Politiet på Romerike dropper etterforskning av hverdagskriminalitet

Politiet på Romerike har ikke kapasitet til å etterforske vanlig hverdagskriminalitet. Politimesteren har sendt ut en instruks om at slike saker skal henlegges uten etterforskning.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Verken innbrudd, underslag, tyveri, grovt tyveri, biltyveri, bedrageri, grovt bedrageri, skadeverk, heleri, naskeri, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, kjøp av mindre mengder narkotika, slagsmål og andre forstyrrelser av ro og orden, bæring av kniv på offentlig sted og offentlig urinering skal heretter etterforskes av Romerike politidistrikt. De vil bli henlagt, skriver Dagbladet.

Politimester Bjørn Vandvik begrunner instruksen med at politidistriktet har over 3.000 gamle saker som de ikke klarer å følge opp.

– Dette er ikke noe jeg liker å gjøre – overhodet ikke. Jeg regner med at det vil skape reaksjoner og diskusjon. Politiet skal jo helst klare å slå ned på alle lovbrudd, men det klarer vi ikke for øyeblikket, sier han til Romerikes Blad.

Han viser til at antall straffesaker har hopet seg opp hos politijuristene og at alvorlige forbrytelser som voldtektssaker, familievold og seksuelle overgrep blir liggende på vent.

Ulf Lerstein (Frp) i Stortingets justiskomité reagerer kraftig på politimesterens instruks.

– Jeg finner dette helt uakseptabelt. Det skal være slutt på at politimestere lager sine egne regler og er småkonger, sier Leirstein til Dagbladet. Han peker på at politiet har fått økte bevilgninger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder