem av forhandlingsutvalget i NPU. De andre på bildet er fra venstre Oddbjørn Hoelsether (medlem av forhandlingsutvalget i NPU), Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud, Norwegian Pilot Union-leder Halvor Vatnar og Alexander Tinholt (medlem av forhandlingsutvalget i NPU). Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Har sett dokument

Pilot-kona forteller også at hun har fått sett dokumentet der Norwegian tilbyr stillingsgaranti til sine piloter i tre år. Dette, mener hun, har så mange forbehold at det vil være svært lett for Norwegian å komme seg unna.

Om å ha sett dokumentet skriver hun «den er fritatt fra taushetsplikt når det ikke lenger er en del av forhandlingene i tilfelle noen skulle lure.»

I følge kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad i Parat, er tilbudet offentliggjort på flyseslskapets interne diskusjonsforum Red Nose og dermed tilgjengelig for et stort antall mennesker.

Videre skriver Hansen at med de vekstambisjonene Norwegian har bør det vel være plass til piloter i selskapet.

«Eller er det sånn at man trenger noen andre billigere piloter til å være med den veksten enn de pilotene som har vært med å bygge opp selskapet fra bunnen av ? Og det er i og for seg «greit det» hvis det er planen – men da må man ha baller nok til å si det som det er.»

Trusler

Anne Lene Hansen avslutter med å understreke at hun av hele sitt hjerte håper konflikten løser seg. Både for Norwegians passasjerer, men også som kona til nestlederen i fagforeningen som den siste uken har vært i konflikt med sin arbeidsgiver.

Før dette kommer hun med et hjertesukk til allmennheten:

«Og kanskje vi også ved neste korsvei skal sette søkelyset på hvordan vi som konsumenter opptrer i dette markedet. I denne konflikten har sentrale personer i forhandlingsdelegasjonen fra NPU/Parat blitt truet på telefon, sms osv. Så flere har vært nødt til å skaffe seg hemmelig telefonnummer. Dette er kunder, forståsegpåere og meningsbærere. Enkelte er tydeligvis villig til å gå svært langt for at de skal få tilfredsstilt sitt eget behov for lave flybilletter. Jeg er mildt sagt sjokkert!»

Hansen har ikke ønsket å kommentere sitt Facebook-innlegg overfor VG.

Kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad i Parat ønsker hverken å kommentere Hansens påstander om trusler mot forhandlingsdelegasjonen eller om det er greit at hun har sett et av de sentrale dokumentene i forhandlingen, der Norwegian tilbyr stillingsgaranti til sine piloter i tre år. Et tilbud motparten sier svekkes betydelig av alle forbeholdene i tilbudet.

- Nå sitter vi i forhandlinge for å finne løsninger på en alvorlig arbeidskonflikt som rammer tusenvis av ansatte og titusenvis av reisende. Jeg vil derfor ikke bira med noe som kan føre til unødig støy. Jeg er kjent med Anne Lene Hansens Facebook-innlegg, men har ingen kommentar til det på dette tidspunkt, sier Sigmundstad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder