Avviser Ap-utspill: - Ren bløff

Pappa Torbjørn Røe Isaksen vil heve kvaliteten i barnehagene

ØVER SEG: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) blir barnehagepappa mandag. Fredag testet han ut livet i barnehage sammen med Julie Kutsukake (2,5 år), Ksawery Darek Czekierda (5,5 år) og Alva Uno Moe (6,5 år) i Margarinfabrikken barnehage. Foto:Fredrik Solstad,VG

Røe Isaksen om datteren Karla (14 mnd): – Den største frykten er at hun blir mobbet

Torbjørn Røe Isaksen (H) uroer seg mer over om datteren Karla (14 md.) kommer til å gråte når han leverer henne fra seg i barnehagen, enn om pedagogikken er riktig.

 • Mona Byrkjedal
 • Jonas Tjersland
 • Fredrik Solstad

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg er mer spent nå enn da jeg skulle gå ut på slottsplassen som statsråd, sier Torbjørn Røe Isaksen til VG.

Mandag er han ikke bare barnehageminister – han er også barnehagepappa. Da har datteren Karla (14 md.) sin første dag i en Oslo-barnehage, i likhet med 40.000 andre ettåringer på landsbasis.

Til tross for mål om mer realfag og læring i barnehagen, sier Isaksen – med pappahatten på – at det er helt andre ting han uroer seg for når hans egen lille datter skal bli barnehage-jente.

– Som statsråd burde sikkert min største bekymring være om det er god nok kvalitet på opplegget og om det er nok barnehagelærere, men jeg må innrømme at min største bekymring er: Kommer hun til å trives? Kommer hun til å leke bra med de andre barna? Finner hun seg venner? Gråter hun når vi forlater henne?

Han er klar på at han kommer til å sjekke barnehagen for skarpe kanter når han leverer Karla mandag morgen, noe som blir en helt ny fase for familien på tre.

– Jeg er mest opptatt av om det er trygt der. Jeg kommer til å være nysgjerrig på barnehagelærerne. Hvordan er sovingen hennes? Hvordan spiser hun? Etter at jeg har sikret det grunnleggende, får jeg se hvordan språkstimuleringen i barnehagen er, sier han.

Vil styrke mobbekunnskap

VG møter den øverste barnehagesjefen i Norge på Margarinfabrikken barnehage på Sagene. Statsråden setter seg på kanten av en sandkasse, iført dressbukse og blazer.

– Det er klart det blir vanskelig. Skrekkeksempelet og det vi ikke vil at skal skje er at hun forandrer seg – at hun for eksempel blir mutt og innesluttet.

LEKER: Barna Kaja R. Lilletun (5,5 år), Alva Uno Moe (6,5 år), Julie Kutsukake (2,5 år) og Erle Uno Moe (4 år) fikk besøk av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i Margarinfabrikken barnehage. Foto:Fredrik Solstad,VG

Røe Isaksen er klar på at Kunnskapsdepartementet ikke har nok kunnskap om mobbing i barnehagene, og erkjenner at det er noe han selv frykter at datteren skal utsettes for.

– Det er den største frykten for enhver forelder, også for meg, at barna blir mobbet. Vi har kanskje lett tenkt at så små barn mobber ikke, men mobbing i barnehagen eksisterer, og tiltakene mot det er ikke gode nok.

Les også: Foreldreutvalget (FUB) mener at ministeren må bekjempe mobbing

Blir mase-pappa

Ministeren lover at mobbing skal inn som pensum i utdanningen, og vil sørge for at det finnes mer rutiner, kunnskap og systematisk jobbing i barnehagen.

– Jeg er ikke ekspert på dette. Det beste rådet jeg kan gi er at hvis man blir bekymret, så prater man med dem som er eksperter, og det er de som er i barnehagen. Hvis jeg over lengre tid merker at det er en klar forskjell i hvordan datteren min oppfører seg, kommer jeg ikke til å være hobbypsykiater eller google meg frem til det, jeg kommer til å ta det opp med dem som er i barnehagen.

– Kommer du til å bli en masete pappa som ringer barnehagen hele tiden?

– Jeg skal prøve å la være, men jeg kommer heller til å spørre for mye enn for lite. Kona mi har sagt at det blir for dem som jobber der å ha en inspektør på plass, som om at sjefen skal se på dem jobbe. Det er sikkert helt pyton for dem som jobber i den barnehagen, sier han.

Les også: Unge mobbeofre sliter også i voksen alder

I mars overleverte et regjeringsoppnevnt utvalg, ledet av fylkesmann Øystein Djupedal i Aust-Agder, sin vurdering av hvilke virkemidler som skal til for å skape et trygt miljø i skole. Når rapporten følges opp, vil også barnehagene inkluderes, lover ministeren.

Les mer: Djupedal-utvalget er sterkt misfornøyd med at mobbingen av barn og unge ikke er redusert på ti år

Vil heve kvaliteten for Karla

Tidligere i år la OECD fram en rapport som viser at kvaliteten i norske barnehager er svært ujevn. Isaksen er opptatt av at kvaliteten i barnehagene må heves.

Han ønsker at barnehagen skal være et sted hvor barna lærer gjennom lek, og der de voksne skal tilrettelegge for organisert lek og kunnskap.

– De siste ti årene har vi brukt all tid og alle penger på å bygge flere plasser. Nå mener jeg at det neste store løftet er innhold og kvalitet. Når man tenker på læring, tenker man fort på bokstaver og tall, men det kan også være å lære å sitte stille og å vente på tur. Barn skal ikke løse gangestykker i barnehagen, men gjennom å jobbe med form og farge, ha litt systematikk i leken, kan barn lære mye. De er jo som små svamper, sier Isaksen.

VG+: Barnehagene kan få eget tilsyn

Innfører gratis kjernetid

97,5 prosent av alle barn har gått i barnehagen før de begynner på skolen. Lørdag innføres nye regler som innebærer at alle fire- og femåringer fra familier med lav inntekt får gratis barnehage i kjernetiden. Gratis vil barnehagen likevel aldri bli, så lenge Isaksen er sjef.

Les mer: Raja (V) vil ha obligatorisk barnehage

– Den viktigste grunnen til at folk som har dårlig økonomi bør få gratis kjernetid, er at det er god sosialpolitikk, utdanningspolitikk og likestillingspolitikk. De fleste lever greit med barnehageprisene. Jeg vil heller bruke pengene på å få minoritetsbarn inn i barnehagen og å få flere av mødrene ut i jobb, og jeg mener det er en bedre idé å se på om barn i flere aldersgrupper skal få gratis kjernetid, sier han.

Avviser Ap-utspill

I gårsdagens Dagsavisen gikk Ap-nestleder Hadia Tajik hardt ut mot regjeringens barnehagepolitikk, og ifølge Tajik har regjeringen kuttet 7000 barnehageplasser. Utspillet førte til en heftig debatt mellom Ap-nestlederen og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på Twitter.

Torbjørn Røe Isaksen avviser at regjeringen har kuttet 7000 barnehageplasser.

– Det er feil, og jeg mener det er en ren bløff. Mener de at det er 7000 færre plasser enn da vi kom i regjering? Det er umulig å forstå det som noe annet enn det, og det er feil. Det er flere plasser i dag enn da vi kom i regjering, sier Torbjørn Røe Isaksen til VG.

– Jeg skjønner at det er oppkjøring til lokalvalget og slikt, men vi kan ikke diskutere barnehageplasser hvis de bløffer om hva andre har gjort. Det er ikke greit, sier Røe Isaksen.

Torbjørn Røe Isaksen viser til at det i statsbudsjettet for 2015 er bevilget 333 millioner kroner til kommunene for å få et mer fleksibelt opptak til barnehagene.

– Det betyr at budsjettet for 2015 gir rom for 3400 nye barnehageplasser. Neste år blir det dobbelt så mye penger til dette fordi bevilgningen får helårseffekt – til 729 millioner kroner, sier Røe Isaksen.

TWITTER-DEBATT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Ap) og Ap-nestleder Hadia Tajik endte i en heftig barnehagedebatt på Twitter fredag. Foto: ,

Les også

 1. Giske varsler Høyre-mannefall

  TRONDHEIM (VG) Ap-nestleder Trond Giske varsler samarbeid med KrF – og Høyre-frie byer nord for Dovre.
 2. Mor: – Min datter er ikke en sirkusattraksjon

  Under årets ferie til Dyreparken i Kristiansand, brast mammehjertet til Linn (29) sammen.
 3. En av disse kan bli Ernas nye sikkerhetssjef

  E-sjefen Kjell Grandhagen og PST-sjef Benedicte Bjørnland kan være aktuelle navn når Statsminister Erna Solberg (H) skal…
 4. Ordfører starter kronerulling for småbarnsfar og fotballspiller «Chuks»

  (iTromsø/VG) I anledning sin 51-årsdag ønsker Tromsø-ordfører seg pengegaver til Skjervøy-spilleren «Chuks», som står i…
 5. LO: Regjeringen gjør barnehagen dyrere

  Regjeringen vil endre foreldrebetalingen i barnehagene, men møter motstand.
 6. Dette må du tenke på når barnet får sin første mobiltelefon

  Ligger det en mobiltelefon til poden under juletreet i år? Slik unngår du alt fra søvnløse netter, endeløse krangler og…

Mer om

 1. Barn og unge
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Mobbing i barnehager bekymrer foreldreutvalg

 2. Vil stoppe mobbing i barnehagene

 3. Røe Isaksen plages av vennene: Mangelfulle mobbetiltak

 4. Skolestart: Slik blir den nye 5-årige lærerutdanningen

 5. Foreldre minst fornøyd med barnehagenes ute- og innemiljø

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder