TERROR: Dette udaterte bildet skal vise en kriger tilknyttet den såkalte islamske staten (IS) med kniv og automatvåpen som truer innesperrede syriske soldater i Raqqa. Bildet er delt av Raqqa Media Center of the Islamic State group. Foto:AP,

PST hevder terrorister søker asyl i Norge

PST: – Stor usikkerhet rundt personene

PU: – Det kommer folk med blod på fingrene fra sitt eget land

Medlemmer av militante islamistgrupper som IS, Boko Haram og al-Shabaab har søkt asyl i Norge, hevder Politiets utlendingsenhet og PST.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Under asylavhør har politiet beslaglagt mobiltelefoner med bilder og filmer som viser tortur, lemlestelser og henrettelser, skriver Dagsavisen.

– Ja, det stemmer at vi har bekymringer for personer som har kommet hit som asylsøkere. Flere av dem som befinner seg i Norge, er det stor usikkerhet rundt, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Les også: Boko Haram erklærer støtte til IS

Asyl-bakveien

Politiets utlendingsenhet (PU) har avdekket at personer fra IS i Syria, al-Shabaab i Somalia og Boko Haram i Nigeria via forskjellige kanaler har forsøkt å lure seg inn i Norge.

– Det kan være meget ressurskrevende å finne ut hvem de er og hva de har gjort, sier direktør Hanne Jendal i Utlendingsdirektoratetes (UDI) asylavdeling.

Les også: Derfor ble vi IS-krigere

– Om de har deltatt i terroraksjoner, hoppet av en terroraksjon eller desertert fra en terrorgruppe, kan være avgjørende for vurderingen av asylsøknaden. Vi er opptatt av å luke ut alle som har dette i bagasjen så tidlig som mulig, sier hun videre.

Får ikke flyktningstatus

Asylsøkere som har deltatt i straffbare handlinger, skal utelukkes fra flyktningstatus. Siden 2008 gjelder dette i underkant av 100 personer, skriver Dagsavisen. Her er en rekke nasjonaliteter representert. Disse asylsøkerne blir sendt tilbake til hjemlandet med mindre de står overfor en livstruende situasjon der.

– Personer som er utvist, jobber i øyeblikket for å komme tilbake til Norge, sier Martin Bernsen i PST.

Han vil ikke gå i detalj om hvor de er, hvor mange de er eller hvilke norske advokater som representerer dem.

– Blod på fingrene

Rolf-Arne Kurthi, seksjonsleder i PU, forteller til avisen at de jobber hardt for å identifisere dem som ikke er reelle flyktninger. 98 prosent av dem som søker asyl i Norge kvalifiserer til dette, mens de to resterende prosentene kan stå bak menneskesmugling, terror og krigsforbrytelser.

– Det kommer folk med blod på fingrene fra sitt eget land. Og det kommer personer som flykter fra borgerkrigen i Syria eller som har lyst til å si at de er det – og som lurer seg inn her. Nettopp derfor er det så viktig for oss å avklare identiteten deres under den første asylregistreringen.

I 2010 annonserte daværende justisminister Knut Storberget (Ap) at det skulle innføres en grundigere bakgrunnssjekk av innvandrere og asylsøkere. Han mente dette ville minke terrorfaren.

Koblingen fikk det glatte lag av blant annet Antirasistisk senter, som påpekte at de færreste asylsøkere i Norge er terrorister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder